
Варення з лісової полуниці – проста, дуже смачна і яскрава заготівля на зиму. Лісова полуниця порівняно з садовою набагато ароматніша і корисніша, оскільки накопичує в собі величезну кількість вітамінів. І незважаючи на те, що знайти її трохи складніше, варення виходить на порядок насиченішим і смачнішим.
Густе варення з лісової полуниці з цілими ягодами
Рецепт сподобається тим, хто любить насичене, густе, нудотно солодке й ароматне ягідне варення.

Інгредієнти
- Полуниця 500 гр. лісової
- Цукор-пісок 500 гр.
Приготування
-
Як зварити варення з лісової полуниці на зиму? Ягоди переберіть, акуратно промийте під проточною водою. Це обов’язково робити до того, як обірвете плодоніжки, інакше ягоди занадто наситяться водою і можуть перетворитися на кашу.
-
Розкладіть промиту полуницю на рушник і дайте просохнути або промокніть паперовим рушником, щоб пішла зайва волога.
-
Обірвавши чашолистки, перекладіть ягоди в невеликий металевий тазик або каструлю і засипте рівномірним шаром цукру. Можете засипати інгредієнти пошарово, так сік із ягід виділятиметься активніше. Потім злегка потрясіть тару, щоб цукор просипався між плодів.
-
Залиште ягоди настоюватися на кілька годин. Мінімум на 2, але в ідеалі на 6 або відразу на ніч. За цей час виділиться максимальна кількість соку, розчиниться цукор і рідина буде більше нагадувати сироп.
-
Настоявшіся ягоди поставте на невеликий вогонь і поступово доведіть до кипіння. Акуратно помішуйте, щоб нічого не пригоріло до дна, і при цьому намагайтеся не пошкодити ягоди. Для зручності можете проварювати варення частинами в меншій каструлі і, бажано, з товстим дном і стінками. Після закипання варіть ягоди протягом 6 хвилин, потім зніміть з вогню і залиште до повного охолодження. Це займає в середньому 8 годин.
-
Після закінчення зазначеного часу знову доведіть на повільному вогні варення до кипіння, варіть 5 хвилин і розлийте по попередньо пастеризованих банках.
-
Щільно закрийте кришки банок. Залиште банки остигати до кімнатної температури, склавши їх на рушнику або пледі дном догори. Далі варення може зберігатися в темному і прохолодному місці тривалий час.
Смачного!
Як зварити варення з лісової полуниці п’ятихвилинку на зиму
Назва цього способу варіння варення пішла не від того, що на весь час приготування витрачається тільки п’ять хвилин, а тому що саме стільки варення вариться після закипання, а інколи й у кілька заходів. Тому будьте готові до того, що приготування таких ласощів може затягнутися.
Час готування: 1 день
Час приготування: 40 хвилин
Порцій – 2
Інгредієнти:
- Полуниця лісова – 600 гр.
- Цукор – 200 гр.
Процес приготування:
1. Насамперед займіться стерилізацією посуду, в який надалі буде закатуватися варення. Є безліч способів це зробити, наприклад, у мікрохвильовці, духовці, мультиварці або просто за допомогою окропу. Виберіть найбільш оптимальний для вас варіант і залиште банки до повного охолодження і висихання.

2. Зібрані ягоди ретельно переберіть на наявність комах, сміття, а також розчавлених і підгнилих плодів. Обірвіть плодоніжки з чашолистками й акуратно промийте під проточною водою. Щоб напевно зберегти цілісність ягід, можете набрати в тазик води і залишити ягоди плавати в ньому протягом декількох хвилин, періодично помішуючи рукою. Потім акуратно виловіть полуницю друшляком і дайте стекти зайвій воді.

3. Відміряйте необхідну кількість цукру. Ви можете змінювати його кількість пропорційно кількості ягід, головне – дотримуйтеся пропорції 3:1. У великий металевий таз або каструлю по черзі шарами засипте ягоди та цукор і злегка потрясіть, щоб пісок просипався глибше між плодами.

4. У посуді з товстим дном на повільному вогні нагрійте ягоди з цукром. Постійно помішуйте вміст каструлі, щоб нічого не пригоріло. Поступово з полуниці почне виділятися сік, який потрібно довести до кипіння. Після цього варіть ягоди протягом 5 хвилин, потім зніміть з вогню і дайте охолонути до кімнатної температури. Повторіть процедуру ще два рази.

5. Після останнього кип’ятіння розлийте варення по банках, щільно закрутіть кришки і складіть їх на рушник дном догори. Укутайте пледом і залиште остигати до кімнатної температури. Потім їх можна буде прибрати в темне і прохолодне місце і зберігати тривалий час.

Смачного!
Густе варення з лісової полуниці з желатином
Додавання у варення желатину не просто допомагає краще і швидше загустити його в процесі варіння, але також і дає змогу досить легко перетворити варення на чудове ягідне желе. Для цього достатньо перекласти ласощі з банки в миску і залишити в холодильнику на кілька годин.
Час готування: 1 день
Час приготування: 40 хвилин
Порцій – 3
Інгредієнти:
- Полуниця лісова – 1 кг.
- Цукор – 600 гр.
- Желатин – 4 год.л.
- Вода – 70 мл.
- М’ята – за бажанням;
Процес приготування:
1. Полуницю переберіть на наявність зіпсованих ягід, видаліть плодоніжки та чашолистки й промийте ягоди під проточною водою. Викладіть на рушник і дайте просохнути на повітрі, або промокніть паперовим рушником, щоб прибрати зайву вологу. Підсушену полуницю складіть у глибоку миску.

