Якщо при покупці не потрошінні лосося дісталася икряная самка, то це прекрасна можливість приготувати червону ікру самостійно. В цьому випадку можна отримати, крім самої риби, ще й смачний, делікатесний продукт.
Щоб посолити лососеву ікру в невеликих кількостях, ніяких особливих пристроїв не потрібно.
Від заводського продукту червона ікра домашнього посолу буде відрізнятися лише порядком приготування. На рибопереробних заводах лососеву ікру прямо в ястиков спочатку пробивають через спеціальні сітки-грохоткі, а потім поміщають в розсіл. Крім того, червона ікра домашнього приготування містить тільки сіль. У ній немає ніяких консервантів, які в обов’язковому порядку присутні в ікрі заводського засолу.
Щоб посолити лососеву ікру самостійно, потрібно:
- 2-3 ікряних самок лосося, наприклад, горбуші або кети
- 500 мл води
- 80 г солі
- 1 ст.л. рафінованої олії
Як приготувати червону ікру в домашніх умовах
Якщо риба придбана в замороженому вигляді, то їй потрібно дати час відтанути. Не потрібно чекати повного відтавання, досить щоб риба розтанула наполовину.
Гострим ножем розрізати черевце риби. Акуратно вийняти ястика з ікрою.
Ястики – це прозорі плівкові мішечки, всередині яких розміщується ікра лосося.
Воду нагріти до температури кипіння. Покласти в неї сіль. Вона повинна повністю розчинитися в окропі.
Залити цим киплячим розчином ікру, не очищаючи її від ястиков. Залишити ікру в розсолі на 5 хвилин. Обережно перемішати вміст і залишити ще на 3 – 4 хвилини.
Акуратно викласти ястика на дерев’яну дошку, і за допомогою чайної ложки зняти ікринки з плівки.
Готову ікру скласти в підходящу мисочку. Влити ложку масла. Масло потрібно взяти рафінована, без запаху. Обережно розмішати ікру.
Червона ікра вже готова до вживання. Її можна використовувати так само, як і ікру зернисту заводський вироблення.
Важливо! Якщо ікра вийшла рідкуватий, то перед додаванням олії її потрібно викласти в сито, потримати її на повітрі 30 – 60 хвилин.
Рекомендуємо ось ці закуски:
- Синенькі під гриби
- Баклажани, запечені з помідорами і сиром
- Салат «Козел в городі»
- Закуска з оселедця з плавленим сиром
- Картопляні зрази з грибами
- Салат «Гніздо глухаря»
- Рибна закуска в тарталетках
Смачного!