Вже більш ніж п’ять століть на Різдво в Німеччині прийнято випікати смачний і ароматний штоллен. Штоллен – це кекс, найчастіше з дріжджового тіста, який випікається зі всілякими добавками. А найголовнішою особливістю цього різдвяного кексу є те, що готують його за кілька тижнів або навіть місяців перед святом і весь час перед торжеством німецький штоллен вистоюється і насичується ароматом алкоголю і сухофруктів.
Але, якщо раптом ви побоюєтеся залишати випічку на такий тривалий час, приготуйте штоллен за кілька днів до Різдва, навіть такий короткий час визрівання допоможе зробити смак кексу більш насиченим.
Інгредієнти для приготування різдвяного німецького штоллен:
Для дріжджового тіста:
- молоко – 100 мл
- яйце куряче – 1 шт.
- масло – 100 г
- цукор – 50 г
- борошно пшеничне – 300 г
- дріжджі свіжі пресовані – 15 г
- суміш сухофруктів – 150 г
- ром (коньяк) – 70 мл
- мигдаль – 50 г
- ванільний цукор – 1 ст. л. або за смаком
Для просочення:
- масло – 70 г
- цукрова пудра – 70 г
Рецепт приготування різдвяного штоллен:
Напередодні ввечері або за 1-2 дні до того, як будете піч німецький штоллен, підготуйте сухофрукти. Ретельно їх промити, обсушити на паперових рушниках і перекладіть в ємність з кришкою. Залийте їх коньяком або ромом, ретельно перемішайте, закрийте ємність кришкою або плівкою. Залиште сухофрукти настоюватися в прохолодному місці (не в холодильнику, при кімнатній температурі, але подалі від теплих батарей і плити). Час від часу сухофрукти перемішуйте, щоб вони змогли повністю увібрати весь алкоголь.
Замісити дріжджове тісто для штоллен. Для цього в одній ємності з’єднайте разом молоко і вершкове масло. В мікрохвильовій печі або на плиті прогрівайте суміш до тих пір, поки масло не розплавиться.
В теплу молочну суміш всипте звичайний і ванільний цукор.
Добре перемішайте віночком, цукор повинен повністю розчинитися. Залиште суміш охолонути до теплого стану.
Додайте ціле яйце (або можна взяти 2 жовтка) і знову добре розмішайте масу віночком.
У велику миску просійте борошно, додайте до неї дріжджі.
Перетріть дріжджі з борошном до отримання дуже дрібної крихти. В отриманій масі зробіть лунку.
Раду від кулінарного сайту Cook-s.ru якщо ви не впевнені в якості дріжджів, то краще перевірте їх на «схожість». Для цього від загальної кількості молока відокремте 50 мл Молоко нагріти до температури тіла і розчиніть в ньому дріжджі. Додайте до дріжджовий говорунці 1 ч. л. цукру і добре перемішайте. Залиште дріжджовий розчин на 15 хвилин, якщо за цей час на поверхні розчину з’явилася пінна шапочка – дріжджі добрі, і їх можна сміливо використовувати, а от, якщо поверх розчину не утворилася піна або вона зовсім слабка, то скоріше всього, що дріжджі зіпсовані і замішувати на них тісто не варто, воно може зовсім не піднятися або піднятися дуже погано.
В борошняну лунку влийте молочно-вершково-дріжджовий розчин.
Потроху перемішуючи, замісіть і вимісіть тісто. Завдяки великій кількості вершкового масла тісто для різдвяного штоллен виходить дуже ніжним і податливим. Якщо воно у вас вийшло занадто липким, додайте зовсім трохи борошна. Отриманий колобок тесту перекладіть в миску, накрийте її зверху чистим кухонним рушником і залиште в теплі (біля теплої батареї або в духовці з включеною лампочкою).
Дайте тісту підійти і збільшитися в об’ємі в 2-3 рази, на це піде 1 годину або більше.
Поки підходить тісто, нарубаєте мигдаль. Сухофрукти, якщо вони не ввібрали весь алкоголь, відкиньте на сито.
У тісто додайте горіхи і сухофрукти.
Вмішайте їх в тісто. Накривши миску рушником, знову дайте тісту підійти протягом 20-30 хвилин.
тісто викладіть відразу на аркуш паперу для випічки. Розімніть його руками в овальну корж товщиною близько 1-2 див.
Третину тесту складіть поверх, прямуючи до протилежного краю.
Обережно перетягніть лист з штолленом на деко. Накрийте його зверху рушником і залиште для підйому на 30-40 хвилин, за цей час він значно підросте в розмірах.
Випікайте різдвяний німецький штоллен в заздалегідь розігрітій до 170 С духовці близько 45 хвилин.
Поки кекс випікається, 70 р масла розтопити в мікрохвильовці. Готовий дріжджовий штоллен дістаньте з духовки і, не даючи охолонути, щедро змастіть розтопленим вершковим маслом. А після присипте товстим шаром цукрової пудри.
В такому вигляді дайте німецькому штоллену повністю охолонути.
Традиційно різдвяний штоллен прийнято вистоювати від 2 тижнів до декількох місяців. Тому остиглий кекс загорніть у кілька шарів паперу або фольги, сховайте в контейнер з кришкою або в звичайний щільний пакет і залиште в прохолодному місці вистоюватися. Але, якщо раптом часу на тривале вистоювання немає, тоді дайте йому полежати хоча б 2-3 дні, за цей час сухофрукти почнуть віддавати свій аромат і смак м’якушці і від цього святковий німецький штоллен буде тільки смачніше.
Щасливого Різдва і Смачного!