Коли на вулиці холодно, йде дощ або сніг, дуже приємно, загорнувшись в м’який плед, дивитися у вікно, попиваючи ароматний гарячий чай або компот з хрусткими ванільними заварними тістечками з кремом. Тоді і настрій стає краще, і світ набуває зовсім інші фарби. Сфабрикувати гарячий компот або чай в домашніх умовах особливих труднощів не становить, а от з заварними тістечками – трохи складніше. Заварні тістечка досить примхливі в приготуванні, вимагають особливого підходу. Але, дотримуючись нашого покрокового фото-рецепта заварних тістечок з заварним кремом, у вас обов’язково вийде смачний десерт!
Складові:
Для тесту:
- Пшеничне борошно – 1 склянка
- Вода – 1 склянка
- Вершкове масло – 70 г
- Куряче яйце – 3 шт
Для крему:
- Молоко – 2 ст.
- Пшеничне борошно – 2, 5 ст.л.
- Куряче яйце – 3 шт
- Вершкове масло – 50 г
- Ванільний цукор – 1 пакетик (10 г)
Покрокове приготування заварних тістечок з фотографіями
Тісто для заварних тістечок
Заварне тісто зручно готувати в товстостінній каструлі або сотейнику. Налийте в посуд стакан гарячої води, додайте вершкове масло, доведіть на помірному вогні до кипіння.
Пшеничне борошно, щоб наситити киснем, просійте через сито. Потім, не знімаючи каструлю з вогню, додайте в киплячу рідину муку. Компоненти швидко перемішуйте ложкою, поки тісто для заварних тістечок не стане крутим і не почне відставати від стінок.
Посуд з тестом для заварних тістечок приберіть з плити, дайте йому трохи охолонути. Для надання йому потрібної консистенції, трьох курячих яєць середнього розміру цілком достатньо. Ведіть їх в тісто по одному, ретельно збиваючи інгредієнти блендером на середній швидкості. Тісто має вийти неодмінно гладким, однорідним.
Тепер саме час підготувати духовку – включити її на 220 градусів. А поки вона нагрівається, тісто відсадити на злегка змащений вершковим маслом деко у вигляді круглих або довгастої форми тістечок.
Зробити це можна кількома способами: десертною ложкою, вмочуючи її час від часу в холодну воду, або ж використовувати кондитерський мішок.
Пам’ятайте, що заварні тістечка в процесі теплової обробки збільшуються вдвічі, тому залишайте між ними проміжок в кілька сантиметрів.
Деко з заварними тістечками відправте в встигла нагрітися до цього часу духовку, випікайте при температурі 220 градусів не менше 15 хвилин.
За цей час заварні тістечка виростуть і злегка підрум’яняться. Ні в якому разі в процесі випікання не відчинити дверцята духової шафи, інакше вироби можуть втратити свою форму.
На закінчення температуру знизьте до 200 градусів і підсушіть еклери ще близько 25 -30 хвилин. За вагою готові вироби повинні бути легкі, а всередині – порожні.
Крем для заварних тістечок
Поки вироби остигають, займіться приготуванням заварного вершкового крему для заварних тістечок. У каструлі збийте вінчиком яйця з цукровим піском і ваніллю.
Додайте борошно, невеликими порціями введіть підігріте до 37 градусів молоко. Суміш ретельно перемішайте і відправте на повільний вогонь. Крем для заварних тістечок необхідно варити, безперервно помішуючи, інакше вершкова суміш миттєво пригорить на дно каструлі.
Як тільки крем для заварних тістечок загусне і почне булькати, зніміть його з вогню, додайте вершкове масло, збийте віночком до однорідності.
Зробіть на заварних тістечок невеликі горизонтальні надрізи, через які за допомогою кондитерського шприца введіть остиглий вершковий крем.
За бажанням прикрасити заварні тістечка можна шоколадної або карамельною глазур’ю, а так само подрібненими горіхами.
Тістечка із заварним кремом подавати до столу можна відразу ж після приготування. Але куди смачніше десерт після того, як просочиться кремом, постоявши кілька годин в прохолодному місці. Смачного!
Ще рецепти солодкої випічки:
- Вафельний торт з вершковим кремом
- Роли з млинців з сирними сирками
- Медовий пиріг з горіхами
- Пісний пиріг з повидлом
- Здобне дріжджове тісто
- Торт «Рижик» класичний
- Торт «Медовик»
- морквяне печиво
- Грильяж з арахісу з кунжутом
- Крендель цукровий
- Пісочні коржики з горіхами