2. Акуратно засипте ягоди цукром і перемішайте, намагаючись не пошкодити плоди, або просто перетрусіть таз із полуницею, щоб цукор рівномірно розподілився. За бажанням додайте попередньо промиті листочки м’яти.

3. Миску з варенням поставте на слабкий вогонь і томіть, постійно помішуючи. Поступово ягоди почнуть виділяти сік, який потрібно довести до кипіння. Варіть варення протягом 10 хвилин, потім зніміть з вогню і дістаньте листочки м’яти. Дайте охолонути протягом півгодини.

4. Пастеризуйте банки будь-яким найбільш зручним для вас способом, наприклад, за допомогою окропу, духовки, мікрохвильовки або мультиварки.

5. Желатин залийте водою, перемішайте і залиште набухати. Тим часом вистигле варення знову поставте на вогонь, доведіть до кипіння, варіть 10 хвилин і приберіть остигати на 30 хвилин.

6. Після третього кип’ятіння в підстигле варення вмішайте набряклий желатин. Розлийте отриману масу по банках, щільно закрийте кришками, укрийте пледом і залиште до повного охолодження. Зберігається варення довгий час у прохолодному і темному місці.

Смачного!
Дуже смачне варення з лісової полуниці з плодоніжками
Плодоніжки в такому варенні не прибираю насамперед для економії часу, тому що ягода дрібна, а на смаку це ніяк не позначається. До того ж, без плодоніжки плоди набагато гірше зберігають свою цілісність у процесі приготування.
Час готування: 1-2 дні
Час приготування: 40 хвилин
Порцій – 3
Інгредієнти:
- Полуниця лісова – 1 кг.
- Цукор – 600 гр.
- Лимонна кислота – 1-2 гр.
- Вода – 2 ст.л.
Процес приготування:
1. Переберіть ягоди на наявність крупного сміття і підгнилих плодів, щоб вони не псували смак варення. У великий таз наберіть воду і висипте туди ягоди. Залиште їх на кілька хвилин, періодично помішуючи рукою, щоб бруд і дрібне сміття змилися. Промиті ягоди виловіть друшляком, викладіть на рушник і промокніть зверху, щоб прибрати надлишки вологи.

2. У глибокий посуд пошарово засипте полуницю і цукор, періодично акуратно перетрушуючи вміст тари, щоб цукор обволікав плоди.

3. Залиште ягоди щонайменше на кілька годин, а ще краще на всю ніч, щоб виділилося достатньо соку і цукор встиг самостійно в ньому розчинитися. Якщо у вас немає такої можливості, то двох годин буде теж цілком достатньо.

4. Поставте каструлю з товстим дном на слабкий вогонь і доведіть у ній варення до кипіння. Варіть 5-7 хвилин, постійно помішуючи і знімаючи піну, що утворюється на поверхні. Зніміть каструлю з вогню і дайте ягодам охолонути і настоятися протягом 8-12 годин. Потім знову нагрійте на повільному вогні, доведіть до кипіння і влийте розведену у воді лимонну кислоту.

5. Акуратно розмішайте, дочекайтеся, поки зійде піна, зніміть з вогню і розлийте по попередньо стерилізованих банках. Щільно закрутіть кришки і складіть їх догори дном на що-небудь м’яке, наприклад, рушник або плед. Коли варення охолоне до кімнатної температури, його можна буде перемістити в темне і прохолодне місце і зберігати тривалий час.

Смачного!
Простий і смачний рецепт приготування полуничного варення в мультиварці
Мультиварка значно спростить процес приготування варення і скоротить загальний час готування. Також вона чудово підходить для стерилізації посуду, в який надалі будуть закочуватися ласощі.
Час готування: 2 години
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Полуниця лісова – 1 кг.
- Цукор – 1 кг.
Процес приготування:
1. Попередньо пастеризуйте посуд для закачування. Для цього наберіть у чашу мультиварки приблизно 500 мілілітрів води і складіть у неї кришки. Зверху встановіть решітку для готування на пару і складіть на неї банки. Намагайтеся залишати між ними невелику відстань, щоб парі було, куди виходити. На панелі управління встановіть режим «Варка на пару» тривалістю 30 хвилин і залиште агрегат працювати з відкритою кришкою. Після завершення програми акуратно переставте гарячі банки на рушник, щоб вони висохли і охололи, а також виловіть з окропу кришки і також просушіть.

2. Ягоди попередньо переберіть на наявність зайвого сміття, комах і підгнилих плодів. Акуратно промийте полуницю під проточною водою, промокніть від надлишків вологи і видаліть плодоніжки з чашолистками.

3. Пересипте ягоди в чашу мультиварки та засипте цукром. За бажанням можете додати 1-2 грами лимонної кислоти як консервант, тоді варення зберігатиметься довше і збереже насиченість кольору. Злегка потрясіть чашу з вмістом, щоб ягоди по можливості обвалялися в цукрі.

4. Встановіть чашу в мультиварку і ввімкніть режим «Тушкування» тривалістю 1 година. Раз на 15-20 хвилин рекомендується відчиняти кришку мультиварки і помішувати варення, щоб усе проварювалося рівномірно і нічого не пригоріло.

5. Готове варення розлийте по сухих і остиглих банках, щільно закрийте кришки, закутайте в плед або щільний рушник і залиште остигати до кімнатної температури. Якщо банки великі, краще перевернути їх дном догори на цей час. Варення, що охололо, можна перемістити в темне і прохолодне місце і зберігати довгий час.

Смачного!