Різдво – це чудове свято, яке збирає за одним столом самих рідних і близьких людей. І напередодні цього теплого і світлого свята ми хочемо запропонувати вам чудовий рецепт різдвяного кексу з сухофруктами і горіхами, який послужить прекрасним частуванням наприкінці святкового вечері. Цей кекс пахне самим Різдвом! В ньому ідеально поєднуються аромати імбиру, кориці і меду, а завдяки рослинному маслу і бананам його м’якуш виходить вологим і дуже ніжним. І, звичайно ж, не варто забувати про горіхах і сухофруктах, адже вони роблять смак кексу ще більш багатим!
Незважаючи на те, що рецепт різдвяного кексу з сухофруктами виглядає досить переконливо, в його приготуванні немає нічого складного, тому з ним впорається навіть не самий досвідчений кондитер!
Щоб приготувати різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами буде потрібно:
- яйця – 2 шт.
- цукор – 80 г
- мед – 100 г
- масло рослинне – 125 г
- банани – 200 г (вага разом з шкіркою)
- какао-порошок – 1 ст. л. з гіркою
- борошно – 300 г
- кориця – 1 ч. л.
- імбир мелений – 1 ст. л.
- імбир свіжий – 1 ст. л.
- розпушувач – 1 ч. л.
- сода – 0,5 ч. л.
- мандарини – 2 шт.
- волоські горіхи – 50 г
- суміш сухофруктів – 150 г
Різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами – рецепт з фото:
Для початку підготуємо деякі складові для нашого різдвяного кексу.
Отже, суміш сухофруктів спершу гарненько промиваємо під проточною водою, а після ошпарюємо окропом. Перекладаємо їх на паперові рушники і даємо просохнути.
Сухі сухофрукти перекладаємо в підходящу миску, додаємо до них цедру з двох мандаринів (тільки не забудьте, що перш мандарини потрібно ретельно вимити), а також їх сік. Розмішуємо і залишаємо сухофрукти на столі хвилин на 15. За бажанням, зробити цю заготовку можна за пару годин до початку приготування або ж навіть з вечора, тоді сухофрукти стануть ще більш ароматними. І ще, за бажанням, для додаткового аромату до сухофруктам можна додати 1-2 ст. л. коника.
Волоські горіхи рубаємо на великі шматочки і поки відкладаємо вбік.
Займемося сухою сумішшю. У великій мисці з’єднуємо борошно, соду, розпушувач, какао-порошок, а також корицю і порошок імбиру.
Віночком дуже ретельно перемішуємо всі інгредієнти, прагнучи домогтися повної однорідності. Отриману суміш просіваємо 1-2 рази.
Стиглі банани розминаємо виделкою або товкачиком до стану пюре (повної гомогенності можна не домагатися).
Корінь імбиру очищаємо і натираємо його на тертці з дрібними гострими зубами. Нам знадобиться одна столова ложка пюре з імбиру, але, за бажанням, можна додати більше або менше, залежно від смакових уподобань. Натертий імбир додаємо до банановому пюре і перемішуємо.
А тепер приступимо до замісу самого тесту для різдвяного кексу. У мисці з’єднуємо яйця і цукор. Збиваємо їх разом близько 5-6 хвилин, домагаємося, щоб яєчна піна стала досить пишною і щільною.
Вливаємо олію і мед (якщо він у вас зацукрувався, тоді попередньо його потрібно злегка прогріти в мікрохвильовій печі до рідкого стану). Збиваємо міксером ще 1 хвилину.
Додаємо бананове пюре з імбиром і розмішуємо масу віночком до однорідності.
У два прийоми вводимо суху суміш.
І швидкими рухами вимішуємо тісто до гладкості. Довго не заважаємо! Це важливо, так як від надмірного вимішування клейковина борошна почне розвиватися, і різдвяний кекс вийде «гумовим», а нам це не потрібно!
В самому кінці додаємо рубані горіхи і сухофрукти (разом з рідиною). Швидко перемішуємо і наше тісто для різдвяного кексу готово.
Перекладаємо тісто в змащену вершковим маслом кексову форму (діаметр даної форми 22 см) і відразу ж відправляємо його в гарячу духовку.
Випікаємо різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами при 170 С близько 45-55 хвилин. Готовність, як зазвичай, перевіряємо дерев’яною шпажкою.
Ароматний імбирний кекс залишаємо остигати на решітці, а потім переносимо на блюдо.
За бажанням, готовий кекс додатково прикрашаємо цукровою пудрою або глазур’ю.
Глазур можна використовувати будь-яку, підійде шоколадна (з темного або білого шоколаду), білкова або звичайна цукрова.
Ну от і все! Наш ароматний різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами готовий!
Смачного!