Якщо вже закохався в японську кухню, то вона, любов, назавжди. Щирі цінителі японської їжі ніколи не відмовляться від можливості ситно, а, головне, не поспішаючи і зі смаком поїсти. Подача страв японської кухні особливо заворожує в автентичних ресторанах: чарівні японки в національних костюмах сервірують ваш стіл незвичайної краси посудом, соусами, їжею, запропонують саке або сливове вино. І все це під приємну мелодійну музику в неймовірно романтичній обстановці.
У Россі досить важко знайти ресторан японської кухні з високою якістю обслуговування і правильно приготованими стравами. Ресторанчиків стає все більше, страви японської кухні готують аматорські руки, і часто замовлення взагалі не виправдовує наші очікування.
Є кілька причин, щоб приготувати домашні роли: по-перше, ви впевнені в свіжості страви; по-друге, кількість начинки в рази більше, а, значить, вони смачніше; по-третє, домашні роли набагато дешевше і по-четверте, це дуже цікаво! Навчитися готувати їх вдома зовсім нескладно. Головне, дотримуйтесь порад і частіше тренуйтеся. Ви знаєте, що в Японії майстерності приготування суші навчаються близько 8 років? Тому не турбуйтеся, якщо з першого разу ваші роли вийдуть не ідеальними. Так чи інакше, це буде смачно!
До речі, якщо у вас немає спеціальних висушених водоростей, ви можете спробувати рецепт приготування ролів без норі.
Складові:
- листи норі – 10 шт
- спеціальний рис – 300 г *
- слабосоленая форель, сьомга або лосось – 300 г
- Філадельфія або м’яка бринза – 200 г
- огірки свіжі – 2 шт
- рисовий оцет – 6 ст.л.
- цукор – 4 ч.л.
- сіль – щіпка
- майонез – за бажанням
- насіння кунжуту – для прикраси
А також:
- стакан води – змочувати руки і ніж
- добре заточений ніж – для ідеальної нарізки ролів
- дерев’яний килимок (циновка)
- харчова плівка
- скотч
- ножиці
* Рис краще використовувати спеціальний, на якому написано, що він для суші. Але якщо вам не вдалося його придбати, з усього різноманіття сортів рекомендується вибрати кубанський рис.
А тепер покрокове приготування класичних домашніх ролів
Крок 1
Як приготувати рис для суші і заправку для нього ви зможете докладно прочитати вже в опублікованому на нашому сайті рецепті приготування ролів з сьомгою і огірком. Крім цього, можна сміливо орієнтуватися на рецепт, описаний на пачці.
крок 2
Тепер, коли рис готовий, займемося приготуванням ролів, але перш за підготуємо рогожу.
Закріпіть скотчем край харчової плівки, як на фото. Потім кілька разів акуратно оберніть рогожу плівкою. Зробити це досить непросто через відсутність досвіду. Розрівнюйте рогожу під плівкою після кожного обороту.
Звертати роли можна і на НЕ обернутися килимку, але це не дуже зручно, так як плівку простіше витирати від налиплого рису, а значить, і роли ви приготуєте набагато швидше. До того ж, використовувати рогожу без плівки не зовсім гігієнічно, а загорнутий килимок ви зможете використовувати не один раз, якщо плівка чиста.
крок 3
Готуємо начинку для ролів. Рибу, огірок і бринзу наріжте довгими тонкими брусочками.
крок 4
На підготовлену рогожу покладіть лист водорості гладкою стороною вниз.
Покладіть трохи заправленого холодного рису, близько 100 г, і разравняйте рис пальцями.
Покладіть начинку, за бажанням додайте майонез по всій довжині начинки. Щоб смужка майонезу вийшла не надто широкою, зріжте на пакеті маленький куточок і видавлюйте майонез через невеликий отвір.
Тепер відповідальний момент – згортання ролів. За допомогою циновки зробіть один оборот: з боку це виглядає так, як ніби ви зігнули майбутній рол навпіл і накрили начинку. Начинка при цьому повинна опинитися всередині рису.
Тут же руками надайте рогожі квадратну форму, зробити це досить просто, і злегка притисніть циновкою рол, щоб зробити його більш щільним.
Ось так виглядає перший оборот ролу. Начинку, яка може трохи вилізти, просто подровняйте всередину: підглянуто у майстрів суші.
Зробіть ще один оборот за допомогою циновки. Вузьку смужку норі злегка змочіть водою (пензликом або пальцем) і зробіть останній оборот.
У вас вийде ось такий акуратний згорнутий рол. Якщо він вийшов не зовсім рівний, накрийте його циновкою і ще раз надайте форму.
крок 5
Нарізаємо і сервіруємо роли
Дуже гострим і, бажано, тонким ножем розрізати вийшов рол точно посередині.
Покладіть дві частини поруч один з одним і наріжте їх одночасно. У вас вийде 6 однакових шматочків. Або приблизно однакових: тут дуже важливий окомір і досвід.
Усередині ваші роли виглядають ось так.
До готових роллам традиційно подають соєвий соус, васабі та маринований імбир.
Смачного!