Якщо ви задумалися, чим би здивувати гостей на черговому бенкеті, то у нас є нескладне, але смачне пропозицію – салат «Чорна перлина». Цікавий момент цієї страви полягає в тому, що в ньому дійсно заховані темні черепашки з секретом – чорнослив з горішком. Багатьом згадується ласощі дитинства, ну а якщо ви з цим не знайомі, то не втрачайте шанс!
Радимо спробувати і інші наші салати: лісова галявина з грибами, салат рижик і салат черепаха класичний або з чорносливом.
Салат чорна перлина з чорносливом
За традицією, починаємо з основ. Просте блюдо з чудовим набором сполучень солодкого і солоного. Прекрасна закуска, яка може виступати в ролі повноцінного другого блюда через своєю поживністю. Та й плюс його в тому, що поживність ця дуже корисна, завдяки натуральним рослинним продуктам.
Список інгредієнтів:
- 2 яйця;
- 50 грам очищених волоських горіхів;
- 250 грам крабових паличок;
- 100 г чорносливу;
- 50 грам вершкового масла;
- 220 грам твердого сиру;
- 50 мл. майонезу.
Рецепт салату чорні перли з чорносливом:
- Для початку необхідно запарити чорнослив. Для цього в невеликій мисці потрібно залити його окропом, накрити блюдцем і витримати хвилин 10.
- Волоські горіхи кинути в цей час на суху сковороду. На малому вогні сушити їх 4-5 хвилин.
- У чорносливі потрібно зробити невеликий надріз, щоб вставити туди по одному горішку.
- Яйця потрібно зварити до твердого жовтка, за часом це хвилин 12 кипіння. Далі остудити під холодною проточною водою, зняти шкаралупу і натерти на тертці.
- Крабові палички звільнити від захисного пакета і дрібно нарізати.
- Твердий сир потерти на тертці.
- Вершкове масло попередньо поставити в холодильник. Коли воно буде досить твердим, потрібно його теж натерти.
- Формувати салат починають з одного яйця. Воно лягає на дно тарілки і змащується майонезом.
- Після взяти 1/2 частина всіх крабових паличок, укласти шаром вище, додати соус.
- 1/2 частина сиру покриває палички, на нього кладуть 1/2 частину вершкового масла.
- На жовту масу викласти весь чорнослив.
- На чорні перли покласти половину крабових паличок, нанести майонез.
- Повторюється сир, масло, яйце. Далі салат або змащується, чи ні – все залежить від вашого бажання. Прикрасьте зеленню або горіхами.
Порада: сорт сиру неодмінно повинен бути твердим. Він буде тримати форму і сильно не вплине на інші смакові якості продуктів. Вибирайте російський, голландський, пармезан і інші схожі. До того ж, з ними легше працювати.
З сухофруктами
Дана варіація салату пропонує замінити чорнослив на два інших інгредієнта. Нехай вони не дають саме той насичений темний колір, але при цьому вносять більше різноманітності в блюдо. Тим більше, їх не потрібно попередньо обробляти.
Список інгредієнтів:
- 3 яйця;
- 50 грам родзинок;
- 1 пачка крабових паличок;
- 220 грам твердого сиру;
- 50 грам кураги;
- 40 грам охолодженого вершкового масла;
- 7 столових ложок майонезу.
Рецепт салату чорні перли:
- Яйця поставити варитися круто. Охолодити, очистити, натерти на тертці.
- Родзинки і курагу змішати.
- Крабові палички звільнити від поліетиленовою індивідуальної упаковки і натерти.
- Вершкове масло і сир також натерти в окремі ємності.
- Підготувати блюдо.
- Нижнім шаром викласти половину натертих яєць. Змастити білим соусом.
- Далі йде шар з крабових паличок, він теж змазується.
- Половина сиру лягає третім шаром без майонезу.
- Зверху на сир кладеться одна частина вершкового масла.
- Ізюм з курагою повністю засипаються як єдиний шар на масло.
- На них слід покласти половину крабових паличок, які потрібно змастити заправкою.
- Далі знову йде сир і масло в тій же послідовності, що і перед цим.
- Завершує салат друга половина яєць. Потрібно трохи їх придавити, щоб шари не роз’їжджалися.
- Остудити салат в холодильнику. Прикрашати за бажанням.
Порада: до куразі і родзинок ви можете додати мікс з горіхів: кешью, кедрові горішки, фундук. Ви можете зробити тонкі окремі шари з їх допомогою, тільки добре змастіть їх соусом. Це збагатить салат ще більше, але не перестарайтеся. Все-таки це закуска, а не десерт.
З маслинами
Солодкі продукти можна замінити зовсім солоними. Від цього страва не втратить ні свій естетичний вигляд, ні смакові якості, так як специфічний набір інгредієнтів може прийняти в свої обійми безліч експериментальних продуктів.
Список інгредієнтів:
- 1 куряче філе;
- 1 банка маслин;
- жменя очищених волоських горіхів;
- 3 яйця;
- 150 мл класичного йогурту;
- 2 зубчики часнику;
- 100 грам твердого сиру;
- 2 невеликих свіжих огірка;
- пучок кропу;
- спеції.
