Грузинські господині, далекі родички яких і створили найгострішу аджику, м’яко сказати, дивуються поширеним у нас різноманітним рецептами цього соусу. Так, вони готують його, використовуючи лише чилі, часник і місцеві прянощі, щоб потім додавати в різні страви і заправки. Але ми робимо все по-іншому, тому чесним буде назвати сьогоднішній соус закусочної аджикою, яку, до того ж, ми зробимо з гострим пепероні. Крім того, ми замінимо традиційну м’ясорубку зручнішим блендером, що прискорить процес. Ви готові закрити на зиму неймовірну закуску до м’ясних страв? Тоді вперед!
Складові:
- 1 кг болгарського перцю (будь-якого кольору)
- 0,5 кг помідорів
- 2 стручки пепероні
- 6 зубчиків часнику
- 1 велика цибулина
- 2 дес крупної солі
- 3 дес.л. білого цукру
- 2 дес оцту
- 6 дес томатної пасти
- 2 дес масла без запаху
Як приготувати закусочну аджику з пепероні
Спочатку підготуємо всі необхідні інгредієнти, для чого видаляємо у солодкого перцю і пепероні хвостики, перегородки і насіння. Крім того, відрізаємо «попки» у помідорів (рекомендується використовувати пружні сорти, які не дають занадто багато рідини і не зроблять аджику рідкої) і очищаємо велику цибулину і зубчики часнику від непотрібної лушпиння. Далі нарізаємо середніми шматочками всі підготовлені продукти.
Гострий перець пепероні обробляйте в рукавичках, інакше ризикуєте отримати опік шкіри.
У велику прозору ємність для блендера відправляємо наші овочі, а якщо вони не поміщаються відразу все, ділимо їх на кілька частин (в цьому випадку намагайтеся додавати овочі не по одному, а всі разом невеликими порціями).
Подрібнюємо інгредієнти протягом хвилини і тут же переливаємо отриману масу в підходящу каструлю з високими краями.
На наступному етапі вводимо в аджику рафінована олія, томатну пасту, що не йодовану велику сіль, оцет і цукор.
До речі, деякі господині не люблять додавати масло і оцет, вважаючи їх шкідливими. Однак саме ці продукти є консервантами, здатними зберегти ваші закачування протягом багатьох місяців і не дозволити їм заграти або обзавестися небажаними бактеріями. Тому, використовувати їх в рецептах консервації чи ні, справа особиста, але важливо пам’ятати – без них закуски досить швидко зіпсуються.
На мінімальному вогні Томім закусочну аджику з пепероні, поки вона не почне вирувати, на що піде приблизно 5-7 хвилин. Протримавши після цього закуску ще стільки ж на плиті, не збільшуючи температуру, негайно переливаємо її в стерилізовані банки і щільно закручуємо кришками. Коли все охолоне, відправляємо банки з аджикою на місце її подальшого зберігання.
Ще рецепти заготовок на зиму:
- Зимовий салат з огірків з часником
- Маринований солодкий перець з рослинним маслом
- Маринований перець з яблуками
- Абрикосовий компот з малиною
- Соте з баклажанів в мультиварці
Смачного!