Такий простий і такий смачний салат на зиму «Бережися, горілка!» Стає все популярнішим серед усіх моїх знайомих. Цей овочевий салат дійсно дуже смачний, чудово підходить в якості закуски під горілку. Взимку завжди беремо його на природу під шашлики.
У салату «Бережися, горілка!» Є свій усталений перевірений рецепт. Але я готую його трохи по-своєму, і салат виходить набагато смачніше! Рекомендую вам спробувати саме цей варіант, хоча він і вимагає трохи більше часу. Відмінність мого рецепту в тому, що салат я стерилізують. А стерилізація, як ви розумієте, завжди дає відмінний смак. Плюс, обов’язково додаю маринад. Загалом, тепер по порядку.
Ще по темі домашніх заготовок:
Малосольні помідори швидкого приготування
Пелюстки – маринована капуста
2 способи приготування абрикосового варення
Із вказаної кількості інгредієнтів виходить приблизно 6-7 літрових банок салату «Бережися, горілка!»
Інгредієнти для салату «Бережися, горілка!»
Для салату:
- 1 кг ріпчастої цибулі
- 1 кг огірків
- 1 кг моркви
- 1 кг солодкого перцю
- 1 кг помідорів
- 1 кг білокачанної капусти
- 5 ч.л. солі
- 5 ст.л. цукру
- 200 мл оцту 9%
Для маринаду:
- 2,5 л води
- 100 мл оцту 9%
- 200 г цукру
- 60 г солі
Отже, готуємо смачний салат «Бережися, горілка!»
Салат «Бережися, горілка!» – фото і рецепт
Всі овочі для салату «Бережися, горілка!» Ретельно вимити і злегка обсушити.
Ріпчасту цибулю нарізати півкільцями. Намагайтеся нарізати не дуже крупно, інакше в салаті цибулю потім дуже відчувається. Мої, наприклад, не дуже люблять великий лук.
Огірки нарізати кружечками або напівкружечками, якщо великі. Але краще вибирати огірочки середнього розміру.
Морква нашаткувати тонкими кружечками або брусочками. Я використовувала електричну тертку.
Можна так само використовувати шатківницю для моркви по-корейськи.
Нашатковану моркву залити окропом на 15-20 хвилин.
Це потрібно для того, щоб її трохи розм’якшити, так як вона найтвердіша з усіх овочів і їй потрібно більше часу для теплової обробки.
Солодкий перець нарізати соломкою або невеликими шматочками. Мені більше подобається другий варіант.
Можна додати стручки гострого перцю, якщо хочете, щоб салат «Бережись горілка!» Вийшов з перчинкою. Але це строго за бажанням.
Нарізати помідори великими часточками або кубиками.
Капусту нашаткувати. Намагайтеся не використовувати капусту занадто ранніх сортів, так як вона не дуже добре підходить для консервування, стає занадто мякгой.
Скласти все нарізані овочі у велику каструлю, додати цукор, сіль, оцет і акуратно перемішати руками. Так як у мене подвійна норма я взяла великий таз.
Овочі повинні трохи постояти і пустити сік. Час залежить від соковитості овочів. В середньому, це хвилин 20-25.
Готуємо маринад для салату «Бережися, горілка!»
У киплячу воду додати сіль, цукор, оцет, розчинити і зняти з вогню.
Салат ще раз акуратно перемішати і розкласти по підготовлених стерилізованим банкам. Долити необхідну кількість маринаду. Накрити закаточними кришками.
Стерилізація овочевого салату «Бережися, горілка!»
На дно великої каструлі покласти складену в декілька шарів чисту тканину або рушник. Поставити банки з салатом. Налити води рівно стільки, щоб вона трохи не доходила до горлечка банки (приблизно на 5 см.)
Довести до кипіння і кип’ятити на середньому вогні 15-20 хвилин.
Закатати банки з салатом «Бережися, горілка!»
Перевернути, укрити ковдрою і залишити так хоча б на добу. Через добу можна прибирати в підвал на зберігання.
Салат «Бережися, горілка!» Остаточно буде готовий через кілька днів. Можна залишити порцію салату в холодильнику ще на 1-2 доби, щоб з’їсти відразу.
Смачний салат «Бережися, горілка!» Обов’язково стане в столу як на свята, так і просто як повсякденний закуски або гарніру до м’ясних і рибних страв.
Смачного!