Варення з червоного аґрусу на зиму – заготівля, яка може стати справжньою окрасою столу. Цей апетитний десерт добре поєднується з випічкою або звичайним чаєм. Варення з аґрусу ніколи не буває занадто нудотним і завжди віддає легкою кислинкою, що робить ці ласощі ще більш апетитними. Ми зібрали для вас 7 простих і смачних рецептів приготування варення з червоного аґрусу на зиму з фото покроково.
Царське (смарагдове) варення з червоного аґрусу
Варення з аґрусу називається царським через наявність у ньому волоських горішків. Горішки будуть не у всіх ягідках, а тільки в деяких із них; тож чаювання з таким варенням може стати дуже незвичайним і цікавим. Особливо може сподобатися така розвага діткам.

Інгредієнти
- Аґрус 1 кг
- Цукор-пісок 1.1 кг
- Волоський горіх 150 гр.
- Вода питна ½ склянки
На порцію Калорії: 205 ккал Білки: 0.3 г Жири: 0.1 г Вуглеводи: 52 г
Приготування
-
Як зварити варення з червоного аґрусу на зиму? Перед тим як приготувати апетитне царське варення потрібно підготувати всі інгредієнти для нього. Відміряйте цукор і зважте ягоди, а також не забудьте про горішки.
-
Далі на вас чекає копітка робота: потрібно добре вимити ягідки, не пошкоджуючи їх, після чого обрізати у кожної ягідки кінчики з обох боків. Можна робити це за допомогою маленьких ножиць.
-
Після того як довгий і трудомісткий процес закінчено, за допомогою зубочистки або голочки вийміть із кожної ягідки все насіння, перекладаючи його в окрему ємність. Цей процес займе значну кількість часу, тому простіше готувати таке варення всією сім’єю.
-
Очищені волоські горішки потрібно посікти за розміром ягідок, не надто дрібно і не надто крупно.
-
Після того як усі ягідки будуть очищені, а горішки подрібнені, потрібно заповнити порожнечі в аґрусі горішками. Начиніть стільки ягідок, на скільки вистачить горішків.
-
У зручну каструлю перемістіть м’якоть, яку ви вийняли з аґрусу, і додайте в ємність половину склянки води. Увімкніть вогонь і проваріть суміш, після чого ретельно протріть її через сито.
-
В отриману суміш потрібно висипати весь цукор, щоб зварити сироп. Варіть його, регулярно помішуючи, до деякої густоти. Опустіть у сироп ягідки і доведіть варення до кипіння. Після цього вимикайте вогонь.
-
Варення потрібно залишити остигати під марлею на половину доби. Після цього потрібно знову довести варення до кипіння і знову остудити протягом восьми годин.
-
Після того, як доведете варення до кипіння втретє, його необхідно проварити протягом п’яти хвилин. Після цього потрібно відразу ж розподілити варення по стерильних баночках і герметично закупорити кришками.
Варення з червоного аґрусу з апельсином через м’ясорубку
Смак варення з аґрусу відмінно відтіняють цитрусові. Варення з апельсином – це просто чудові ласощі, які дуже легко приготувати. Легка кислинка та апельсиновий аромат подарують вам справжню насолоду і море задоволення.
Інгредієнти:
- Аґрус стиглий – 1 кг.
- Цукровий пісок – 1 кг.
- Апельсин – 1 шт.
- Кориця – 1/3 ч.л.
Процес приготування:
1. Для початку зберіть у саду стиглий червоний аґрус, який уже досить розбух і став м’яким. Його потрібно ретельно промити в проточній воді й обірвати всі хвостики у ягід.

2. Аґрус відставте вбік і займіться апельсином. Беріть той, який із тонкою шкіркою та соковитий. Ретельно промийте його в гарячій воді та почніть готувати варення.

3. Ягоди разом із хаотично нарізаним апельсином відправте в м’ясорубку і прокрутіть продукти щонайменше один раз, щоб маса була повністю однорідною. Можливо, вам доведеться повторити процедуру кілька разів, щоб варення стало максимально однорідним.

4. Викладіть аґрусово-апельсинову масу в каструлю або емальовану миску, всипте цукровий пісок і доведіть суміш до кипіння. Потім вимкніть вогонь і накрийте ємність із варенням марлею, залиште її вистигати.

5. Через півдоби знову доведіть варення з аґрусу до кипіння і варіть його до густоти, не забувши додати мелену корицю. Регулярно перемішуйте варення і знімайте пінку з поверхні. Поки доварюється варення, підготуйте відповідні баночки.

