500 рецептів
Заготовки на зиму

Варення з лісової полуниці на зиму

by admin 18 Квітня, 2025 No Comments
Варення з лісової полуниці на зиму

Варення з лісової полуниці – проста, дуже смачна і яскрава заготівля на зиму. Лісова полуниця порівняно з садовою набагато ароматніша і корисніша, оскільки накопичує в собі величезну кількість вітамінів. І незважаючи на те, що знайти її трохи складніше, варення виходить на порядок насиченішим і смачнішим.

Густе варення з лісової полуниці з цілими ягодами

Рецепт сподобається тим, хто любить насичене, густе, нудотно солодке й ароматне ягідне варення.

Варення з лісової полуниці на зиму

Інгредієнти

  • Полуниця 500 гр. лісової
  • Цукор-пісок 500 гр.

Приготування

  1. Як зварити варення з лісової полуниці на зиму? Ягоди переберіть, акуратно промийте під проточною водою. Це обов'язково робити до того, як обірвете плодоніжки, інакше ягоди занадто наситяться водою і можуть перетворитися на кашу

    Як зварити варення з лісової полуниці на зиму? Ягоди переберіть, акуратно промийте під проточною водою. Це обов’язково робити до того, як обірвете плодоніжки, інакше ягоди занадто наситяться водою і можуть перетворитися на кашу.

  2. Розкладіть промиту полуницю на рушник і дайте просохнути або промокніть паперовим рушником, щоб пішла зайва волога

    Розкладіть промиту полуницю на рушник і дайте просохнути або промокніть паперовим рушником, щоб пішла зайва волога.

  3. Обірвавши чашолистки, перекладіть ягоди в невеликий металевий тазик або каструлю і засипте рівномірним шаром цукру. Можете засипати інгредієнти пошарово, так сік із ягід виділятиметься активніше. Потім злегка потрясіть тару, щоб цукор просипався між плодів

    Обірвавши чашолистки, перекладіть ягоди в невеликий металевий тазик або каструлю і засипте рівномірним шаром цукру. Можете засипати інгредієнти пошарово, так сік із ягід виділятиметься активніше. Потім злегка потрясіть тару, щоб цукор просипався між плодів.

  4. Залиште ягоди настоюватися на кілька годин. Мінімум на 2, але в ідеалі на 6 або одразу на ніч. За цей час виділиться максимальна кількість соку, розчиниться цукор і рідина більше нагадуватиме сироп

    Залиште ягоди настоюватися на кілька годин. Мінімум на 2, але в ідеалі на 6 або відразу на ніч. За цей час виділиться максимальна кількість соку, розчиниться цукор і рідина буде більше нагадувати сироп.

  5. Настоявшіся ягоди поставте на невеликий вогонь і поступово доведіть до кипіння. Акуратно помішуйте, щоб нічого не пригоріло до дна, і при цьому намагайтеся не пошкодити ягоди. Для зручності можете проварювати варення частинами в меншій каструлі і, бажано, з товстим дном і стінками. Після закипання варіть ягоди протягом 6 хвилин, потім зніміть з вогню і залиште до повного охолодження. Це займає в середньому 8 годин

    Настоявшіся ягоди поставте на невеликий вогонь і поступово доведіть до кипіння. Акуратно помішуйте, щоб нічого не пригоріло до дна, і при цьому намагайтеся не пошкодити ягоди. Для зручності можете проварювати варення частинами в меншій каструлі і, бажано, з товстим дном і стінками. Після закипання варіть ягоди протягом 6 хвилин, потім зніміть з вогню і залиште до повного охолодження. Це займає в середньому 8 годин.

  6. Після закінчення зазначеного часу знову доведіть на повільному вогні варення до кипіння, варіть 5 хвилин і розлийте по попередньо пастеризованих банках

    Після закінчення зазначеного часу знову доведіть на повільному вогні варення до кипіння, варіть 5 хвилин і розлийте по попередньо пастеризованих банках.

  7. Щільно закрийте кришки банок. Залиште банки остигати до кімнатної температури, склавши їх на рушнику або пледі дном догори. Далі варення може зберігатися в темному і прохолодному місці тривалий час

    Щільно закрийте кришки банок. Залиште банки остигати до кімнатної температури, склавши їх на рушнику або пледі дном догори. Далі варення може зберігатися в темному і прохолодному місці тривалий час.

Смачного!

Як зварити варення з лісової полуниці п’ятихвилинку на зиму

Назва цього способу варіння варення пішла не від того, що на весь час приготування витрачається тільки п’ять хвилин, а тому що саме стільки варення вариться після закипання, а інколи й у кілька заходів. Тому будьте готові до того, що приготування таких ласощів може затягнутися.

Час готування: 1 день

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 2

Інгредієнти:

  • Полуниця лісова – 600 гр.
  • Цукор – 200 гр.

