Сьогодні м’яку здобу доповнимо хрусткою посипкою з пісочного тіста, а в якості начинки використовуємо шовковиста яблучне пюре — влаштовуємо чергове чаювання з солодким пирогом власного приготування. Крім яблук для начинки подібного вироби годяться сезонні груші, бархатиста айва і навіть приправлена прянощами гарбуз.
Інгредієнти для приготування пирога з яблучним пюре:
- борошно пшеничне – близько 350 г
- яйця курячі – 1-2 шт.
- цукор – 100 г
- свіжі дріжджі – 15 г
- молоко – 50 мл
- масло – 100 г
- яблучне пюре – 250 г
- сіль – 2 г
- кориця мелена – 2-3 г
Рецепт приготування пирога з яблучним пюре:
Прогріваємо порцію молока, кришимо у ледь теплу рідину дріжджі, додаємо ложку цукру, інтенсивно перемішуємо і залишаємо для активації на 15 хвилин. Чекаємо появи на поверхні пишною дріжджовий «шапки».
Просіваємо 250-300 г борошна, додаємо дрібку солі.
Збиваємо яйця, вливаємо до борошна. Для нашого здобного пирога достатньо одного великого яйця (або два дрібних).
Розтоплюємо половину норми вершкового масла (50 г), охолоджуємо, перелити в миску з борошном-яйцями — відразу вводимо забурливший молочно-дріжджової складу. Приступаємо до замісу тіста вручну.
При необхідності підсипаємо борошно пшеничне, але невеликими порціями — замішуємо м’яке, трохи липке тісто, скачуємо кульку, присипаємо борошном, накриваємо серветкою і на дві години ставимо в тепло. Також миску з тестом-напівфабрикатом можна обернути плівкою/поліетиленовим пакетом і винести під промені сонця в затишний куточок без протягів.
Помітно «підріс» ком ділимо на дві нерівні частини. Для основи пирога тесту піде трохи більше.
Розкачуємо пласти товщиною приблизно 3-4 мм, перекинувши через качалку, переносимо в жароміцну ємність. Для зручності попередньо прокладаємо лист пекарської папери. Сьогодні печемо прямокутний пиріг. Орієнтири — форма для випікання і фантазія кулінара.
По краю піднімаємо борт заввишки близько 3 см, наповнюємо яблучним пюре, розкидаємо дрібку цукру і мелену корицю.
Накриваємо другим розкатаним пластом тіста, щільно скріплюємо стики. Надлишки тесту зрізаємо.
Для посипання пальцями перетираємо залишилися масло, цукор і борошно (беремо компоненти в рівних пропорціях: по 50 г).
Засипаємо пиріг пісочної крихтою, расстаиваем наступні півгодини.
Потім відправляємо в розігріту духовку на 40-45 хвилин, випікаємо ароматний пиріг при температурі 180 градусів.
Свіжоспечений домашній пиріг витягуємо з посуду, остуджуємо.
Падаємо смачний пиріг з яблучним пюре і штрейзеля як до чаю, кави, так і вприкуску з прохолодними напоями.
Смачного!