Невеликі кисло-солодкі яблучка відмінно підходять для домашніх заготовок на зиму. Вони мають яскравий смак, але вимагають з увагою підійти до підготовки фруктів через їхні маленькі розміри, однак результат того вартий.
Варення з ранеток цілком із хвостиком на зиму
Цей рецепт підходить для зайнятих господинь, які не можуть приділяти надто багато часу заготівлям на зиму, проте хочуть побалувати домашніх смачним варенням до чаю. Райські яблучка використовуються цілком, разом із хвостиками: виходить оригінальний і незвичайний десерт.

Інгредієнти
- Яблука Ранетки 1 кг
- Цукор-пісок 1.2 кг
- Лимонна кислота ⅓ ч.л.
- Вода 1.5 ст.
Приготування
-
Як заготовити варення з ранеток на зиму? Плоди перебрати і вимити, хвостики не відривати, а проткнути кожне яблучко в кількох місцях дерев’яною шпажкою.
-
У сотейнику з цукру, води та лимонки зварити сироп.
-
Опустити в киплячу солодку масу яблучка й одразу зняти ємність із плити. Залишити фрукти під гнітом на кілька годин, щоб вони просочилися сиропом.
-
Масу знову довести до кипіння, не перемішуючи, і варити близько 5 хвилин, поливаючи зверху сиропом за допомогою ложки. Потім знову помістити яблука в сиропі під гніт і дати настоятися близько 8 годин. Потім процедуру знову повторити.
-
Готове варення гарячим розлити по банках і щільно закупорити. Смачного!
Прозоре варення з ранеток на зиму
Нерідко ранетки варять на зиму цілими, оскільки маленькі яблучка не завжди зручно обробляти, до того ж вони мають дуже гарний вигляд у готовому вигляді. Важливо перед початком готування проткнути кожен плід зубочисткою в декількох місцях, щоб шкірка в процесі варіння не лопнула.
Час готування: 55 хвилин – готування, 3 години – настоювання.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 1.
Інгредієнти:
- Яблуко сорту ранетка – 500 гр.
- Цукор-пісок – 0,5 ст.
- Вода – 0,5 ст.
Процес приготування:
1. Яблучка перебрати, щоб прибрати зіпсовані або пом’яті, промити й обов’язково наколоти зубочисткою в різних місцях.

2. Залити фрукти гарячою водою і прокип’ятити протягом 5 хвилин, потім рідину злити, а плоди помістити в прохолодну воду.

3. У сотейнику змішати цукор із водою і довести масу до кипіння. Готувати сироп потрібно доти, доки цукор не розчиниться, а маса не стане однорідною.

4. Опустити в отриманий сироп яблучка і варити їх близько 15 хвилин на слабкому вогні. Залишити варення настоюватися близько 2-3 годин, а потім знову кип’ятити 15 хвилин.

5. Готовий десерт розлити по баночках і закупорити стерильними кришками. Насолоджуйтеся!

Як приготувати варення-п’ятихвилинка з ранеток на зиму
Простий у приготуванні рецепт дуже смачного яблучного варення, який підходить навіть для недосвідчених господинь. Мінімум інгредієнтів і максимум користі – таким десертом не соромно пригостити навіть найвимогливіших гостей.
Час готування: 3 години 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Яблуко сорту ранетка – 1 кг
- Вода – 100 мл
- Цукор-пісок – 1,3 кг
Процес приготування:
1. Яблука вимити, обсушити й обрізати хвостики до 1 см завдовжки. Обов’язково наколоти кожне яблучко зубочисткою в різних місцях.

2. Скласти фрукти у відповідну жароміцну ємність, влити воду і всипати вказану кількість цукру.

3. Усе перемішати і на повільному вогні довести до кипіння, а потім готувати близько 5 хвилин. Дати варенню охолонути, а потім знову прокип’ятити протягом п’яти хвилин. Повторити процедуру тричі.

4. Баночки для зберігання заготовок вимити і простерилізувати, потримавши над парою або в духовці.

5. Розподілити варення по баночках, щільно закрити, дати охолонути в теплому приміщенні, а потім перенести на холод.

