Коли подруга розповіла, наскільки смачний німецький салат з мовою і картоплею, я не повірила – вже дуже прості компоненти. Але коли довелося спробувати це блюдо, я в нього просто закохалася!
Німецька кухня дуже нагадує нашу – ситна і смачна їжа, звичні й доступні інгредієнти. І один з найпопулярніших продуктів домогосподарок Німеччини – така улюблена у нас картопля. Причому, з неї німці особливо люблять готувати найрізноманітніші салати, в яких відварені бульби можуть поєднуватися з чим завгодно – м’ясними продуктами, іншими овочами і т.д. Наприклад, салат з картоплею і маринованими огірками.
Картопляний салат з мовою – класичний приклад ситного частування по-німецьки. Поживний і неймовірно смачний він не обов’язково повинен доповнювати якусь головне блюдо – такий салат цілком може бути і самостійним стравою.
Складові:
- свинячий мову – 500-600 г (2 шт.)
- картопля – 500 г
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- лимонний сік – 2 ст.л.
- перець чорний мелений – 1/2 ч.л.
- зелень петрушки – 1 пучок
- майонез – до смаку
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
В першу чергу потрібно вимочити свинячий мову – так він буде більш соковитим і ніжним. Для цього моєму мови, заливаємо звичайною холодною водою і залишаємо на 2-3 години. Можна поміняти воду 1-2 рази.
Складаємо їх в каструлю і варимо не менше 2 годин. Солити не потрібно. Мені зручніше відварювати в мультиварці. Можете подивитися статтю про варіння яловичого мови, цей спосіб можна використовувати і для нашого рецепта.
Готові мови укладаємо в дуршлак і споліскуємо крижаною водою. Завдяки цьому нехитрому прийому шкірку, яку необхідно видалити, зняти набагато легше.
Очищені і відварені мови нарізаємо впоперек – шматки повинні вийти великими, але тонкими.
Картоплю добре миємо й відварюємо прямо в шкірці до готовності. Можна запекти в духовці, обернувши фольгою. Остуджують і знімаємо шкірку з бульб. Нарізаємо кубиками середнього розміру.
У глибоку тарілку відправляємо подрібнені мови і картоплю. На цьому етапі можна злегка посолити і перемішати.
Цибулину чистимо, нарізаємо тонкими півкільцями. Злегка мнём рукою. Поливаємо лимонним соком і добре солимо (1/3 ч.л.). Лук повинен помаринувати 10-15 хвилин.
Цибулеві півкільця віджимаємо і додаємо до інших компонентів. Заправляємо майонезом, перчимо і вимішуємо. Якщо потрібно, ще трохи подсаливаем.
- Салат розкладаємо порційно і щедро посипаємо подрібненою зеленню петрушки.
Господині на замітку:
- Практично всі картопляні салати по-німецьки стають ще смачніше, якщо дати їм можливість настоятися. Тому буде краще приготувати його хоча б за 2-3 години до подачі.