Сьогодні пропонуємо приготувати гострі помідори в медової заливці на зиму. Дуже гострий і пряний маринад надає томатам «пекучий» пікантність. Солодкий смак меду в маринаді не проявиться, він необхідний для облагороджування перцевого смаку, звичайний цукор не здатний впоратися з таким завданням. Для цього рецепта знадобляться мініатюрні помідори черрі. Ці медові помідори відмінно підійдуть для прикраси святкових страв. Мініатюрні помідори незамінні при банкетної подачі м’яса або риби. Гострі черрі здатні роздратувати апетит, а медовий маринад з банки теж знадобиться: його потроху додають в різні соуси.
Інгредієнти для приготування помідорів в медової заливці на зиму:
- помідори черрі – 1 кг
- пекучий перець – 1 великий стручок
- базилік фіолетовий – 2 гілочки (за бажанням)
- розетки кропу – 3 шт.
- часник – 1 головка
- лаврове листя – 3-4 шт.
- запашний горошок – ½ ч. л.
Медова заливка:
- вода – 700 мл
- сіль – 2 ч. л.
- цукор – 1 ч. л.
- мед – 2 ст. л.
- оцет 9% – 50 мл
Примітка: вказаного в рецепті кількості інгредієнтів вийде 1 літрова банка медових помідор + 1 півлітрова. Кілограм дрібних помідорів ідеально розподіляється по ємностей з таким об’ємом, залишається місце для смачного гострого медового маринаду.
Помідори мариновані з медом на зиму – рецепт з фото:
Великі томати погано сумісні з гострим-преострым медовим маринадом, а черрі ніби спеціально створені для нього. Вибирають самі крихітні плоди, які досягли повної стиглості.
Грона помідорів схожі на ягоди, вони збираються на розетках гілочках. Іноді їх маринують разом з тонкими стеблами, але для цього рецепта потрібно вчинити по-іншому: черрі відділяють від чашолистків і миють.
Всі прянощі для рецепта піддають «купання» в холодній воді. Банки стерилізують. Стручок червоного перцю нарізають великими шматками, часник – товстими пластинками. Суцвіття кропу ламають на кілька частин. Прянощі розподіляють пропорційно між двома банками, в кожну кидають по дві-три горошинки перцю. Для особливого запаху можна додати в кожну банку по 3-4 листочка базиліка.
Помідори укладають щільно, але намагаються їх не м’яти.
Помідори заливають окропом, банки накривають. Коли маринують черрі, застосовують тільки одну попередню заливку. Помідори знаходяться в окропі 15 хвилин.
Потім воду зливають, її вистачає для приготування медового маринаду.
В каструлю кладуть лаврове листя і залишився запашний горошок. Відмірюють сіль і цукор. Кип’ятять маринад 2-3 хвилини. Мед кип’ятити не можна. Маринад знімають з вогню, наливають мед, розмішують рідина.
В літрову банку наливають 30 мл оцту, в півлітрову – 20 мілілітрів.
Гарячий медовий маринад заливають у банки з помідорами.
Засукавши банки, їх перевертають і накривають ковдрою. У такому вигляді помідори в медової заливці настоюються-пропарюють протягом 10-14 годин.
Помідори мариновані з медом на зиму готові! Для колишніх гострих черрі потрібно знайти сухе темне місце, заготівлі збережуть всі свої властивості протягом року.
Великі помідори повністю просочуються маринадом тільки через 5-6 днів, а до цього моменту залишаються прісними. Черрі вмить вбирають гостроту маринаду. Якщо ви влітку вирішите побалувати гостей швидкими медовими помідорами, використовуйте для цієї мети саме черрі.
Смачного!