М’ясні тефтелі з рисом, приготовані в томатному соусі – досить популярна страва, яке полюбилося за ніжний смак і простоту приготування.
Класичні тефтелі представляють собою невеликі кульки, сформовані із суміші м’ясного фаршу, відвареного рису, цибулі і сирих яєць. Однак кругла форма цих м’ясних виробів не є такою вже суворої догмою, а тому заради різноманітності допускається готувати тефтелі і довгастої форми, як котлети. Їх можна запікати, смажити, готувати на пару, але соковитіше і ніжніше виходять, все ж, тефтелі, тушковані в томатному соусі. Соус додає м’ясу приємну кислинку; їм можна поливати будь-який гарнір, який подається до страви: картопля, макарони або кашу.
Складові:
- м’ясний фарш (свинячо-яловичий) – 500 г
- відварений рис – приблизно 1 склянка
- курячі яйця – 1 шт.
- пшеничне борошно – 1 ст.л.
- томатна паста – 2 ст.л.
- ріпчаста цибулина (велика) – 1 шт.
- холодна вода – 250 мл
- рослинне масло – для обсмажування
- сіль, зелень кропу і чорний перець – за смаком.
Спосіб приготування
- У глибокій мисці з’єднайте м’ясний фарш, остиглий варений рис, сире яйце і цибулю, подрібнений за допомогою м’ясорубки або блендера в пюре. Додайте за смаком сіль і чорний перець.
- Ретельно вимішайте з’єднані компоненти в однорідну масу. Зробити це можна як за допомогою столової ложки, так і вручну.
- Мокрими руками беріть потроху фаршу і формуйте з нього тефтелі подовженої форми. Кожну з них обсмажте на розпеченому рослинному маслі до появи золотистої скоринки з обох сторін.
- Обсмажені тефтелі дбайливо, прагнучи не прим’яти, перекладіть в глибокий сотейник.
- У борошно влийте невелику кількість води і розітріть до зникнення всіх грудочок. Як тільки це відбудеться, вилийте в борошняну масу, що залишилася воду, додайте томатну пасту, а при необхідності і трохи солі. Ретельно перемішайте і залийте отриманим томатним соусом вміст сотейника.
- Накривши кришкою, поставте сотейник на невеликий вогонь і тушкуйте близько 30 хвилин. Подавайте м’ясні тефтелі в томатному соусі гарячими, рясно присипавши свіжою зеленню кропу.
Автор: Світлана Сорока