Смачне варення з ранеток часточками на зиму
Ранетки можна використовувати у варення і нарізаними часточками. Щоб сироп залишався прозорим, яблучні скибочки в процесі готування краще не перемішувати, а поливати зверху цукровою масою.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Яблуко сорту ранетка – 1,5 кг
- Лимон – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1,5 кг
- Вода – 1 ст.
Процес приготування:
1. Щільні, можна злегка недозрілі плоди вимити, нарізати часточками, видаливши серцевину.

2. З лимона видавити сік і скропити скибочки яблука, щоб вони не темніли. Засипати фрукти 0,5 кг цукру й акуратно перемішати.

3. Воду з рештою цукру змішати в сотейнику і приготувати сироп.

4. У киплячу солодку масу акуратно перекласти яблучні скибочки, але не перемішувати, поливаючи їх зверху сиропом за допомогою дерев’яної ложки. Варити близько 3 хвилин на слабкому вогні.

5. Після, варення остудити і ще раз прокип’ятити, поливаючи сиропом. Варення ще гарячим, разом із цукровою масою перекласти в баночки та закупорити.

Яблучне варення з ранеток, зварене в мультиварці
Мультиварка – зручний пристрій для приготування смачного варення. У цьому рецепті яблука томлять у фруктовому соку з цукром. Для приготування десерту можна використовувати будь-який сік, який припадає до смаку.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Яблуко сорту ранетка – 1 кг
- Сік фруктовий (яблучний, ананасовий, апельсиновий) – 1 л
- Цукор-пісок – 1 кг
Процес приготування:
1. Сік влити в чашу мультиварки, додати цукор і довести масу до кипіння.
2. Яблука нарізати довільно, серцевину можна не вирізати.

3. Скибочки фруктів викласти в киплячий сік із цукром, поставити на режим «Тушкування» і готувати з відкритою кришкою, не перемішуючи яблука. Важливо, щоб чаша мультиварки була наповнена до половини, інакше варення під час активного кипіння може пошкодити нагрівальні елементи приладу.

4. Через 10 хвилин після початку тушкування пристрій вимкнути, дати масі охолонути, а потім знову продовжити готування способом, описаним вище.

5. Гаряче варення після третього варіння розкласти по баночках і закрити. Ласощі з райських яблучок готові!

Простий і смачний рецепт яблучного повидла через м’ясорубку
Густе й ароматне яблучне повидло з ранеток можна приготувати за допомогою м’ясорубки. Зберігаються такі ласощі близько року, в погребі або підвалі під металевими кришками. Якщо ж продукт закупорюють капроновою кришкою, термін його зберігання скорочується до 6 місяців.
Час готування: 1 година 15 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Яблуко сорту ранетки – 1,5 кг
- Вода – 0,6 л
- Цукор – 810 гр.
Процес приготування:
1. Фрукти перебрати і вимити, видалити хвостики і серцевину, нарізати скибочками.

2. У відповідній за розміром жароміцній ємності залити підготовлені шматочки яблука водою і варити на слабкому вогні, поки фрукти не розм’якнуть.

3. Дати масі охолонути і перекрутити її через м’ясорубку або подрібнити блендером.

4. Одержане яблучне пюре довести до кипіння і готувати близько 45 хвилин.

5. Всипати до яблук цукор, перемішати і готувати до бажаної консистенції. Після, перекласти гарячий джем у стерилізовані баночки і щільно закрити.

Густий джем із ранеток на зиму
Для приготування густого джему з райських яблучок підходять стиглі або навіть перестиглі плоди. Такі ласощі підходять для вживання з чаєм і хлібом або в якості начинки в пироги і торти.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Яблуко сорту ранетки – 1,5 кг
- Вода – 0,8 л
- Цукор – 1 кг
Процес приготування:
1. Яблука вимити, видалити хвостики і насіння, нарізати шматочками. Якщо час на приготування обмежений, можна серцевину не видаляти.

2. Залити фрукти водою і варити на повільному вогні, поки яблучка не стануть дуже м’якими. На це піде близько 15-20 хвилин.

3. Скибочки ранеток без серцевини перебити блендером. Якщо на процес підготовки часу не було, можна перетерти масу за допомогою сита, щоб прибрати насіння і жорсткі частини серцевини.

4. У сотейнику змішати пюре з цукром і уварювати до однієї третьої від початкового готового продукту.

5. Готовий джем перекласти в стерилізований посуд і щільно закрити. Зберігати його можна і в теплому приміщенні.

