Яблучний пиріг – це десерт, який вже сам по собі створює в будинку справжнє свято шлунка і душі. Яблука настільки вдало поєднуються з солодким тістом, що рецепт навіть найпростішої яблучної випічки стає бестселером вашої кулінарної книги. Що вже говорити про такий шикарний рецепт пирога з яблуками і грушами в поєднанні з незмінною корицею, який сьогодні ми вам пропонуємо. З допомогою ніжного сметанного крему в багатошаровій створюється смачна солодка прошарок за своєю структурою нагадує стійкий пудинг, а вся ця яблучно-грушева нега обрамляється в хрустке пісочне тісто… незвичайно Смачно!
Пиріг з яблуками і грушами – інгредієнти:
- яблука і груші – 3 шт.
- сметана – 1 стакан
- яйце – 2 шт.
- крохмаль – 1,5 ст. л.
- цукор – 1 склянка
- кориця – за смаком
- борошно – 2,5 склянки
- сіль – 1 щіпка
- ванілін – 2 щіпки
- розпушувач – 1 ч. л.
- масло – 150 г
Пиріг з яблуками і грушами в духовці – рецепт з фото:
Почнемо приготування пирога з пісочного тіста: для нього просіяти в підходящу глибоку ємність борошно через сито, наповнюючи і збагачуючи її повітрям. Відразу ж можна всипати дрібку солі, ванілін і розпушувач.
Масло для пирога дістаємо з морозилки (на крайній випадок – з холодильника, але не кімнатної температури!), рубаємо прямо на борошно дрібними шматочками.
Тепер вбиваємо в поглиблення яйце, додаємо пів склянки цукру. Рубаємо ножем масло або розтираємо його виделкою, змішуючи попутно з іншими інгредієнтами.
Коли олійні шматочки стануть дрібніше – перетираємо в крихту і скріплюємо пісочне тісто в кулю. Можна таку трудомістку роботу довірити кухонному комбайну (залізна насадка «ніж»). Куля з тіста відразу ж потрібно відправити в холодильник. На всіх етапах приготування не допускайте танення тіста і виділення масла – так ваша випічка виявиться жорсткою і несмачною.
Так як для охолодження свіжоприготованого пісочного тіста нам буде потрібно не менше півгодини – є час підготувати фруктову начинку-асорті з яблук і груш, а також сметанний крем-заливку. Яблука і груші очищаємо від серцевин, за бажанням і в залежності від сортів – очищаємо від шкірки. Ріжемо, викладаючи на сковороду, великими шматочками довільної форми.
Присипати яблука і груші цукром (2-3 ст. л.) і корицею. Повільно нагріти сковороду так, щоб цукор почав плавитися, а потім у цій карамельно-коричної суміші припускати і обволікати фруктові шматочки, перевертаючи лопаткою з боку в бік. Як тільки фрукти трохи розм’якнуть – вогонь вимкнути і дати охолонути.
Для приготування сметанною заливки змішати сметану, яйце, цукор, що залишився (або покласти цукру стільки, щоб було солодше), просіяти через сито крохмаль.
Збити віночком, надаючи заливці бульбашкову і повітряну структуру, близько 2-3 хвилин.
Настав час збирати воєдино всі інгредієнти: для основи пирога взяти 2/3 від всієї порції охолодженого пісочного тіста, сформувати з нього в рознімної формі тонкий пласт з невеликими бортиками.
Перекладаємо зі сковороди яблука і груші, якщо є невелика кількість соку – полити їм фрукти зверху.
Заливаємо карамелізовані з корицею яблука і груші сметанною заливкою.
З залишилася 1/3 порції тіста формуємо фігурні прикраси для пирога з допомогою формочок для печива. Розкладаємо фігурки на заливку і фрукти.
Випікаємо пиріг з яблуками і грушами в духовці близько 40-45 хвилин при 180-ти.
Потім вийняти, остудити і припорошити дрібної цукровою пудрою.
Пиріг з яблуками і грушами в сметанною заливці готовий!
Смачного!