Процес приготування:

1. Насамперед займіться стерилізацією посуду, в який надалі буде закатуватися варення. Є безліч способів це зробити, наприклад, у мікрохвильовці, духовці, мультиварці або просто за допомогою окропу. Виберіть найбільш оптимальний для вас варіант і залиште банки до повного охолодження і висихання.

Варення з лісової полуниці на зиму

2. Зібрані ягоди ретельно переберіть на наявність комах, сміття, а також розчавлених і підгнилих плодів. Обірвіть плодоніжки з чашолистками й акуратно промийте під проточною водою. Щоб напевно зберегти цілісність ягід, можете набрати в тазик води і залишити ягоди плавати в ньому протягом декількох хвилин, періодично помішуючи рукою. Потім акуратно виловіть полуницю друшляком і дайте стекти зайвій воді.

Варення з лісової полуниці на зиму

3. Відміряйте необхідну кількість цукру. Ви можете змінювати його кількість пропорційно кількості ягід, головне – дотримуйтеся пропорції 3:1. У великий металевий таз або каструлю по черзі шарами засипте ягоди та цукор і злегка потрясіть, щоб пісок просипався глибше між плодами.

Варення з лісової полуниці на зиму

4. У посуді з товстим дном на повільному вогні нагрійте ягоди з цукром. Постійно помішуйте вміст каструлі, щоб нічого не пригоріло. Поступово з полуниці почне виділятися сік, який потрібно довести до кипіння. Після цього варіть ягоди протягом 5 хвилин, потім зніміть з вогню і дайте охолонути до кімнатної температури. Повторіть процедуру ще два рази.

Варення з лісової полуниці на зиму

5. Після останнього кип’ятіння розлийте варення по банках, щільно закрутіть кришки і складіть їх на рушник дном догори. Укутайте пледом і залиште остигати до кімнатної температури. Потім їх можна буде прибрати в темне і прохолодне місце і зберігати тривалий час.

Варення з лісової полуниці на зиму

Смачного!

Густе варення з лісової полуниці з желатином

Додавання у варення желатину не просто допомагає краще і швидше загустити його в процесі варіння, але також і дає змогу досить легко перетворити варення на чудове ягідне желе. Для цього достатньо перекласти ласощі з банки в миску і залишити в холодильнику на кілька годин.

Час готування: 1 день

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 3

Інгредієнти:

  • Полуниця лісова – 1 кг.
  • Цукор – 600 гр.
  • Желатин – 4 год.л.
  • Вода – 70 мл.
  • М’ята – за бажанням;

Процес приготування:

1. Полуницю переберіть на наявність зіпсованих ягід, видаліть плодоніжки та чашолистки й промийте ягоди під проточною водою. Викладіть на рушник і дайте просохнути на повітрі, або промокніть паперовим рушником, щоб прибрати зайву вологу. Підсушену полуницю складіть у глибоку миску.

Варення з лісової полуниці на зиму

2. Акуратно засипте ягоди цукром і перемішайте, намагаючись не пошкодити плоди, або просто перетрусіть таз із полуницею, щоб цукор рівномірно розподілився. За бажанням додайте попередньо промиті листочки м’яти.

Варення з лісової полуниці на зиму

3. Миску з варенням поставте на слабкий вогонь і томіть, постійно помішуючи. Поступово ягоди почнуть виділяти сік, який потрібно довести до кипіння. Варіть варення протягом 10 хвилин, потім зніміть з вогню і дістаньте листочки м’яти. Дайте охолонути протягом півгодини.

Варення з лісової полуниці на зиму

4. Пастеризуйте банки будь-яким найбільш зручним для вас способом, наприклад, за допомогою окропу, духовки, мікрохвильовки або мультиварки.

Варення з лісової полуниці на зиму

5. Желатин залийте водою, перемішайте і залиште набухати. Тим часом вистигле варення знову поставте на вогонь, доведіть до кипіння, варіть 10 хвилин і приберіть остигати на 30 хвилин.

Варення з лісової полуниці на зиму

6. Після третього кип’ятіння в підстигле варення вмішайте набряклий желатин. Розлийте отриману масу по банках, щільно закрийте кришками, укрийте пледом і залиште до повного охолодження. Зберігається варення довгий час у прохолодному і темному місці.

Варення з лісової полуниці на зиму

Смачного!

Дуже смачне варення з лісової полуниці з плодоніжками

Плодоніжки в такому варенні не прибираю насамперед для економії часу, тому що ягода дрібна, а на смаку це ніяк не позначається. До того ж, без плодоніжки плоди набагато гірше зберігають свою цілісність у процесі приготування.

Час готування: 1-2 дні

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 3

Інгредієнти:

  • Полуниця лісова – 1 кг.
  • Цукор – 600 гр.
  • Лимонна кислота – 1-2 гр.
  • Вода – 2 ст.л.

