Виявляється, щоб покуштувати смачний шашлик, зовсім не обов’язково вибиратися на природу – можна приготувати його і на деку в домашніх умовах! Шашлик в духовці з свинячого м’яса практично нічим не відрізняється від того, що смажиться на вугіллі.
Взагалі, для мене складно уявити собі щось більш апетитне, ніж замариноване і посмажені на мангалі або шампурах м’ясо. Соковитий і ароматний шматочок свинини або баранини, звуки і запахи природи, душевна компанія – все це практично у кожного асоціюється з приготуванням шашлику. Але не завжди є можливість вибратися за місто, щоб посидіти біля вогнища і насолодитися усіма принадами такого відпочинку. А так як я дуже люблю і такі вилазки, і таку їжу, то часто замислювалася, а чи можна зробити шашлик будинку, без шпаг, без шампурів, просто в духовці?
Методом проб і помилок, спираючись на поради друзів, був придуманий спосіб, як приготувати смачний шашлик зі свинини в духовці, не виїжджаючи з квартири. Цим рецептом я і хочу поділитися.
Складові:
- свинина – 500 г
- цибуля ріпчаста – 200 г
для маринаду:
- мед – 30 г
- гірчиця в зернах – 2 ч.л.
- олія соняшникова – 30 г
- соєвий соус – 30 мл
- сумах мелений – 1 ч.л.
- чебрець мелений – 1 ч.л.
- лимон – 0,5 шт.
Спосіб приготування
- М’ясо потрібно обполоснути в холодній воді, промокнути паперовими серветками і нарізати на шматочки потрібного розміру. У нас це не дуже великі брусочки. Для шашлику вибирайте свинину, відштовхуючись від власних уподобань: ошийок самий соковитий і жирний, корейка найсухіша, стегно – щось середнє між ними.
- Ріпчасту цибулю очищуємо від шкірки і нарізаємо великими кільцями. Зараз дуже популярні білі і червоні сорти цибулі – не варто їх брати для шашлику, це салатні варіанти. Звичайний дасть більше аромату, соку і допоможе м’яса швидше промаринуватися.
- До глибокій мисці готуємо маринад. Змішуємо гірчицю, соєвий соус, мед, мелений сумах, чебрець, рослинна олія і сік половинки лимона. До речі, соняшникова можна замінити будь-яким іншим рослинним маслом, головне, щоб його аромат не був занадто нав’язливим і доповнював м’ясний смак, а не перебивав його.
- У ароматну суміш викладаємо свинину, кільця цибулі і акуратно перемішуємо. Накриваємо кришкою, щоб запах не поширювався по всій квартирі і залишаємо хоча б на 3-4 години в холодильнику. Ще краще – на ніч. Якщо стільки часу немає, то можна на 1-2 години залишити просто на кухонному столі.
- У глибоку форму для запікання викладаємо шматочки м’яса з цибулею і заливаємо їх маринадом. Якщо м’ясо стояло в холоді, потрібно його витримати при кімнатній температурі близько 1 години. Далі прогреваем духовку до 190 градусів і відправляємо туди шашлик. Періодично змащуємо соком поверхню м’яса.
- Подаємо відразу ж, як тільки на свинині та цибулі утворилася золотава скоринка. Приблизно через півгодини. Але краще визначити температуру всередині шматка термометром для м’яса. Перетримувати не потрібно – м’ясо стане сухим. Доповнювати такий домашній шашлик можна тим же, чим і на природі, – свіжими овочами, лавашами, соусами. Звичайно ж, не обійтися без теплої атмосфери і дружною і веселою компанії. А наступного разу спробуйте приготувати шашличок з курячої грудки.