Салат чорний перли рецепт:
- Спочатку робимо соус. Для цього необхідно огірки очистити від шкірки, натерти на дрібній тертці. А краще і зовсім перебити в блендері. Змішати масу з йогуртом і декількома пучками нарізаного кропу. Пропустити через прес часник, додати до соусу. Посолити.
- Далі потрібно взяти курку і відварити її. У воду можна додати лист лавра. Варити протягом 20 хвилин, потім витягнути і остудити.
- Яйця зварити до твердого жовтка, зняти шкаралупу, нарізати кубиком.
- Сир натерти.
- Банку з маслинами відкрити і вилити рідину. Маслини порізати на половинки.
- Волоські горіхи трохи підсушити в духовці, мікрохвильовій печі або на сухій сковороді. Трохи подрібнити ножем.
- Курку нарізати кубиком.
- Першим шаром йде м’ясо. Воно змащується соусом.
- Зверху посипають горіхи.
- На них потрібно покласти маслини, полити заправкою.
- Далі йдуть яйця. Нанести білий соус.
- Зверху вся маса засипається натертим сиром. Прикрашається зеленню, що залишилася і маслинами.
Салат чорні перли з чорносливом
Цей рецепт відрізняється особливою вишуканістю. Крабові палички поступаються місцем більш дорогому продукту, чому салат набуває більш м’який смак.
Список інгредієнтів:
- 0,5 кг креветок;
- 50 грам охолодженого вершкового масла;
- 100 г чорносливу;
- 1 маленька пачка майонезу;
- 3 яйця;
- жменя волоських горіхів;
- 180 грам твердого сиру.
Салат чорні перли з чорносливом рецепт:
- Креветки зварити, очистити. Нарізати на дрібні шматочки.
- Холодне вершкове масло натерти на тертці.
- Чорнослив обдати окропом і дати постояти хвилин 10, щоб він розмокнув.
- Горіхи в цей час трохи підсушити в духовці, мікрохвильовій печі або на сухій сковороді.
- У чорносливі зробити невеликий надріз ножем, куди потім вставити по горіху.
- Яйця зварити до твердого жовтка, остудити під проточною водою, зняти шкаралупу, натерти.
- Сир натерти на тертці.
- Починати викладати салат слід з половини всього яйця.
- Далі на нього викладається 1 частина всіх креветок. Змащується майонезом.
- Наступний шар – половина сиру. На нього зверху йде половина вершкового масла.
- На жовту масу викладається чорнослив з горіхом.
- На нього рівним шаром йде друга частина креветок, просочується зверху білим соусом.
- Далі залишки сиру і масла.
- Верхівкою салату залишається друга половина яйця.
Порада: ви можете змінювати шари салату на свій розсуд. Так, наприклад, першими можуть йти креветки. Або ж салат може бути високим: для цього інгредієнти повторюються не двічі, а тричі. Просто в діаметрі салат буде менше. Головне – не упустити момент: всі верстви повинні бути однаковими, щоб салат встояв. Скористайтеся кулінарним кільцем для більш акуратною форми, до того ж, з ним легше утрамбувати кожен поверх.
З яловичиною та перепелиними яйцями
Найбільш незвичайний рецепт з усіх. Продукти разюче відрізняються від оригінальних. Але це не означає, що він не має права на існування! Адже задумка залишається колишньою.
Перелік продуктів:
- 250 грам яловичини;
- 10 перепелиних яєць;
- 250 грам сиру;
- 1 маленька пачка майонезу;
- дві жмені волоських горіхів;
- 1/2 пачки вершкового масла;
- 150 г чорносливу;
- кріп.
Як зібрати чорні перли салат:
- Яловичину перевірити на наявність зайвих жилок і жиру, видалити їх. Потім поставити варитися на годину-півтори. Додати лист лавра і сіль за смаком.
- Поки м’ясо вариться, потрібно на 10 хвилин залити чорнослив окропом, а волоські горіхи – підсушити на сухій сковороді.
- Яйця відварити, очистити і нарізати.
- Сир і вершкове масло натерти на тертці в різні миски.
- Готове м’ясо остудити, порвати на тонкі волокна. Обсмажити їх трохи в соняшниковій олії зі спеціями.
- Підготувати блюдо для презентації салату.
- Першим шаром викласти яйця. Трохи змастити їх майонезом.
- Після цього посипати сиром.
- На сир акуратно розкласти чорнослив. Змастити майонезом.
- Далі викласти м’ясо. Знову заправити соусом.
- Зверху посипати волоські горіхи. При бажанні їх можна подрібнити ножем або качалкою.
- Після горіхів викладаємо вершкове масло.
- Прикрасити залишилися чорносливом.
- Прибрати в холодильник на 2 години. Далі можна подавати на стіл.
Порада: перепелині яйця – делікатний продукт. Щоб зварити їх круто, досить 2-3 хвилин перебування в окропі. Не потрібно варити їх довше – вони можуть почати гірчити, а білок стане гумовим. До того ж, загубляться корисні властивості продукту. .
За рецептами можна судити, що салат Чорна перлина – роздолля для фантазії кулінара. Дотримуйтесь правильні пропорції і не забувайте про головну ідею цього салату – темної прошарку. Щоб наступного разу здивувати гостей, спробуйте приготувати їм один з наданих варіантів. Позитивні відгуки не змусять себе довго чекати!