Зимові варіанти овочевих салатів не менше різноманітні ніж ті, які прийнято робити влітку і восени. Вибір продуктів трохи менше, але і з них можна приготувати дуже смачні і цікаві закуски. Наприклад, вітамінний салат з буряка і огірків.
Бурякові салати взагалі прийнято вважати одними з найбільш корисних, особливо, якщо не додавати шкідливі соуси і важкі для шлунка компоненти. Сама буряк по праву називається природним мультивітамінів – кількість потрібних для організму людини речовин просто неймовірне. Причому, зберігаються вони в цьому унікальному овочі навіть після термічної дії.
Але поділитися я хочу не просто корисним рецептом, а смачним і нескладним в приготуванні стравою, яке відмінно доповнить повсякденне меню. З таким буряковим салатом чудово поєднуються будь-які гарніри, м’ясні, рибні страви. А ще він просто незамінний в пост і для вегетаріанського раціону. Його рецептура схожа на традиційний вінегрет, в якому не вистачає деяких компонентів.
Складові:
- буряк – 500 г
- солоні огірки – 350 г
- цибуля ріпчаста – 100 г
- олія соняшникова – 25 г
- сіль за смаком
- перець чорний мелений – за смаком
- петрушка – 3 гілочки
- кріп – 3 гілочки.
Спосіб приготування
- Основа салату – буряк, тому важливо вибрати смачну, солодку. Чим темніше сам коренеплід, тим, швидше за все, в ньому більше цукрів, тому на колір м’якоті потрібно звертати увагу в першу чергу. Відварюємо вимитий буряк або запікаємо в духовці, обернувши фольгою. Готовність перевіряємо шпажкою. Остуджують і нарізаємо дрібними кубиками.
- Тепер займемося огірками. Найкорисніші – квашені або солоні, тобто ті, які були зроблені шляхом природного бродіння. Але і звичайні мариновані з оцтом цілком згодяться. Ось чудовий рецепт огірків холодного посолу. Їх теж нарізаємо, як варений буряк.
- Цибулину очищаємо, споліскуємо в холодній воді і ріжемо дрібно-дрібно. Якщо є червоний або білий лук, то краще використовувати його – він солодший, салатний. Звичайний після нарізки можна ошпарити окропом – це прибере зайву гіркоту.
- У миску з овочами відправляємо подрібнену зелень, рослинне масло, перець, трохи підсолюємо і перемішуємо. Якщо масло взяти нерафінована, то аромат і смак тільки покращаться.
- Корисний, поживний буряковий салат з хрусткими маринованими огірочками і зеленню готовий! Навіть тим, хто стежить за своєю фігурою, це вітамінна закуска не завадить.