Швидко, корисно, красиво – це ті постулати, якими завжди користувалася моя мама на кухні. Тому зовсім не дивно, що і я вже в своїй родині користуюся і дотримуюся їх же. Щоб моїм домочадцям не набридли салати, я завжди намагаюся придумати що-небудь новеньке і смачненьке. Нещодавно прочитала жіночий журнал (не питайте: який саме – не пам’ятаю тому, як ковтаю їх тоннами, навіть чоловік іноді сердиться) і там один модний кухар (родом з Франції) сказав, що м’ясо тунця нагадує телятину завдяки своїй ніжній структурі і вишуканого смаку. Як же я з ним згодна (він був би, напевно, дуже щасливий моєї оцінкою його висловлювань, ха-ха). Єдине щоб я ще додала це те, що він ідеально поєднується з будь-якими салатами (айсберг, рукола, латук і ін.). Отже, сьогодні приготуємо салат з консервованим тунцем і шпинатом.
Складові:
- шпинат – ½ пучка;
- томати черрі – 6-8 шт;
- тунець консервований – ½ банки (100гр);
- цибуля ріпчаста фіолетовий – ½ цибулини;
- зелень кропу – ½ пучка;
- огірки – 2шт;
- сік лимона – ½ шт;
- оливкова олія – 3-4ст.л .;
- кедрові горішки – 1ст.л .;
- маслини – 8-10шт;
- сіль – 1/3 ч.л.
Рецепт приготування салату
- Щоб не чекати, поки зваряться перепелині яйця – робимо це на самому початку. Заливаємо їх водою, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо протягом 5 хвилин.
Зробимо заправку, якій скористаємося в самому кінці приготування страви. У невелику ємність наливаємо оливкову олію. Якщо в родині більше воліють олія першого віджиму (нерафінована) – використовуємо його. Також до салату відмінно підійде лляне масло, яке наситить блюдо омега кислотами.
Вичавлюємо в заправку сік половинки лимона. Крім аромату цитрус в тандемі зі шпинатом додасть легку кислинку.
Нарізаємо шматками свіжий шпинат і кладемо в миску для салату. Якщо листочки шпинату малі – залишаємо як є (цілими).
Маленькі томати черрі розрізаємо на чотири частини і викладаємо на шпинат.
Огірки зі шкіркою (так вони будуть гарніше виглядати на блюді) розрізаємо на середні кубики і відправляємо в салат.
Цибулину нарізаємо півкільцями.
Слідом оговтується консервований тунець. Беремо «салатний тунець» – він продається в подрібненому вигляді або ж «тунець в шматочках» і тоді дробимо його самі за допомогою звичайної вилки.
Нарізаємо зелень кропу і посипаємо інгредієнти.
Викладаємо маслини. Якщо салат призначається для дітей – видаляємо кісточки (притискаємо маслину плоскою стороною ножа і кісточка легко відділяється від м’якоті).
Перепелині яйця розрізаємо навпіл і викладаємо в салат.
Посипаємо салат з тунця і шпинату зверху кедровими горішками.
І нарешті, поливаємо салат лимонно-масляної заправкою. Акуратно перемішуємо всі інгредієнти.
- Салат з консервованим тунцем і шпинатом готовий! Перед подачею на стіл – останній штрих: ще кілька кедрових горішків зверху в якості нехитрого прикраси. Приємного всім апетиту!
Рецепт підготувала Тетяна Володіна.