Коли прості рецепти зимових заготовок освоєні, і раптом захотілося чогось незвичайного, вам неодмінно стане в нагоді варіант, який ми пропонуємо на цей раз. Чому? По-перше, будемо використовувати достатню велику кількість спецій, які забезпечать неймовірну гаму смакових відтінків. По-друге, додамо томатну пасту і чилі, як це роблять кавказькі кухарі. І, по-третє, трохи проварити перець в готової заправці, що істотно скоротить термін його пасивного приготування і дозволить відкрити баночку вже через пару тижнів.
Вихід: 4 банки по 500 мл.
Складові:
- 1 кг болгарського перцю
- 3 дес.л. білого цукру
- 2 дес великої (НЕ йодованої) солі
- 1,5 склянки фільтрованої води
- 3 дес.л. томатної пасти
- 1,5 дес рафінованої олії (без запаху)
- 2 дес оцту столового (9%)
- 4 ч.л. набору спецій (або прянощі за списком нижче)
Прянощі для гострого маринаду:
- 4 шт лаврового листа
- 2 зубчики часнику
- 12-15 горошин перцю
- 1 ч.л. насіння коріандру
- 1 ч.л. насіння кмину
- 4 ч.л. зерен гірчиці
- 1/2 стручка сушеного перцю чилі
- невеликий корінець сушеного хрону
Як приготувати перець в гострому маринаді
Для цього варіанту консервації підійде перець будь-якого кольору і розміру, ми ж зупинилися на жовтому і зеленому.
Отже, на першому етапі відрізаємо плодоніжки і очищаємо все плоди від перегородок всередині. Далі промиваємо перець, простеживши, щоб все насіння були видалені. Поки овочі сохнуть на рушник, виливаємо півтори склянки води в широку і глибоку каструлю, куди після закипання вводимо томатну пасту, рафіновану олію, велику сіль, оцет і цукор.
Добре вимішуємо маринад і на мінімальному вогні доводимо його до бурління. Паралельно нарізаємо перець кільцями (ширина до 8 см), які потім розрізаємо навпіл.
Коли рідина в каструлі закипить, акуратно перемещаем всередину підготовлений перчик і Томім, не збільшуючи температуру, шматочки перцю протягом 15 хвилин.
В цей час підготуємо прянощі. До слова, можна купити готові набори, як в нашому випадку, а можна зібрати їх окремо. Так, ми будемо використовувати: лаврушка (4 шт.), Сушений часник (2 зуб.), Два види перцю в горошинах (по 5-6 шт.), Кмин (1 ч.л.), цілісний коріандр (12 шт. ), зерна гірчиці (4 ч.л.), сушений чилі (1/2 стручка) і сушений хрін (за смаком).
У стерилізовані банки висипаємо в рівній кількості спеції, після чого обережно перекладаємо м’які шматочки перцю і заливаємо їх гострим маринадом. Тепер накриваємо банки кришками і стерилізуємо їх в каструлі з водою близько 10 хвилин.
Детальніше про те, як стерилізувати банки, читайте в рецепті синенькі по-грузинськи.
Негайно закручуємо консерви і відправляємо перець в гострому пряному томатному маринаді в прохолодне місце. Там він без проблем простоїть всю зиму.
Ще рецепти зимових закусок:
- чортівня гостра
- Гострі помідори по-грузинськи
- мариновані сливи
- маринована айва
- Лечо з баклажанами
Смачного!