6. Банки для закачування аґрусово-апельсинового варення промийте в гарячій воді з содою, а після цього простерилізуйте банки над парою або за допомогою духовки. Кришечки для закрутки теж простерилізуйте в окропі.

7. Готове гаряче варення акуратно розкладіть по банках, після чого відразу ж закрутіть їх гарячими стерильними кришками та переверніть баночки догори дном. Укутайте банки з варенням пледом або рушниками і залиште застигати.

П’ятихвилинка з червоного аґрусу на зиму
Варення-п’ятихвилинка – це ідеальне рішення для тих кулінарів, у яких недостатньо часу або терпіння для тривалого приготування заготовок. Насправді, навіть зварене нашвидкуруч варення з аґрусу, просто неймовірно смачне й апетитне.
Інгредієнти:
- Аґрус стиглий червоний – 1,5 кг.
- Цукровий пісок – 1,5 кг.
Процес приготування:
1. Зберіть стиглий аґрус і акуратно промийте його, намагаючись не пошкодити ніжні ягідки. У чистого аґрусу обріжте або обірвіть хвостики.

2. Далі, ви можете пропустити ягідки через м’ясорубку або подрібнити їх у блендері. Крім того, ви можете залишити ягідки цілими і не подрібнювати їх.

3. Плоди аґрусу викладіть в емальовану каструлю, потім всипте туди цукровий пісок і перемішайте. Залиште ягідки ненадовго, щоб вони пустили сік і цукор почав танути.

4. Каструльку з аґрусом і цукром помістіть на плиту, після чого увімкніть вогонь і доведіть варення до кипіння, інтенсивно перемішуючи його. Засічіть буквально 7-10 хвилин і за цей час простерилізуйте баночки, які потрібно заздалегідь ретельно промити.

5. У стерильні банки розкладіть кипляче варення і швидко закатайте або закрутіть кришки. Залиште заготовку до повного охолодження, а потім зберігайте в темному прохолодному місці.

Густе варення з червоного аґрусу з цілими ягодами
Густе варення зварити не так уже й просто, оскільки цей процес потребує значної кількості часу та візуального контролю. Однак результат перевершить усі ваші очікування, і ви навіть не згадаєте про те, скільки часу і сил довелося витратити на приготування цих чудових ласощів.
Інгредієнти:
- Аґрус стиглий червоний – 1,5 кг.
- Цукровий пісок – 1,5 кг.
- Вода – 200 мл.
- Лимонна кислота – 1 ч. л.л.
Процес приготування:
1. Зберіть стиглий соковитий аґрус і акуратно промийте його, намагаючись не пошкодити ніжні ягідки. Намагайтеся брати не перезрілий аґрус, інакше ягідки можуть полопатися. У чистого аґрусу обріжте або обірвіть хвостики, не пошкоджуючи плоди.

2. Оскільки ягідки мають залишатися цілими, спочатку потрібно приготувати сироп для них. Для приготування сиропу всипте в каструльку цукор, додайте воду і проваріть суміш доти, доки цукор не розчиниться повністю.

3. Плоди аґрусу викладіть у сироп, що кипить у каструлі, і доведіть до кипіння. Після цього вимкніть вогонь, накрийте ємність із варенням марлею і повністю остудіть.

4. Каструльку з аґрусом і цукром знову помістіть на плиту, коли варення повністю охолоне, а потім знову доведіть варення до кипіння, намагаючись не турбувати ягідки. Варіть варення з аґрусу на повільному вогні, до густоти. Хвилин за десять до закінчення варіння додайте в ємність із варенням лимонну кислоту.

5. Кипляче варення розкладіть по стерильних баночках і швидко закатайте або закрутіть кришки. Залиште заготовку до повного охолодження, а потім зберігайте густе варення з цілими ягідками в темному прохолодному місці.

Простий і смачний рецепт варення з червоного аґрусу та чорної смородини
Поєднання кисло-солодких ягід смородини і не менш пікантних плодів аґрусу – це справжня знахідка. Апетитне варення з легкою кислинкою виходить дійсно смачним і ароматним. Готове варення чудово годиться для випічки, а не тільки для чаювань. Спробуйте!
Інгредієнти:
- Смородина чорна – 1.5 кг.
- Аґрус – 1 кг.
- Цукровий пісок – 2.5 кг
- Апельсин – 1-2 шт.
Процес приготування:
1. Для початку вам потрібно підготувати всі потрібні інгредієнти за списком. Ви можете регулювати співвідношення смородини і аґрусу на свій розсуд, вибираючи прийнятний смак ласощів.

2. Промийте і обсушіть обидва сорти ягід, після чого акуратно видаліть плодоніжки у всіх плодів. Потім ягоди потрібно подрібнити до стану пюре.