Густе повидло з раніток у домашніх умовах
Бутерброд із яблучним повидлом і вершковим маслом – найулюбленіші ласощі багатьох дорослих і дітей. Сорт яблук ранетка вирізняється особливим кисло-солодким смаком, а повидло, приготоване з цих плодів, сподобається кожному.
Час готування: 1 година 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Яблуко сорту ранетка – 1 кг
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Вода – 0,5 л
Процес приготування:
1. Яблучка вимити і скласти у відповідну за розміром ємність, залити 200 мл води і тушкувати на маленькому вогні близько 50 хвилин, поки не розм’якнуть, періодично доливаючи окріп, якщо він повністю випарувався. Щоб переконатися, що яблука готові для подальшої обробки, можна проткнути їх виделкою або ножем.

2. Отриману яблучну масу перетерти через сито. Так прибираються великі фракції, шкірка і насіння, а дуже ніжна м’якоть залишається.

3. Яблучне пюре з ранеток перекласти в жароміцний посуд, додати цукор і готувати на слабкому вогні, поки повидло не набуде бажаної консистенції. Чим довше маса кипить, тим густішими виходять ласощі.

4. Повидло, гарячим, розкласти в баночки і відразу щільно закрити.

5. Зберігається заготівля в місці, де зберігається невисока температура, а використовується як намазка на батон або булку, а також як начинка для пиріжків та іншої випічки.

Дуже смачне варення з ранеток з апельсином
Цитрусові надають варенню з райських яблучок приємного аромату і додаткового освіжаючого смаку. Варення готується просто, а результат порадує не тільки ласунів, а й тих, хто думав, що байдужий до солодкого.
Час готування: 2 години 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Яблуко сорту ранетка – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Лимон – 0,5 шт.
- Апельсин – 0,5 шт.
- Вода – 1 ст.
Процес приготування:
1. Яблука промити, наколоти кожне зубочисткою в місці прикріплення плодоніжки.

2. Скласти плоди в каструлю або чашу мультиварки, додати цукор.

3. З лимона й апельсина витягти сік, додати його до яблук. Готувати масу в режимі «Тушкування» 2 години, помішуючи кожні 30 хвилин. На плиті яблучне варення готувати на повільному вогні не менше години.

4. Після закінчення зазначеного часу акуратно розкласти десерт по баночках і щільно закрити.

5. Зберігати заготовку в місці, куди не проникають сонячні промені, і зберігається низька температура повітря.

Як зварити варення з ранеток і чорноплідної ягоди на зиму
Ягоди чорноплідної горобини мають цікавий смак, але сильно знижують тиск, про що варто пам’ятати тим, хто буде їсти варення з такими ягодами. Яблуко добре доповнює горобину в десерті, а кориця додає аромату і пікантності.
Час готування: 50 хв – готування, 16 годин – настоювання.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Горобина чорноплідна – 1 кг
- Яблуко сорту ранетка – 700 гр.
- Цукор – 1,2 кг
- Лимон – ¼ шт.
- Вода – 2 ст. л.
- Кориця (паличка) – 2 шт.
Процес приготування:
1. Горобину перебрати, відокремити ягідки від гілочок і прокип’ятити 4 хвилини, а потім злити води й остудити, промивши холодною водою. Ця процедура пом’якшить жорстку шкірку ягід і зробить варення ніжнішим.

2. У сотейнику приготувати цукровий сироп, використовуючи 2 склянки води і 0,5 кг цукру, викласти в нього горобину і готувати кілька хвилин. Потім зняти з вогню і залишити на 8 годин просочуватися сиропом.

3. З яблук вийняти серцевину, зняти шкірку і нарізати скибочками. З лимона в ємність із водою видавити трохи соку і скласти туди підготовлені шматочки фруктів. Прокип’ятити яблучні часточки протягом 7 хвилин, але не переварити: вони мають зберігати цілісність, а не перетворюватися на кашку.

4. Сироп із чорноплідною горобиною поставити на вогонь, і коли знову закипить, всипати ще 700 гр. цукру, поварити кілька хвилин і покласти корицю, ще трохи лимонного соку і яблучні часточки. Готувати 10 хвилин, потім вимкнути вогонь і залишити на 8 годин настоюватися.

5. Знову довести масу до кипіння, варити 10 хвилин за слабкого вогню, щоб домогтися загусання продукту, а потім гарячим розкласти в баночки й закупорити. Смачного!
