Десерти – це смачно, але не завжди корисно. Але є спосіб об’єднати ці два важливих умови, приготувавши домашній морквяний кекс – поживний і ніжний.
Морквяний кекс – відмінне рішення при виборі цікавого рецепта. Блюдо готується з доступних продуктів і під силу навіть новачкові в кулінарії. Випічка радує своїм смаком і апетитним виглядом. Тісто для виробу включає морква, натерту на тертці для овочів по-корейськи. Такий спосіб подрібнення овоча зберігає помаранчевий колір моркви в блюді і надає кексу невелику Текстурних. Тісто не вимагає тривалого випарювання вологи і добре пропікається. Кекс заливається лимонної глазур’ю, яка готується дуже швидко з соку лимона і сметани. Прикрашається блюдо шоколадним малюнком. При його виконанні господиня може підключити фантазію і творчі здібності. Ніжне частування приємно здивує ваших гостей і порадує своїми смаковими якостями.
Складові:
для тесту:
- морква – 235 г
- борошно – 240-260 г
- яйце – 4 шт.
- цукор – 180-190 г
- рослинне масло – 120 г
- сода – 0,5 ст. л.
- лимонний сік – 2 ч. л.
- ванілін – за смаком
- сіль за смаком
для лимонної глазурі:
- вершкове масло – 5 ст. л.
- цукор (дрібний) – 4 ст. л.
- лимонний сік – 1 ст. л.
- лимонна цедра – за смаком
- сметана від 26% жирності – 6 ст. л.
- ванілін – за смаком
для шоколадної глазурі:
- вершкове масло – 2 ст. л.
- гіркий шоколад – 2,5-3,5 ст. л.
Спосіб приготування
Очищену моркву натріть на тертці для шинкування овочів по-корейськи. Овоч до подрібнення слід просушити рушником, видаливши залишки вологи.
Білки помістіть в суху, чисту ємність і збийте з 140 г цукру в стійку піну.
- Ж
елткі розітріть з 40-50 г цукру в окремому посуді. Додайте в масу рослинне масло, сік лимона, сіль і збийте до густоти соусу. Вийде суміш, що нагадує майонез.
У білкову частину додайте жовтки, просіяне з ваніліном борошно, гашене в соку лимона соду і морквяні масу. Вимісити ніжне тісто для кексу.
Нагрійте духовку до 180-190 градусів. Обробіть форму для випічки рослинним маслом і рівномірно посипте невеликою кількістю борошна. Викладіть в підготовлену ємність тісто і запікайте кекс 10 хвилин, зменшіть температуру до 160-170 градусів. Готуйте страву ще 25-30 хвилин. Виріб повинен добре пропектися і підсохнути.
Готовий морквяний кекс остудіть. Приготуйте для нього глазур. Спочатку слід зварити лимонну. Для цього розтопіть вершкове масло з цукром при постійному контролі на невеликому вогні. Додайте в глазур сік лимона, щіпку цедри і ванілін. Зніміть масу з вогню і добре збийте зі сметаною. Поставите лимонну глазур в холодильник.
Зробіть шоколадну глазур для малюнка на кексі. Розтопіть на мінімальному вогні вершкове масло і шоколад. Суміш не повинна закипіти. Коли інгредієнти утворюють однорідну масу – глазур готова. Можна скористатися водяною банею для розтоплення продуктів. На остиглий кекс нанесіть лимонну глазур. Дайте їй схопитися і підсохнути 5 хвилин. Зробіть поперечні смуги шоколадною глазур’ю. Для нанесення малюнка скористайтеся корнетиком з паперу, кондитерським мішком або шприцом. Проведіть по шоколадним лініях вертикальні розлучення, дотримуючись однакову відстань між ними. Красиво буде виглядати і кругової візерунок у вигляді павутинки.
- Підсушіть малюнок, залишивши кекс для просочування на кілька годин. Коли глазур ущільнився і застигне, наріжте випічку на порції.
Господині на замітку:
- Глазур для малюнка на кексі повинна бути густою і не містити зайвої вологи. Якщо глазур швидко загусла і підсохла, то можна її злегка підігріти і збити.
- До нанесення глазурі і візерунка краще трохи охолодити виріб.
- Смуги при виконанні малюнка повинні мати ширину не менше 5 мм, інакше узор не виглядатиме ефектно.
Автор: tatka.