Тим, хто бажає влаштувати «рибний день», пропонуємо приготувати на нашу рецептом смачне і ситне блюдо – скумбрію, запечену в духовці в сметанному соусі. Відмінний гарнір до відварного картоплі, рису і салатів!
Скумбрія при запіканні в духовці має специфічний запах, який не всім подобається. Сметанний соус з ароматними прованськими травами і кропом позбавить скумбрію від цього запаху.
Сметанний соус дуже універсальний, він добре поєднується і з м’ясом і з рибою. Крім того, він відмінно підходить для тесту. Якщо тонкі коржі з дріжджового тіста змастити сметанним соусом і запекти в духовці, вийде дуже смачно. За смаком коржі будуть злегка нагадувати хачапурі.
Складові:
- скумбрія свіжоморожена (ціла) – 3 шт. (1 кг 100 г)
для сметанному соусі:
- борошно – 2 ст. л.
- вершкове масло – 80 г
- молоко 2,5% – 800 мл
- сметана – 250 – 300 г
- мелений білий перець – 1/2 ч. л.
- сіль – 1/2 ч. л.
- прованські трави – 1/2 ч. л.
Рецепт приготування
Щоб почати готувати сметанний соус, спочатку потрібно прожарити на сухій сковороді 2 ст. л. муки. Коли мука прожарити, додайте в сковороду 80 г вершкового масла. Борошно змішайте з вершковим маслом. Борошно з маслом рівномірно не змішано, неминуче утворюються грудочки.
Тепер потрібно в сковороду поступово вливати молоко. Для початку, влийте приблизно 200 мл.
Візьміть широку плоску силіконову ложку або силіконовий віночок (щоб не пошкодити антипригарне покриття сковороди) і інтенсивно розмішайте борошно з молоком, щоб розбити грудочки.
Додайте все молоко, що залишилося (600 мл), добре перемішайте, соус прогрійте і доведіть до кипіння, посоліть (1/2 ч. Л) і поперчіть (1/2 ч. Л.).
Додайте в соус сметану (250-300 г), перемішайте, знову доведіть до кипіння.
Приправте сметанний соус прованськими травами. Порада: При відсутності готової суміші прованських трав, змішайте розмарин, базилік, чебрець, майоран, орегано, м’яту і шавлія. Якщо немає одного або декількох компонентів, можете обмежитися одним розмарином, тому що саме він надає неповторний аромат прованської приправі.
Залишилося внести останній штрих в приготуванні сметанному соусі. Рясно посипте його дрібно нарізаним кропом. Порада: Якщо немає свіжого кропу, використовуйте кріп заморожений, за смаковими якостями і по аромату він не поступається свіжому.
Сметанний соус готовий, тепер потрібно підготувати скумбрію для запікання. Ця риба хороша тим, що має досить великі кістки і тому її зручно їсти. Зовсім не потрібно робити на її тілі поперечні надрізи для того, щоб кісточки розм’якшилися при запіканні, як при приготуванні карасів. Досить розкрити скумбрії черевце, видалити нутрощі, відрізати голову і ретельно промити зсередини і зовні.
Натріть тушки скумбрії сіллю зовні і зсередини, покладіть в сотейник або форму для запікання.
Залийте скумбрію сметанним соусом, соус повинен повністю покривати рибу.
Запечіть скумбрію в сметанному соусі при 180 градусах протягом 35-40 хв. до утворення апетитною скоринки. Сметанний соус під скоринкою залишиться все таким же густим і ароматним.
- Подайте скумбрію цілком із зеленню кропу і овочевим салатом.