Замислюючись над святковим меню, ми зазвичай звертаємося до традиційними рецептами салатів. Ну як же обійтися без «Мімози» або «Олів’є»? А якщо змінити багаторічним традиціям і приготувати що-небудь інше, щоб приємно здивувати своїх гостей, які напевно вже точно приготувалися до звичайної дегустації і не чекають нічого нового. Замість «Мімози» приготуйте салат з консервованої сардиной і яблуком, якої дуже схожий на неї, тому і консерватори, і новатори за столом будуть задоволені!
Інгредієнти для приготування салату з консервованої сардини:
- сардина в маслі (також підійде сайра, тунець або скумбрія) – 1 банка
- картопля відварна – 2 середніх бульби
- цибуля ріпчаста або салатний – 0,5 головки
- яблуко – 1 шт.
- сир твердий – 50-70 г
- яйце куряче варене – 3 шт.
- майонез – 7-8 ст. л.
- сіль – за смаком
- для прикраси – зелень свіжа
Рецепт приготування салату з консервованої сардини:
З баночки сардин (сайри, скумбрії та ін.) у маслі, злити всю розташовану в ній рідина або масло, шматочки риби перекласти з банки в салатницю і розім’яти виделкою до відчутних шматочків.
Шар з консервованої сардини змастити шаром майонезу. Майонез, звичайно ж, краще використовувати якісний або домашній і наносити, розмазуючи його делікатно виделкою, або видавлювати тонкою сіточкою прямо з упаковки.
На рибку викласти тертий відварну картоплю. Відваріть його заздалегідь і остудіть, наприклад, це можна зробити за день до приготування салату і тоді картопля натрется ідеальними великими скибочками. Картопляний шар тонко змажте майонезом.
Наріжте цибулю дуже тонкими півкільцями або четвертинками (в залежності від розміру цибулини), розкладіть зверху. Якщо використовуєте не салатний, а ріпчаста цибуля – обдайте його окропом, так він втратить свій специфічний різкий запах і гостроту.
Яблуко (за бажанням кислий або кисло-солодке) натерти крупно і викласти на цибулю. Цибулевий і яблучний шар змастити майонезом.
Сир натерти крупно, рівномірно присипати наступним шаром.
Наступний етап – терті яєчні білки.
Потім майонез, заподіяну більш товстим шаром, ніж у попередніх етапах.
Завершальний акорд – дрібно натерті жовтки яєць, які найкраще викласти на салат перед подачею на стіл, щоб вони не заветрелись і салат не втратив естетики і апетитності.
Прикрасити салат зеленню.
Салат з консервованої сардини готовий!
Смачного!