
Кавунове варення – незвичайний десерт, який можна подавати як самостійний продукт або використовувати в холодну пору року як інгредієнт для випічки, соус до десертів або доповнення до фруктових смузі. Готується варення швидко і просто, має вишуканий і яскравий смак, що нагадує про літо.
Варення з м’якоті кавуна на зиму в домашніх умовах
Кавунове варення, і саме з м’якоті, а не кірок, останнім часом стало популярним. Воно своїм неповторним смаком відрізняється від десертів з усіх відомих ягід, виходить красивим і з досить густою однорідною текстурою. Приготування його нескладне і як у звичайного варення: триразове варіння з перервою на охолодження. Пропорція цукру і ягоди 1:1. Доповнити цей десерт можна яблуками, цитрусовими та прянощами, а за бажанням додати будь-який натуральний загущувач.

Інгредієнти
- М’якоть кавуна ½ кг
- Цукор-пісок 500 гр.
Приготування
-
Як приготувати варення з кавуна на зиму в домашніх умовах? Обраний для варення зрілий кавун промити під проточною водою. Потім розрізати його на скибки, зняти щільну зелену шкірку і видалити кісточки. М’якоть одразу зважити для правильного розрахунку цукру.
-
М’якоть нарізати невеликими шматочками і перекласти в посуд для варіння варення.
-
Нарізку кавунової м’якоті засипати потрібною кількістю цукру. Посуд прикрити серветкою і залишити при кімнатній температурі мінімум на 2 години. Можна поставити на ніч у холодильник.
-
Після закінчення цього часу можна приступати до варіння. Поставити посуд із кавуновою м’якоттю в цукрі на середній вогонь, довести до кипіння і варити 15 хвилин від початку кипіння і при періодичному помішуванні дерев’яною ложкою. Потім вогонь вимкнути і варення повністю остудити. Варіння з подальшим охолодженням провести ще 2 рази.
-
Після останнього 15-хвилинного варіння гаряче кавунове варення розфасувати по простерилізованих сухим способом банках, герметично закупорити стерильними кришками й остудити в перевернутому вигляді. Варення з м’якоті кавуна перенести на зберігання в темне і прохолодне місце. Ця заготівля добре зберігається протягом 3 років, але якщо банку відкрили, то варення потрібно з’їсти протягом 2 тижнів.
Як зварити варення з кавунових кірок на зиму
З кавунових кірочок, які зазвичай викидають, виходить напрочуд ароматне і приголомшливо смачне варення. Ця незвичайна й оригінальна солодка заготівля на зиму вразить навіть найвибагливішого гурмана і підійде тим, хто звик раціонально підходити до бюджету, використовуючи всі частини продуктів.
Час готування: 4 години 50 хвилин – готування, 8-10 годин – настоювання.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Кавун (скоринки) – 1 кг.
- Цукор-пісок – 1,5 кг.
- Лимон – 1 шт.
Процес приготування:
1. Для такого варення слід обирати сорти кавунів із товстою скоринкою. Зелену шкірку зі шкірок прибирають і нарізають білу частину на шматочки невеликого розміру.

2. Засипати кавунові кірки цукром і залишити на ніч у холоді.

3. Лимон, не очищаючи, дрібно нарізати.

4. Шматочки кавунових кірочок із цукром скласти в каструлю і проварити близько 20 хвилин за середньої температури нагріву, а потім покласти подрібнений лимон і готувати ще 5 хвилин. Після цього масі потрібно дати настоятися близько 4 годин, а потім знову прокип’ятити 15 хвилин.

5. Варення готове, коли шматочки кавунових кірочок стануть прозорими з легким золотистим відтінком. Розкласти заготовку по банках і щільно закрити кришками або пергаментом.

Ароматне варення з кавунових кірок із лимоном
Кавунові скоринки, приготовані за цим рецептом, набувають яскравого золотистого відтінку, і гості ніколи не здогадаються, з чого саме приготоване ароматне і неймовірно смачне варення.
Час готування: 40 хвилин – готування, 6 годин – настоювання.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Кавун (скоринки) – 1 кг.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Вода – 1,5 л
- Сода – 2 ч. л.
Процес приготування:
1. У скоринок видалити зелену шкірку і рожеву м’якоть. Білу частину кірки, нарізати не надто дрібно, брусочками або кубиками.

2. У теплій воді розвести зазначену кількість соди і викласти в розчин нарізані кавунові скоринки, залишити їх вимочуватися на 3 години. Такий процес необхідний для того, щоб кавунові шматочки кристалізувалися і стали в процесі термічної обробки прозорими.

3. Вимочені скоринки промити і засипати цукром у відповідній за обсягом ємності. Дати їм настоятися близько 3 годин.

4. Довести кавуново-цукрову масу до кипіння і варити 10 хвилин, потім остудити і знову кип’ятити 10 хвилин.

5. Лимон нарізати дрібним кубиком, не знімаючи шкірку. Під час третього 10-хвилинного варіння до кавуна додати цитрусові.

6. Розлити кавунове варення по баночках і щільно закупорити. Смачного!

Як приготувати смачне варення з м’якоті кавуна з апельсином
Варення з кавуна з апельсином дивує екзотичним ароматом і несподівано яскравим смаком. Готуються такі ласощі легко, і для них потрібна мінімальна кількість інгредієнтів.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 10.
Інгредієнти:
- Кавун (м’якоть) – 3 кг.
- Апельсин – 3 шт.
- Цукор-пісок – 1 кг.
Процес приготування:
1. М’якоть кавуна очистити від насіння і нарізати кубиками.

