Віденський торт Захер – це неймовірно шоколадний торт, який став популярним не тільки в Австрії, але й далеко за її межами. Від більш звичних для всіх тортів, Захер відрізняється тим, що для його просочення використовують не крем, а джем, в класичному варіанті використовують тільки абрикосовий джем, але, якщо ви відкриті для експериментів, то такий торт можна з легкістю приготувати з малиновим, полуничним або вишневим смаком. Готується торт Захер дуже просто, але щоб вас не розчарував його смак, дуже важливо взяти якісний шоколад, адже саме від нього й залежатиме кінцевий результат.
Інгредієнти для приготування торта Захер (форма діаметром 22 см):
Для тіста:
- яйця курячі – 6 шт.
- масло – 120 г
- гіркий шоколад – 120 г
- борошно пшеничне – 100 г
- цукор – 150 г
- крохмаль – 30 г
- розпушувач – 1 ч. л.
Для начинки:
- абрикосовий джем – 200 г
Для глазурі:
- темний шоколад – 90 г
- масло – 50 г
- вершки (жирністю від 30%) – 30 г
Для подачі (за бажанням):
- збиті вершки – за смаком
Торт Захер – рецепт з фото покроково:
В першу чергу підготуйте форму для випічки. Дно круглої форми діаметром 22 см застеліть папером для випічки, боки змастіть невеликим шматочком вершкового масла і присипте борошном. Зайві залишки борошна ретельно струсите.
Замісіть тісто. Темний гіркий шоколад порубайте ножем або просто поломайте на дрібні шматочки і розтопити на паровій бані або в мікрохвильовій печі. Будьте акуратні і не перегрейте шоколад, інакше він піде грудками. Дайте шоколаду трохи охолонути.
В окремій мисці збийте разом м’яке вершкове масло і половину (75 г) цукру. Збивайте масло протягом 5-6 хвилин до пишноти і максимального розчинення цукру.
Яйця акуратно розділіть на білки і жовтки. У збиту вершкову масу по одному за раз введіть яєчні жовтки.
Після кожного нового жовтка вершкову масу ретельно збивайте до повної однорідності.
Додайте розтоплений шоколад.
І ретельно перемішайте міксером.
В іншій мисці збийте білки. Спершу почніть збивати їх самостійно на середній швидкості міксера до отримання м’якої пишної піни.
Міксер переведіть на максимальну швидкість і невеликими порціями додайте білки, що залишився (75 г) цукровий пісок. Збивайте білки до твердих піків і повного розчинення цукру.
В олійно-шоколадну суміш невеликими порціями вмішайте збиті білки.
З’єднайте разом борошно, крохмаль і розпушувач. Отриману суху суміш просіяти в тісто.
Акуратними складывающими рухами вмішайте в тісто борошняну суміш.
Готовим тестом наповніть раніше підготовлену форму для випічки.
Випікайте бісквіт для торта Захер в заздалегідь розігрітій до 170-180 С духовці близько 45-50 хвилин. Час випікання може значно варіюватися в залежності від особливостей вашої духовки, тому готовність бісквіта обов’язково перевіряйте дерев’яною шпажкою. Якщо по центру проткнути шпажкою, вона повинна виходити без слідів рідкого тіста. Готовому шоколадному бісквіту дайте повністю охолонути і, по можливості, вилежатися протягом 6-8 годин.
У готового бісквіта, якщо потрібно, підрівняйте верхівку і розріжте на 2 коржа.
Абрикосовий джем для начинки торта Захер злегка прогрійте в мікрохвильовці, щоб він став більш пластичним. Одну частину бісквіта покрийте половиною абрикосового джему. Зверху викладіть другу частину бісквіта.
що Залишилися 100 г джему протріть через дрібне сито, щоб позбутися від волокон.
Отриманою масою намажте торт Захер з усіх боків. У такому вигляді відправте його в холодильник мінімум на 30-40 хвилин або до тих пір, поки шар абрикосового джему не застигне.
Приготуйте шоколадну глазур для торта Захер. Для цього в ємності змішайте дрібно поламаний темний шоколад, вершкове масло і жирні вершки (за бажанням, вершки можна замінити на молоко, але його тоді потрібно взяти в два рази менше, щоб глазур не вийшла занадто рідкою).
Поставте ємність на парову баню і акуратно прогрійте до отримання однорідної глазурі.
Коли абрикосовий шар застигне, на робочу поверхню поставте деко, застелений папером для випічки, поверх дека встановіть решітку. На центр решітки викладіть торт, як показано на фото.
Вилийте на торт всю шоколадну глазур. Дайте їй вільно стікати з боків торта.
Коли глазур перестає стікати, перекладіть торт Захер на блюдо. Залишки глазурі, які стекли, зберіть з поверхні паперу, і перекладіть в кондитерський мішок з вузькою (1-2 мм) насадкою. Зверху торт за бажанням прикрасьте написом з назвою.
Шоколадний торт Захер готовий, дайте йому вистоятися в холодильнику протягом 3-4 годин і можете подавати до столу.
Подавайте торт зі збитими жирними вершками.
Смачного!