Процес приготування:

1. Переберіть ягоди на наявність крупного сміття і підгнилих плодів, щоб вони не псували смак варення. У великий таз наберіть воду і висипте туди ягоди. Залиште їх на кілька хвилин, періодично помішуючи рукою, щоб бруд і дрібне сміття змилися. Промиті ягоди виловіть друшляком, викладіть на рушник і промокніть зверху, щоб прибрати надлишки вологи.

Варення з лісової полуниці на зиму

2. У глибокий посуд пошарово засипте полуницю і цукор, періодично акуратно перетрушуючи вміст тари, щоб цукор обволікав плоди.

Варення з лісової полуниці на зиму

3. Залиште ягоди щонайменше на кілька годин, а ще краще на всю ніч, щоб виділилося достатньо соку і цукор встиг самостійно в ньому розчинитися. Якщо у вас немає такої можливості, то двох годин буде теж цілком достатньо.

Варення з лісової полуниці на зиму

4. Поставте каструлю з товстим дном на слабкий вогонь і доведіть у ній варення до кипіння. Варіть 5-7 хвилин, постійно помішуючи і знімаючи піну, що утворюється на поверхні. Зніміть каструлю з вогню і дайте ягодам охолонути і настоятися протягом 8-12 годин. Потім знову нагрійте на повільному вогні, доведіть до кипіння і влийте розведену у воді лимонну кислоту.

Варення з лісової полуниці на зиму

5. Акуратно розмішайте, дочекайтеся, поки зійде піна, зніміть з вогню і розлийте по попередньо стерилізованих банках. Щільно закрутіть кришки і складіть їх догори дном на що-небудь м’яке, наприклад, рушник або плед. Коли варення охолоне до кімнатної температури, його можна буде перемістити в темне і прохолодне місце і зберігати тривалий час.

Варення з лісової полуниці на зиму

Смачного!

Простий і смачний рецепт приготування полуничного варення в мультиварці

Мультиварка значно спростить процес приготування варення і скоротить загальний час готування. Також вона чудово підходить для стерилізації посуду, в який надалі будуть закочуватися ласощі.

Час готування: 2 години

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Полуниця лісова – 1 кг.
  • Цукор – 1 кг.

Процес приготування:

1. Попередньо пастеризуйте посуд для закачування. Для цього наберіть у чашу мультиварки приблизно 500 мілілітрів води і складіть у неї кришки. Зверху встановіть решітку для готування на пару і складіть на неї банки. Намагайтеся залишати між ними невелику відстань, щоб парі було, куди виходити. На панелі управління встановіть режим «Варка на пару» тривалістю 30 хвилин і залиште агрегат працювати з відкритою кришкою. Після завершення програми акуратно переставте гарячі банки на рушник, щоб вони висохли і охололи, а також виловіть з окропу кришки і також просушіть.

Варення з лісової полуниці на зиму

2. Ягоди попередньо переберіть на наявність зайвого сміття, комах і підгнилих плодів. Акуратно промийте полуницю під проточною водою, промокніть від надлишків вологи і видаліть плодоніжки з чашолистками.

Варення з лісової полуниці на зиму

3. Пересипте ягоди в чашу мультиварки та засипте цукром. За бажанням можете додати 1-2 грами лимонної кислоти як консервант, тоді варення зберігатиметься довше і збереже насиченість кольору. Злегка потрясіть чашу з вмістом, щоб ягоди по можливості обвалялися в цукрі.

Варення з лісової полуниці на зиму

4. Встановіть чашу в мультиварку і ввімкніть режим «Тушкування» тривалістю 1 година. Раз на 15-20 хвилин рекомендується відчиняти кришку мультиварки і помішувати варення, щоб усе проварювалося рівномірно і нічого не пригоріло.

Варення з лісової полуниці на зиму

5. Готове варення розлийте по сухих і остиглих банках, щільно закрийте кришки, закутайте в плед або щільний рушник і залиште остигати до кімнатної температури. Якщо банки великі, краще перевернути їх дном догори на цей час. Варення, що охололо, можна перемістити в темне і прохолодне місце і зберігати довгий час.

Варення з лісової полуниці на зиму

Смачного!

Інші рецепти:

Малосольні огірки холодною водою

Хреновина з помідорами та часником на зиму

Кабачки як ананаси на зиму

Мохіто з аґрусу на зиму з м'ятою та лимоном

Гарбузовий сік у домашніх умовах на зиму

Малосольні огірки в пакеті з часником і кропом

  • Previous Варення з кавуна на зиму1 місяць ago
  • Next Попкорн на сковороді1 місяць ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Другі страви
  • Заготовки на зиму
  • Закуски
  • Здоров'я
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • М’ясні рецепти
  • Напої
  • Облаштування кухні
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Соуси
  • Страви з курки
  • Суші та роли