Пташине молоко – популярний, знайомий з дитинства, смачний і улюблений багатьма торт на основі суфле. Приготувати цей торт не так вже й складно. Треба лише запастися необхідними інгредієнтами і виконати наступні покрокові дії:
- Приготувати корж з бісквітного тіста.
- Корж викласти в ємність, обрізавши при необхідності краю.
- По внутрішньому периметру ємності встановити бортики з щільного матеріалу.
- Приготувати крем, викласти його на корж і поставити охолоджуватися.
- Прикрасити торт розтопленим шоколадом і знову охолодити.
складові
для коржа:
- борошно пшеничне – 200 г;
- цукровий пісок – 100 г;
- яйця – 3 штуки;
для крему:
- білок – 7 яєць;
- цукровий пісок – 200 г;
- желатин – 30 г (3 пакетика);
- лимонна кислота -1/4 чайної ложки;
- згущене молоко – 200 г;
- масло вершкове – 200 г;
для прикрас:
- чорний шоколад – 3 плитки;
- білий шоколад – 1 плитка.
бісквітне тісто
Із запропонованих інгредієнтів приготувати бісквітне тісто і випекти корж. Форма коржа повинна збігатися з формою дна ємності, в якій буде збиратися торт.
крем
Желатин розчинити склянкою води кімнатної температури, залишити набухати на 20-25 хвилин. На водяній бані нагріти воду з желатином, додати 1/4 частина цукрового піску.
Білки збити з лимонною кислотою до крутий стійкої піни, потім додати в кілька прийомів 3/4 частини цукрового піску.
У білкову піну обережно влити теплий желатин, продовжуючи збивати.
Масло кімнатної температури збити зі згущеним молоком до однорідної маси.
Поступово ввести білково-желатинову масу, весь час збиваючи.
збираємо торт
Для зручності я використовувала круглу форму із знімними бортами. На дно форми поклала бісквітний корж, обрізавши зайві краю бісквіта. По стінах форми виклала смужки в 8 см шириною з щільного і гнучкого матеріалу. Для цих цілей я розрізала на смужки щільну полімерну папку для паперів. Виклала крем на бісквітний корж і поставила в прохолодне місце (холодильник) на 1-1,5 години.
Можна сформувати торт без використання бортів, але це буде тривала процедура. Треба буде наносити крем на корж невеликими частинами, щоб крем не стікав, і охолоджувати торт перед кожним нанесенням крему. Потім сформувати потрібну форму торта.
прикраса
Розтопити на водяній бані 1,5 плитки чорного шоколаду і залити верх торта. Потім поставити його в прохолодне місце на 30 хвилин.
Дістати торт з холоду, розсунути бічні стінки, прибрати гнучкі бортики. За допомогою двох лопаток перекласти торт на красиве блюдо і знову прибрати в холодильник.
Виготовлення шоколадної стрічки
З пергаментного паперу вирізати смужку шириною 5-6 сантиметрів. Довжина цієї стрічки повинна дозволити обернути весь торт. Якщо ви робите подібну прикрасу вперше, для зручності рекомендую розрізати стрічку на дві частини. Розтопити залишився чорний шоколад, залити його в корнетик, і на підготовленої пергаментному папері довільно нанести цікавий малюнок або хаотичні каракулі. Шоколад на стрічці блищить. Стрічки з малюнком прибрати в холод. Як тільки шоколад на стрічці стане матовим, значить пора прикрашати торт.
Дістати торт з холоду. До боків торта обережно притиснути стрічки і знову поставити в холод на 10-15 хвилин, до повного затвердіння шоколаду. Через 15 хвилин дістати торт з холоду і обережно зняти пергаментний папір.
візерунки
Розтопити плитку білого шоколаду на водяній бані, перелити в корнетик. Прикрасити верх торта, у вигляді мережив або павутинки. Поставити торт останній раз в холод на 10 хвилин.
Приготований торт Пташине молоко вийшов повітряним, легким і ніжним. Вага – близько 1,5 кг.