Шанувальникам страв з морепродуктів припаде до душі теплий салат з щупалець кальмарів і овочів. Всі інгредієнти ми будемо мучити до потрібної консистенції в духовці.
Кальмара напевно готували все. З нього виходять смачні закуски і салати. Кальмари дуже делікатний продукт, головне не перетримати його на плиті, інакше його м’ясо буде дуже жорстким, гумовим. До речі, якщо ви упустили цей момент, то готуйте кальмара далі, близько 40-60 хвилин. Після тривалого приготування кальмар знову стає м’якше.
Якось мені в продажу попалися щупальця кальмара. Вирішила приготувати з них оригінальне і просте блюдо, де можна не боятися, що м’ясо вийде жорстким.
Пропоную рецепт щупалець з овочевим міксом в банку. Овочі можна використовувати за смаком, але обов’язково додавайте багато цибулі та моркви, це основні овочі для цієї страви.
Складові:
- щупальця кальмара – 400 г
- цибуля – 150 г
- морквина – 150 г
- болгарський перець за смаком
- кукурудза за бажанням
- томат – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- суміш мелених перців
- сіль – 0,5 т. л.
- рослинне масло – 2 ст. л.
приготування
Щупальця зазвичай продаються в замороженому вигляді, тому залиште їх на деякий час в холодильнику, щоб вони відтанули. Щоб прибрати всі сторонні запахи, рекомендую замочити щупальця на кілька годин у холодній воді, я роблю це на ніч.
Якщо ви розкриєте щупальця, в середині буде знаходитися круглий отвір, яке необхідно буде вирізати.
Доведіть воду до кипіння в сотейнику. Опустіть щупальця в воду, і приберіть сотейник з плити. Нехай щупальця полежати у воді близько 5-7 хвилин. Після цього ретельно вимийте щупальця під струменем холодної води. Таким чином, ви очистите щупальця від шкірки.
Нарізайте все овочі тонкими смужками. Якщо додаєте кукурудзу, зріжте акуратно зерна.
Перекладіть всі підготовлені овочі в одну миску, посоліть і поперчіть, додайте рослинного масла.
Щупальця можна залишати цілими або нарізати на шматочки.
Змішайте щупальця і овочі.
Наповнюйте чистий слоїк щільно сумішшю.
Обгорніть банку зверху фольгою, ставте в холодну духовку. Доведіть до кипіння овочі зі щупальцями при температурі 180 градусів. Знижуйте потім температуру до 150 градусів і готуйте 1 годину.
Залишайте готову страву в вимкненій духовці до охолодження, подавайте з часточкою лимона. Особливо смачні щупальця кальмарів з овочами в охолодженому вигляді.
Господині на замітку:
- Смак страви стане ще багатшим, якщо перед подачею додати до кальмарів і овочам подрібнену зелень рукколи.
Приготування і фото: Ельба.