Здавалося б, чого особливого в гороховому супі. А немає, є дещо в ньому гарне і незвичайне. Багато хто звик ставитися до супу з гороху дуже байдуже. І мало хто готує його взагалі. Але хочеться нагадати про те, як корисний горох і страви з нього.
Цей продукт багатий білками, яких в ньому така ж кількість, як і в яловичині. Тому недарма горох вважається замінником м’яса і успішно застосовується в пісних стравах. Крім білка горох містить селен, а також речовина, зване пиридоксином, дефіцит якого призводить до появи судом.
Готувати гороховий суп дуже просто. Але не завжди це виходить швидко. Щоб прискорити час приготування гороху, потрібно замочити його в холодній воді на всю ніч. На ранок оновити воду і поставити варити горох.
Існують різні способи приготування горохового супу, наприклад, з копченостями, з м’ясом або грибами. Також можна подавати цей суп з сухариками. Пропоную приготувати найпростіший – пісний гороховий суп. Цей рецепт буде корисний тим, хто ламає голову, як урізноманітнити пісний стіл. Для цього нам знадобиться мінімум продуктів, а калорійність готового блюда буде абсолютно не високою на відміну від супу з м’ясом або копченостями.
складові
- вода – 2-2,5 л
- горох – 1 склянка
- картопля – 1-2 шт.
- рослинна олія
- часник – 2 зубчики
- сіль, каррі, зелень – за смаком.
приготування
Горох замочити на ніч у холодній воді. Можна поставити в холодильник. Вранці ставимо варити у чистій воді, попередньо промивши горох кілька разів. Якщо вода википає, можна додавати в процесі окріп. При варінні утворюється піна, яку ми знімаємо шумівкою. Варимо горох до готовності. Час приготування залежить від сорту і від того, подрібнений він або цілий.
Отже, горох зварився. На це пішло близько сорока хвилин. Тепер очищаємо картоплю і, нарізаний кубиками, відправляємо його в каструлю. Дивимося, скільки води. Якщо википіла, можна додати киплячу з чайника. Варимо до готовності картоплі.
Цибулю нарізаємо дрібно, а морква трьом на тертці з великими отворами. Пасеруємо все разом на рослинному маслі.
Додаємо пассеровку в каструлю з готовим картоплею та горохом.
Приправляємо гороховий суп сіллю, каррі та іншими улюбленими спеціями за смаком. Кладемо в кінці приготування роздавлений часник і прибираємо з вогню. Накриваємо кришкою каструлю, і даємо супу настоятися близько двадцяти хвилин.
- Перед подачею посипте пісний гороховий суп рубаною зеленню, і за бажанням зробіть до нього сухарики.