Салат «Чафан». Саме так називається той салат, який ви ще не пробували. А адже його приготувати навіть простіше, ніж Олів’є. У чому ж полягає цікаву назву страви? Зовсім скоро ви всі дізнаєтеся.
А для тих, хто любить експерименти на кухні, ми приготували і інші цікаві варіанти салатів, наприклад, салат черепаха з куркою або чорні перли. Для любителів більш оригінальних салатів, є коханка з куркою і гранатом, тіффані з виноградом і під шубою в батоні.
Як зробити салат чафан з м’ясом
Салат «Чафан» класичний можна назвати дієтичним і навіть низькокалорійним. Як мінімум через те, що в якості соусу використовується майонез. Але якщо ви приготуєте домашній, то вашим гостям просто не встояти поруч з таким блюдом.
Перелік продуктів:
- 500 грам яловичої вирізки;
- 3 великих бульби картоплі;
- 1 велика морква;
- 1 великий буряк;
- 1 велика головка цибулі;
- 100 грам білокачанної капусти;
- 150 мл майонезу.
Рецепт салату чафан покроково:
- Взяти вирізку для того, щоб зайвий раз не сидіти і не вирізати прожилки і плівки. Якщо все ж не пощастило з шматком м’яса, то очистити його.
- Перш ніж м’ясо буде очищатися, його необхідно помити і обсушити.
- Далі нарізати яловичину тонкою соломкою і відправити на розігріту з маслом сковороду. Не варто розжарювати сковороду, так як якщо всипати масло, воно відразу пристане до дна і шматочки порвуться.
- Підсмажити яловичину з усіх боків, періодично перемішуючи соломку.
- Коли яловичина буде майже готова, закрити кришкою і залишити ще трохи згасити. Вона стане м’якше і ніжніше.
- Коли м’ясо буде готове, вийняти його, приправити спеціями і почекати, поки охолоне.
- Картоплю помити, висушити, почистити і порізати тонкою соломкою або ж скористатися теркою.
- Підсмажити картоплю в сковороді на олії. Вийде тонкий картопля фрі. Готову картоплю приправити спеціями і висипати на серветки, щоб стік зайвий жир.
- Морква й буряк помити і почистити від шкірки. Натерти на тій же тертці, що і картопля, але окремо. Приправити спеціями і прибрати в сторону.
- Капусту позбавити від верхніх листів, помити і тонко нашаткувати гострим ножем. Також можна скористатися спеціальним слайсера для капусти. Приправити капусту і прибрати в сторону.
- Цибулину почистити, помити і порізати кільцями або півкільцями.
- Далі – презентація страви. Для цього взяти велику тарілку або великий круглий піднос. Викладати всі продукти невеликими купками. Між купок залишати трохи майонезу, щоб кожен міг вмочити в нього той інгредієнт, який припав йому до смаку. У центр викласти яловичину.
Порада: якщо вам, можливо, не до смаку цибулю, то можна замінити його, наприклад, болгарським перцем.
Салат чафан з куркою
Про те, наскільки корисно куряче м’ясо, знають, напевно, все. Воно дуже насичене білками і ділиться неймовірною кількістю енергії з кожним, хто його вживає. У салат ми додали не тільки м’ясо, а й свіжі овочі, зелень.
Перелік продуктів:
- 300 грам курячого філе;
- 250 грам картоплі;
- 150 г моркви;
- 150 грам цибулі;
- 100 грам буряка;
- 100 грам солодкого перцю;
- 150 мл майонезу;
- 3 гілочки свіжої петрушки;
- 3 гілочки свіжого кропу;
- 15 мл яблучного оцту;
- 3 грами цукру;
- 4 грами солі;
- 3 грами сухого меленого часнику.
Як приготувати салат чафан:
- Насамперед треба замаринувати цибулю. Для початку почистити його від шкірки, вимити і порізати півкільцями. Далі – маринад. У мисочці з’єднати цукор, оцет і сіль. Заважати до тих пір, поки все не розчиниться. Додати цибулю. Прибрати в холодильник маринуватися.
- Куряче філе вимити й обсушити. За допомогою гострого ножа зрізати шкіру і видалити прожилки, плівки. Знову промити м’ясо і нарізати тоненькими смужками.
- Нагріти сковорідку з олією і всипати туди куряче філе. Підсмажити до рум’яної скоринки з усіх боків. Періодично помішувати і тушкувати ще близько п’яти хвилин під кришкою. Присипати сушеним часником. Також додати спеції за смаком.
- Готове філе викласти на посуд з серветками для того, щоб позбутися зайвої олії. Почекати, поки охолоне.
- Картоплю почистити і вимити. Висушити коренеплід і натерти на тертці або порізати тоненькою соломкою. Обсмажити у фритюрі.
- Гарячого картоплі дати стекти і охолонути в друшляку або на серветки.
- Морквину і буряк помити і почистити від шкірки. Натерти на терці.
- Помити і обтрусити від води петрушку і кріп. Дрібно подрібнити ножем.
- Перець промити, обсушити. Очистити його від насіннєвої коробочки і також нарізати тоненькою соломкою або натерти.
- Останній етап – складання салату. На великий посуд викласти всі компоненти страви по колу. У центр помістити ємність з соусом. В цьому випадку – майонезом.
Важливо: овочі, коренеплоди, м’ясо ви можете приправляти будь-якими спеціями під час готування.
Рецепт салату чафан з зеленим горошком
Стандартний «Чафан» складається з одних тільки свіжих овочів. Ми представляємо вам блюдо, до складу якого входить улюблений зелений горошок. Крім нього тут додана свинина, а овочі все відварені. Чому б не насолодитися більш ситним салатом?
