Я думаю, що Том Ям – це суп, який не треба представляти. Не дивлячись на свою екзотичність він придбав величезну популярність в російськомовних країнах, завдяки туристам, які відвідують Азію з року в рік. Всі інгредієнти для цього кулінарного шедевра продають у великих супермаркетах на окремих полицях, тому навіть якщо ви вирішите холодними зимовими вечорами побалувати себе і своїх близьких цим колоритним стравою, проблем з приготуванням у вас не виникне.
Кухня: Тайська.
Спосіб приготування: варіння.
Для рецепта знадобиться:
- морепродукти (креветки, кальмари, молюски) – 500 г
- цибуля ріпчаста – 100 г
- помідори – 4 шт.
- гливи – 100 г
- лемонграсс – 3 стебла
- листя лимонника – 10 шт.
- корінь галангала – 30 г
- сіль, перець, спеції за смаком.
для пасти:
- часник – 3 зубчики
- цибуля шалот – 1 шт.
- перець чилі – від 3 шт.
- імбир – 20 м
приготування
Секрет нашого рецепту в тому, що пасту для Том Яма ми будемо готувати самостійно. Вона вийде набагато смачніше, ніж покупна. До слова про «хімії» в магазинній пасті. Азіати дуже люблять глумінат натрію і додають його в усі від десертів до салатів, тому, купуючи магазинну пасту, знайте, що ваш суп вийде набагато ближче до оригінального тайського рецептом. Для гострої пасти необхідно дрібно порізати всі інгредієнти. Будьте обережні з перцем чилі і обробляйте його під струменем проточної води або в рукавичках. Не забудьте ретельно вимити руки після приготування.
Викласти спеції на розпечену сковороду з додаванням рослинної олії.
Загасити кілька хвилин і розтовкти в ступці до однорідної маси. Паста для супу Том Ям готова.
Підготувати стебла лемонграсу, для чого видалити верхню зелену частину. Корінь галангала і листя лимонника промити. Корінь можна прожарити пару хвилин над сильним вогнем газового пальника.
Обробити морепродукти. Креветки почистити, кальмари дрібно порізати, морські гребінці дістати з черепашки і промити. Дрібних молюсків можна залишити в мушлях, але промити кілька разів в солоній воді.
Гриби порізати тонкими смужками, цибулю і помідори розрізати на 4 частини.
Починаємо варити суп Том Ям. У каструлю з холодною водою викласти запашні приправи (стебла лемонграсу, корінь галангала, листя лимонника), довести до кипіння.
Додати цибулю, гриби гливи і помідори, варити на слабкому вогні поки цибуля не стане м’яким.
З’єднати всі інгредієнти з морепродуктами і нашої гострої пастою, накрити кришкою, довести до кипіння і відразу вимкнути.
Подавати Том Ям з зеленню і шматочками свіжого лайма.
- І знайте, що кокосове молоко в справжній тайський суп додають тільки слабаки! Адже воно робить смак ніжніше, прибираючи зайву гостроту. Смачного.