3. Для подрібнення ягід ви можете скористатися блендером, м’ясорубкою, комбайном або навіть ситом. Головне – домогтися гладкої однорідної консистенції ягідок.

4. Апельсинчик ошпарте окропом, після чого наріжте його на шматочки і додатково подрібніть разом із ягодами зручним для вас способом. Потім додайте в суміш інгредієнтів цукровий пісок.

5. Вам потрібно дочекатися того моменту, коли цукор повністю розчиниться і ягідки почнуть набувати гладкої консистенції.

6. Ємність із варенням потрібно поставити на плиту і ввімкнути вогонь. Після того, як варення з аґрусу та смородини почне закипати, засічіть десять хвилин. За цей час вам потрібно простерилізувати чисто вимиті баночки і кришечки для закачування.

7. У стерильні банки швидко розкладіть кипляче варення, а потім додатково всипте в кожну баночку по одній столовій ложечці цукру. Банки після цього відразу ж закрийте стерильними кришками і переверніть ємності догори дном до повного охолодження.

Варення з червоного аґрусу з вишневим листям
Листя ароматних рослин, додане у варення, надає готовому продукту дивовижного аромату і саме по собі є апетитними ласощами. Якщо ви не вірите, що варення з вишневим листям буде смачнішим за звичайне – просто спробуйте його хоча б раз приготувати.
Інгредієнти:
- Червоний аґрус – 2 кг.
- Цукор – 2 кг.
- Вода – 2 ст.
- Вишневе листя – 2 ст.
Процес приготування:
1. Відміряйте потрібну кількість ягід, води, цукру і листя вишні. Аґрус беріть недозрілий, ще міцненький. Ягідки гарненько промийте і позбавте від плодоніжок кожен плід.

2. З води і цукру приготуйте сироп, змішавши інгредієнти у великій каструлі і довівши до кипіння. У сироп покладіть вимите вишневе листя і проваріть.

3. Поки в сиропі «купається» листя вишні, проткніть кожну ягідку аґрусу голкою або зубочисткою, щоб із ягід вийшло соковите варення на апетитному сиропі.

4. У каструлю з киплячим сиропом і листям викладіть ягідки аґрусу і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть варення до повної готовності близько години, регулярно перемішуючи і знімаючи пінку.

5. Баночки для закачування простерилізуйте в духовці або над парою, а потім розкладіть у них варення, що кипить, і закатайте стерильними кришками. Переверніть баночки, після чого укутайте їх до повного охолодження в рушники або плед.

6. Баночки з готовим аґрусовим варенням і листям вишні приберіть у льох, шафу або комору на тривале зберігання до двох років. Подавайте з чаєм або використовуйте для різної солодкої випічки.

Покроковий рецепт варення з червоного аґрусу з апельсином і лимоном
Практично будь-яке варення набуває дивовижного легкого смаку при додаванні в нього цитрусових. Апельсин і лимонна цедра дуже доречно підходять для приготування ніжного, ароматного, літнього варення з червоного стиглого аґрусу.
Інгредієнти:
- Аґрус стиглий червоний – 1 кг.
- Цукровий пісок – 1 кг.
- Апельсин – 1 шт.
- Лимонна цедра – з ½ лимона
Процес приготування:
1. Аґрус для варення з апельсином і лимоном беріть найстигліший, бо він солодший за недозрілий. Лимон і апельсин і так додадуть достатньо кислоти у смак.

2. Ягідки акуратно промийте, а потім видаліть плодоніжки (хвостики). Апельсин ошпарте окропом і очистіть, потім вийміть з апельсина кісточки, а м’якоть із цедрою подрібніть у блендері або м’ясорубці.

3. Потім у блендер або будь-який інший подрібнювальний прилад відправте ягідки аґрусу і перетворіть їх на однорідну масу. Цедру з половини лимона натріть на дрібній тертці та додайте до ягід. Потім додайте туди ж апельсиновий фарш.

4. Викладіть ягідно-цитрусову масу в каструлю або емальовану миску, всипте весь цукровий пісок і доведіть суміш інгредієнтів до кипіння. Вогонь вимкніть після закипання варення і залиште його остигати, накривши марлевою тканиною.

5. Через півдоби доведіть варення з аґрусу і лимона з апельсином до кипіння знову і варіть його до густоти. У процесі варіння перемішуйте варення і знімайте з нього пінку.

6. У стерильні банки розкладіть густе кипляче варення, після чого герметично закупорте банки і залиште їх до повного охолодження (приблизно добу) під «шубою» з ковдри. Остиглі банки приберіть у льох, комору або шафу на зберігання.
