Оскільки сезон яблук вже давно в розпалі, саме час робити сік, яблучні пироги і готувати смачний кисло-солодкий соус з цього чудового і універсального фрукта.
Пропоную приготувати смачний соус з яблук, який відмінно підійде до солодких запіканок, млинців, оладок. Звичайно, можна їсти ці страви і без такого супроводу, але завдяки яблучним соусом пудинги, млинці і запіканки придбають приємну соковитість і тонкий кисло-солодкий смак. У моєму рецепті соусу, приготованому за класичною рецептурою, як приправа використовується тільки кориця. Але якщо вам подобається різноманіття смакових переливів, можете сміливо додати в соус дрібку мускатного горіха, кардамон, трохи лимонної цедри, парочку зерен гвоздики. Дві столові ложки хорошого коньяку також поліпшать ароматичну і смакову композицію. До речі, замість сухої лимонної кислоти для приготування соусу я вважаю за краще використовувати свіжий сік лимона. Любителі гострих відчуттів можуть доповнити рецептуру яблучного соусу невеликою кількістю тертого кореня імбиру.
Такий соус можна приготувати заздалегідь і зберігати в холодильнику в пластиковому контейнері з кришкою не більше трьох днів. Довше зберігати не рекомендується, так як після цього часу починається старіння крохмалю, присутнього в соусі.
Складові:
- яблуко – 200 г
- цукор – 80 г
- крохмаль – 25 г
- кориця – 15 г
- лимонна кислота – за смаком
- вода – 640 мл.
Спосіб приготування
- Промийте яблука, видаліть серцевину з насінням. Наріжте скибочками, разом з шкіркою. Залийте гарячою водою. Накрийте кришкою і доведіть до кипіння. Варіть 10 хвилин до м’якості фруктів. Остудіть.
- Яблучні дольки протріть через сито і з’єднайте з відваром. Невелику частину відвару залиште для розведення крохмалю.
- Додайте цукор і лимонну кислоту. Закип’ятіть.
- У киплячий відвар додайте корицю мелену і розведений крохмаль. Доведіть до кипіння і вимкніть вогонь. Остудіть.
- Яблучний соус готовий.
- Смачного!
Чи знаєте ви?
- Яблучний соус, в який додані такі компоненти, як гірчиця, гострий і запашний перець, часник, цибуля, сіль, мед, мускатний горіх, перетворюється в пікантну приправу для м’ясних страв. Такий соус трохи нагадує індійський Чатни.
Автор: Svetlaya74