2. Апельсини не очищати, разом зі шкіркою подрібнити пропорційно до шматочків кавуна.

3. Скласти все у відповідну за обсягом каструлю, засипати цукром і варити на слабкому вогні 15 хвилин, а потім дати охолонути. Повторити процедуру кілька разів.

4. Баночки для зберігання заготовки простерилізувати, потримавши над парою, прогріти в духовці або мікрохвильовій печі.

5
Скласти в підготовлені ємності варення і щільно закрити. Частину ласощів можна залишити для подачі до столу свіжоприготовленими. Насолоджуйтесь!

Дуже смачне варення з кавунових кірок по-вірменськи
У вірменському рецепті приготування варення зі скоринок кавуна використовуються ваніль і кардамон. Прянощі надають ласощам приголомшливий аромат і цікавий смак. Такий десерт не залишить байдужими ні дорослих, ні дітей.
Час готування: 1 година 10 хвилин – готування, 16 годин – настоювання.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Кавун (скоринки) – 1 кг.
- Лимон – 1 шт.
- Вода – 3,5 ст.
- Цукор-пісок – 1,2 кг.
- Ваніль – за смаком.
- Кардамон – за смаком.
Для вимочування:
- Сода – 3 год. л.
- Вода – 3 л.
Процес приготування:
1. Скоринки кавуна, які потрібно використовувати, повинні бути почищені від зеленої шкірки і залишків рожевої м’якоті. Білу частину потрібно нарізати фігурним ножем: це данина традиції.

2. Нарізані скибочки опустити у водно-содовий розчин, попередньо наколовши кожен шматочок виделкою. Витримати в розчині 4-6 годин, потім промити і потримати в чистій воді ще близько півгодини.

3. У сотейнику приготувати цукровий сироп із води і половини цукрового піску. Скласти туди шматочки кавунової кірки і прокип’ятити 20 хвилин, потім залишити на 8 годин.

4. Знову довести масу до кипіння, всипати решту цукру і готувати на слабкому вогні ще 20 хвилин. Повторити процедуру ще раз, наприкінці варіння додати сік лимона, ваніль і кардамон. Для більш насиченого аромату можна додати у варення лимонну цедру.

5. Готове варення з прозорими скибочками, що злегка хрумтять, розкласти по баночках і щільно закрити. Смачного!

Покроковий рецепт приготування кавунового варення з яблуками
Для цього рецепта краще підходять кислі сорти яблук: вони разом із лимоном нейтралізують солодкість кавуна. Крім того, пектин у яблуках надає джему особливої – ніжної – консистенції.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Кавун (м’якоть) – 1 кг.
- Яблуко – 1 кг.
- Лимон – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1 кг.
Процес приготування:
1. М’якоть кавуна очистити від насіння і нарізати великим кубиком.

2. З яблук зняти шкірку, видалити серцевину і нарізати за аналогією з кавуном.

3. Скласти все в жароміцну ємність і тушкувати у власному соку, поки фрукти не розм’якнуть, а потім пюрирувати масу. Поставити джем на вогонь, додати цукор і варити близько 40 хвилин, поки маса не почне густіти.

4. Лимон разом зі шкіркою подрібнити, додати до джему і ще раз пюрирувати все разом.

5. Розкласти варення по баночках і щільно закрити. Зберігати варення з яблук і кавуна в прохолодному місці, де на заготовки не потраплятимуть прямі сонячні промені.

Смачний джем із м’якоті кавуна на зиму
Джем із кавунової м’якоті – неймовірно ніжний десерт, який можна вживати як самостійний продукт, так і використовувати для приготування мусів, смузі або як начинку для випічки.
Час готування: 2 години 10 хвилин.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Кавун (м’якоть) – 1 кг.
- Цукор-пісок – 1 кг.
- Сік лимона – 1 ст. л.
- Цедра лимона – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Кавун розрізати, відокремити від кірочок і позбутися насіння. М’якоть нарізати великими шматочками.

2. Скласти подрібнений кавун у жароміцну ємність, додати лимонний сік і цедру, засипати цукром. Залишити для виділення соку на півгодини – годину.

3. Перенести ємність на плиту і проварити масу на слабкому вогні приблизно годину, помішуючи.

4. Джем пюрирувати, використовуючи занурювальний блендер і дотримуючись обережності, тому що маса гаряча.

5. Розкласти отриманий десерт по стерилізованих скляних баночках і щільно закрити. Насолоджуйтеся!

Густе желе з кавуна з желатином на зиму
Легкий у приготуванні рецепт кавунового десерту на зиму, з яким впорається навіть недосвідчена господиня. У результаті виходить структура, що тане, з приємним ванільним ароматом і насиченим кавуновим смаком.
Час готування: 30 хвилин.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Кавун – 3 кг.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Желатин – 60 гр.
- Ванілін – за смаком.
Процес приготування:
1. Кавун нарізати часточками, видалити насіння і шкірку, а м’якоть нарізати невеликими шматочками.

2. За допомогою кухонного комбайна або блендера перебити кавун у пюре, для ніжнішої консистенції перетерти масу за допомогою сита.

3. Відлити близько склянки соку з перетертого кавуна і змішати сік з желатином, залишити для набухання.

4. Кавунову масу перекласти в сотейник, засипати цукром і довести до кипіння, щоб розчинився цукор, а потім зняти з вогню, влити сік із желатином і ретельно перемішати. Додати ванілін і ще раз перемішати масу.

5. Розлити желе по стерилізованих баночках і щільно закрити. Зберігати десерт можна в прохолодному місці. Смачного!
