Яким би не було справжнє походження вінегрету, цей салат ще з дев’ятнадцятого століття міцно зайняв своє місце російською столі. Якщо ви сумніваєтеся: чи корисний «Вінегрет», то відповідь на це питання, звичайно, так. Тільки задумайтеся про те, з чого складається «Вінегрет» – користь чи шкода його компонентів очевидна: овочі є джерелом вітамінів. Навіть при наявності індивідуальної непереносимості або алергії на будь-якої продукт з рецепта, його можна просто виключити.
Рецепт простого вінегрету
Салат, зроблений за оригінальною рецептурою вінегрету – вічна класика, смак якої знайомий кожному з дитинства. Приготований в цьому варіанті салат – пісне блюдо.
Інгредієнти для салату вінегрет:
- Буряк – 150 г;
- Морква 150 г;
- Картопля – 360 г;
- Огірок солоний – 270 г;
- Цибуля ріпчаста – 75 г;
- Оливкова олія – чотири ст. л .;
- Сіль – 1/4 ч.л.
Приготувати вінегрет покроково:
- Овочі помити, відварити в мундирі в окремих каструлях. Якщо ви не знаєте скільки по часу варити моркву для вінегрету, то приблизно вам буде потрібно 20 хвилин.
- Готові коренеплоди остудити, очистити від шкірки і нарізати кубиками.
- Огірки подрібнити в розмір з іншими компонентами.
- Цибулину очистити від лушпиння і нашаткувати.
- Всі інгредієнти об’єднати в салатник, заправити олією і перемішати.
- Перед подачею, за бажанням, блюдо можна прикрасити гілочкою зелені.
Вінегрет – як зробити з оселедцем
Ще один звичний для багатьох сімей рецепт вінегрету може зацікавити і тих, кому даний салат і оселедець здаються незвичайним поєднанням. Насправді інгредієнти доповнюють один одного настільки вдало, що деякі любителі смачно поїсти не визнають ніякої іншої рецептури.
Інгредієнти на вінегрет:
- Буряк – 250 г;
- Картопля – 200 г;
- Морква – 150 г;
- Оселедець слабкою солі, філе – 150 г;
- Яблуко зелене – 150 г;
- Цибуля ріпчаста – 75 г;
- Оливкова олія – чотири ст. л .;
- Сіль – чверть ч.л.
Вінегрет з яблуком – рецепт:
- Коренеплоди помити, відварити до готовності, потім остудити, очистити від шкірки і нарізати кубиками. Якщо ви сумніваєтеся скільки часу варити моркву для вінегрету, то це становить близько 20 хвилин.
- Філе оселедця уважно оглянути на наявність кісточок, при наявності – видалити, а м’якоть подрібнити шматочками.
- Яблуко помити, очистити від шкірки і нарізати кубиками.
- З цибулину зняти лушпиння і нашаткувати овоч.
- Всі компоненти об’єднати в салатник, заправити олією і перемішати.
- Зверху для прикраси композиції можна викласти шматочки риби.
Порада. По можливості варто готувати вінегрет завчасно, до подачі на стіл. Салату піде на користь настоятися від одного до трьох годин в прохолодному місці, щоб всі інгредієнти просочилися соками один одного.
Вінегрет з грибами і маринованої буряком
Відмінний зимовий варіант вінегрету, в приготуванні якого можна практично повністю обійтися від покупних продуктів – тут на допомогу прийдуть закрутки і консервація.
Будуть потрібні:
- Маринований буряк цільна – 200 г;
- Морква – 150 г;
- Картопля – 180 г;
- Маринований огірок – 90 г;
- Горошок консервований – 200 г;
- Гриби солоні – 200 г;
- Цибуля ріпчаста – 75 г;
- Сіль – чверть ч.л.
- Зелень за смаком;
- Оливкова олія – три ст. л.
Вінегрет з грибами і маринованої буряком – рецепт:
- Картоплю і моркву помити, відварити. Потім остудити, очистити від шкірки і нарізати кубиками. Якщо ви не знаєте скільки варити моркву для вінегрету, то 20 хвилин після закипання буде цілком достатньо.
- Огірок нарізати в розмір з коренеплодами.
- З солоних грибів злити розсіл.
- Цибулину очистити від лушпиння, нашаткувати.
- Маринований буряк очистити від шкірки і подрібнити кубиками.
- З банки з горошком злити зайву рідину. Для цього зручно використовувати сито або друшляк.
- Зелень обполоснути і дрібно нарубати.
- Всі компоненти об’єднати в мисці, заправити олією і остудити перед подачею.
вінегрет сироедческій
Літній (сирої) вінегрет підійде не тільки для схуднення, але і при дотриманні суворих режимів харчування – наприклад, сироїдінні. А з додаванням нових несподіваних інгредієнтів салат змінюється буквально до невпізнання. Ще одним плюсом рецепта є те, що він підходить навіть для тих, хто не знає як варити моркву для вінегрету і скільки варити моркву на вінегрет.
Будуть потрібні:
- Буряк – 200 г;
- Морква – 225 г;
- Кабачок молодий – 250 г;
- Огірок – 400 г;
- Авокадо – 550 г;
- Зелень за смаком;
- Лляна олія – дві ст. л.
Вінегрет сироедческій – рецепт:
- Огірки посипати сіллю і залишити на годину.
- Морква і буряк помити, очистити від шкурок, натерти на тертці.
- Авокадо очистити від шкірки і нарізати соломкою тонший.
- Кабачок обполоснути, очистити від шкірки. М’якоть натерти на тертці.
- По закінченню однієї години огірки порізати соломкою.
- Зелень сполоснути і нарубати.
- Інгредієнти змішати в салатник і заправити лляною олією.
Порада. Класична заправка, завдяки якій вінегрет і отримав свою назву, може додати пікантності легкому салату. До складу класичного гірчичного соусу «вінегрет» входять оливкова олія (3/4 склянки), винний оцет (2/4 склянки) і 1 ст. ложка гірчичного порошку. Але варто пам’ятати, що з цим варіантом заправки легко можна перестаратися – таку кількість оцту протипоказано хворим на виразкову хворобу і гастритом.
м’ясний вінегрет
Вінегрет з м’ясом – це щільний салат, який може замінити основне блюдо. Така закуска припаде до смаку чоловікам, які люблять швидко і ситно повечеряти.
Будуть потрібні:
- Буряк – 230 г;
- Морква – 230 г;
- Картопля – 200 г;
- Яловичина – 200 гр .;
- Капуста маринована – 200 гр .;
- Лук – 100 г;
- Зелений горошок – 100 г;
- Оливкова олія.
М’ясний вінегрет – рецепт:
- Яловичину промити, обрізати жилки і плівки. Відварити м’ясо до повної готовності в підсоленій воді зі спеціями.
- Після приготування остудити вирізку в бульйоні, потім дістати і нарізати кубиками.
- Картопля, буряк і морква помити, зварити. остиглі коренеплоди очистити від шкірки і подрібнити в розмір з м’ясом.
- Горошок відкинути з банки на друшляк, дочекатися поки стече зайвий маринад.
- Капусту віджати руками від зайвого соку і вкоротити смужки.
- Цибулину очистити від лушпиння, нашаткувати.
- Всі компоненти об’єднати в мисці, заправити оливковою олією і перемішати.
- За смаком можна додати сіль і спеції.
Вінегрет по корейськи – універсальний салат, який має безліч різноманітних варіацій, які роблять частування відповідним до будь-якого столу. Завдяки зміні в складі, страву може виступати в якості закуски або ж, навпаки, подаватися в ролі основного блюда.