Ніжний смак, вишуканий аромат і користь – всі ці якості поєднує кекс на кефірі з кокосом, Кероб і згущеним молоком, спечений в духовці.
Любіть десерти з шоколадним смаком? Пропонуємо спекти легкий кекс на кефірі, в який замість звичного какао порошку ми додамо кероб. Продукт цей не надто відомий в нашій країні, однак кулінари Середземномор’я широко використовують його для приготування десертів, випічки, соусів і навіть напоїв.
Кероб, що представляє собою порошок з сушених стручків ріжкового дерева, вживали в їжу ще стародавні єгиптяни. Порошок кероб за смаком нагадує шоколад, з тією лише різницею, що він солодший і корисний. Воно не містить алергени і речовини, що збуджують психіку (кофеїн, теобромін); кероб благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, що не порушує обмін речовин, сприяє виведенню токсинів з організму. Ріжкове дерево, з стручків якого виготовляють кероб, зростає в посушливих місцях і практично не піддається впливу комах-шкідників. Тому при його вирощуванні не застосовуються отруйні пестициди та інші хімікати.
Щоб збагатити смак кексу, крім Кероб в тісто ми додамо кокосову стружку (ось стаття про те, як приготувати кокосову стружку в домашніх умовах) і згущене молоко, перетворивши десерт в неземну насолоду.
Складові:
- кефір – 1 склянка
- цукор – 1/3 склянки
- масло рослинне – 200 мл
- яйце куряче – 2 шт.
- розпушувач – 1 пакетик
- кероб обсмажений – 5 ст. л.
- борошно – приблизно 1,5 склянки (скільки візьме, для тесту як на оладки)
- згущене молоко варене – 1/2 банки
- кокосова стружка – 1 склянка.
Рецепт приготування
- У миску влити кефір.
- Всипати цукор.
- Потім влити рослинне масло.
- Вбити два яйця і всипати розпушувач для тіста.
- Все добре розмішати. Розпушити вступить в з’єднання з кефіром і маса стане злегка пінитися.
- Всипати кероб. Кероб сам по собі солодкий, тому цукру в тесті менше, ніж якби додавалося какао.
- Всипати борошно і замістити однорідне тісто без грудочок. Муки кладемо приблизно 1,5 склянки. Тісто виходить за структурою рідке і після випікання має бути як бісквіт. Важливо не забити його великою кількістю борошна.
- Для начинки кексу використовується кокосова стружка і варене згущене молоко.
- З’єднайте згущене молоко з кокосовою стружкою.
- Тепер виливаємо тісто в форму.
- Ложкою викласти начинку “кульками”
- Або рівномірно по всьому тесту. Це другий спосіб.
- Випікати кекс в розігрітій до 200 градусів духовці близько 40 хвилин. На готовність перевірити дерев’яною паличкою. Подавати остиглим. Посипати цукровою пудрою або полити шоколадною глазур’ю. Для прикраси можна також використовувати вершки, збиті з цукром.
Господині на замітку:
- Подібно до того, як ви перед випічкою просіваєте борошно, необхідно просіяти і кероб. Таким чином, ви усунете наявні грудочки, а тісто збагатиться повітрям.
- Якщо ви придбали кероб не у вигляді порошку, а у вигляді зерен, перемеліть боби стручків ріжкового дерева самостійно за допомогою кавомолки.