Перелік продуктів:
- 200 грам нежирної свинини;
- 120 грам корейської моркви;
- 1 буряк;
- 1 середня цибулина;
- 3 бульби картоплі;
- 200 грам зеленого горошку;
- 1 пучок кропу;
- 150 мл майонезу.
Салат чафан як приготувати:
- Попередньо потрібно підготувати тільки буряк. Її необхідно відварити до повної готовності. Для цього вимити коренеплід і опустити його в сотейник з водою. Води повинно бути стільки, щоб буряк покривало на кілька сантиметрів. Надіслати на середню конфорку і варити до повної готовності.
- Готовність буряка перевіряти кінчиком ножа або зубочисткою. Він повинен легко входити і легко виходити з буряка. Коли ця мета буде досягнута, буряк можна знімати.
- Злити воду і почекати, поки коренеплід охолоне.
- Остигнула буряк почистити від шкірки і натерти на тертці.
- Свинину подрібнити тонкою соломкою.
- Цибулину очистити, промити від виділився соку на зрізі. Нарізати півкільцями.
- Сковороду розігріти з маслом. Помістити в неї свинину з цибулею і смажити до повної готовності.
- Не забувати заважати м’ясо і за кілька хвилин до кінця прикрити кришкою. Так свинина буде м’якше і соковитіше.
- Картоплю очистити і промити. Посушити його і порізати тоненькою соломкою або потерти на тертці. Обсмажити картопля на соняшниковій олії. Приправити сіллю.
- Кріп вимити і обтрусити. Дрібно порізати і змішати з майонезом.
- Відкрити горошок і злити з нього рідину.
- На велику тарілку викласти м’ясо в самий центр. По колу викласти горошок, морква, буряк і картопля окремо.
- Подавати з майонезом.
Порада: майонез можна замінити на сметану або густий йогурт.
Салат чафан рецепт з квашеною капустою
Зимова версія відомого «Чафан». Тут б не будемо викладати все окремо. Це буде звичайний салат, в якому все перемішано і заправлено дуже незвичайною і дуже смачною заправкою.
Перелік продуктів:
- 500 грам свинини;
- 60 грам вершкового масла;
- 4 бульби буряка;
- 30 мл оцту;
- 4 середні морквини;
- 3 червоні головки цибулі;
- 400 грам квашеної капусти;
- 40 грам борошна.
Як приготувати салат:
- Зняти з цибулини шкірку, вимити від виділився соку від зрізу.
- Подрібнити цибулю півкільцями.
- Морква і буряк вимити й обсушити.
- Очистити коренеплоди від шкірки нарізати невеликий соломкою.
- У глибокому посуді розігріти достатню кількість масла для фритюру. У гаряче масло по черзі опустити морква, цибуля, буряк. Коренеплоди опускати на шумівкою, викладаючи невеликими частинами. Смажити не більше п’яти хвилин. Викладати на серветки.
- Філе свині помити, обсушити. За допомогою гострого ножа зрізати прожилки і плівки. Потрібно максимально «сухе» м’ясо.
- Знову вимити свинину і нарізати тоненькими і довгими смужками.
- Погріти сковорідку з олією і викласти м’ясо. Спочатку на великий вогонь, щоб свинина схопилася. Потім вогонь зменшити, щоб свинина присмажився зсередини.
- На розігрітій сковорідці розтопити масло. До нього додати борошно і добре розбити її віночком. Влити оцет і перемішати. Приправити спеціями за смаком. Влити 100 мл води і отримати густу консистенцію.
- З’єднати м’ясо, цибулю, моркву, буряк, капусту. Додати заправку і перемішати.
- Подавати до столу.
Чафан салат рецепт без м’яса
Було б несправедливо по відношенню до вегетаріанців, якщо «Чафан» їли б тільки м’ясоїди. Тому, спеціально для супротивників м’яса є рецепт салату, де воно відсутнє. А заправка і зовсім з сиру тофу. Вам сподобається!
Перелік продуктів:
- 240 г моркви;
- 220 грам айсберга;
- 270 грам буряка;
- 250 грам картоплі;
- 100 грам тофу;
- 30 мл яблучного оцту;
- 15 мл олії виноградних кісточок;
- 2 грам сушеного часнику.
Приготування салату:
- В першу чергу зробити заправку, так як їй необхідно настоятися. Для заправки потрібно подрібнити сир на невеликі кубики.
- У чаші блендера з’єднати сир тофу, яблучний оцет, масло виноградних кісточок і сушений часник. Також можна додати спеції за смаком.
- Всі продукти перебити занурювальним блендером до однорідного кольору і однорідної консистенції.
- Прибрати в холодильник до приготування салату.
- Для майбутнього страви вимити буряк, картопля і морква. Морква при митті можна потерти жорсткою щіткою для миття посуду і очищати її вже не доведеться, так як щітка зніме всю грязь.
- Морква обсушити разом з буряком і картоплею.
- Буряк і картоплю очистити від шкірки.
- Всі коренеплоди натерти на тертці.
- Картоплю треба буде підсмажити. Розігріти сковорідку для нього з маслом і обсмажити соломку у фритюрі до золотистої скоринки.
- Готову картоплю підсолити.
- Айсберг вимити і тонко нашаткувати.
- Викласти всі складові салату на велику посуд. Зробити коло з усіх компонентів, а в центр помістити піалу з соусом з тофу.
Швидше за все, «Чафан» це щось зовсім нове і незвичайне для вас. Тепер у вас є унікальна можливість спробувати салат «Чафан» класичний рецепт і 4 різних варіантів цього незвичайного, але шалено смачної страви.