Шанувальникам страв з морепродуктів припаде до душі теплий салат з щупалець кальмарів і овочів. Всі інгредієнти ми будемо мучити до потрібної консистенції в духовці.
Кальмара напевно готували все. З нього виходять смачні закуски і салати. Кальмари дуже делікатний продукт, головне не перетримати його на плиті, інакше його м’ясо буде дуже жорстким, гумовим. До речі, якщо ви упустили цей момент, то готуйте кальмара далі, близько 40-60 хвилин. Після тривалого приготування кальмар знову стає м’якше.
Якось мені в продажу попалися щупальця кальмара. Вирішила приготувати з них оригінальне і просте блюдо, де можна не боятися, що м’ясо вийде жорстким.
Пропоную рецепт щупалець з овочевим міксом в банку. Овочі можна використовувати за смаком, але обов’язково додавайте багато цибулі та моркви, це основні овочі для цієї страви.
Складові:
- щупальця кальмара – 400 г
- цибуля – 150 г
- морквина – 150 г
- болгарський перець за смаком
- кукурудза за бажанням
- томат – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- суміш мелених перців
- сіль – 0,5 т. л.
- рослинне масло – 2 ст. л.
приготування
- Щупальця зазвичай продаються в замороженому вигляді, тому залиште їх на деякий час в холодильнику, щоб вони відтанули. Щоб прибрати всі сторонні запахи, рекомендую замочити щупальця на кілька годин у холодній воді, я роблю це на ніч.
- Якщо ви розкриєте щупальця, в середині буде знаходитися круглий отвір, яке необхідно буде вирізати.
- Доведіть воду до кипіння в сотейнику. Опустіть щупальця в воду, і приберіть сотейник з плити. Нехай щупальця полежати у воді близько 5-7 хвилин. Після цього ретельно вимийте щупальця під струменем холодної води. Таким чином, ви очистите щупальця від шкірки.
- Нарізайте все овочі тонкими смужками. Якщо додаєте кукурудзу, зріжте акуратно зерна.
- Перекладіть всі підготовлені овочі в одну миску, посоліть і поперчіть, додайте рослинного масла.
- Щупальця можна залишати цілими або нарізати на шматочки.
- Змішайте щупальця і овочі.
- Наповнюйте чистий слоїк щільно сумішшю.
- Обгорніть банку зверху фольгою, ставте в холодну духовку. Доведіть до кипіння овочі зі щупальцями при температурі 180 градусів. Знижуйте потім температуру до 150 градусів і готуйте 1 годину.
- Залишайте готову страву в вимкненій духовці до охолодження, подавайте з часточкою лимона. Особливо смачні щупальця кальмарів з овочами в охолодженому вигляді.
Господині на замітку:
- Смак страви стане ще багатшим, якщо перед подачею додати до кальмарів і овочам подрібнену зелень рукколи.
Приготування і фото: Ельба.