500 рецептів
Заготовки на зиму

Соте з баклажанів на зиму

by admin 10 Квітня, 2025 No Comments
Соте з баклажанів на зиму

Соте – асорті овочів, яке готується з додаванням спецій, як з оцтом, так і без нього. Ароматна овочева страва підходить для харчування в піст або як гарнір до м’яса, риби чи страв із бобових. Можна вживати і в холодному вигляді, і розігрівати перед подачею.

Дуже смачне соте з баклажанів без стерилізації на зиму

Баклажани з овочами в маринаді – смачна та цікава страва, яку в зимовий час можна подавати не тільки до обіду чи вечері, а й як закуску до святкового столу. Для приготування, краще обирати щільні та стиглі, але не м’яті овочі, щоб шматочки в соте зберігали форму і текстуру.

Соте з баклажанів на зиму

Інгредієнти

  • Баклажан 600 гр.
  • Перець болгарський 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста 120 гр.
  • Морква 200 гр.
  • Помідор 600 гр.
  • Часник 1 шт.
  • Зелень ½ пучка
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Сіль 2 ч.л.
  • Цукор-пісок 2 ч.л.
  • Олія рослинна 100 мл.
  • Оцет столовий 9% 40 мл.
  • Суміш перців за смаком

Приготування

  1. Як заготовити смачне соте з баклажанів на зиму ? Вимиті баклажани нарізаємо брусочками середнього розміру, моркву і ріпчасту цибулю - великою соломкою

    Як заготовити смачне соте з баклажанів на зиму ? Вимиті баклажани нарізаємо брусочками середнього розміру, моркву та ріпчасту цибулю – великою соломкою.

  2. У сотейнику з олією підрум'янюємо шматочки баклажанів, а потім готуємо засмажку з цибулі та моркви

    У сотейнику з олією підрум’янюємо шматочки баклажанів, а потім готуємо засмажку з цибулі та моркви.

  3. Солодкий перець подрібнюємо, щоб вийшла велика соломка, а в помідорів прибираємо плодоніжку і ріжемо їх на часточки

    Солодкий перець подрібнюємо, щоб вийшла велика соломка, а в помідорів прибираємо плодоніжку і ріжемо їх на часточки.

  4. Змішуємо в сотейнику всі підготовлені овочі, присипаємо сіллю і цукровим піском, готуємо під кришкою за мінімального нагрівання 12-15 хвилин. За хвилину до завершення готування, в соте кладемо нарубані зелень і часник, додаємо оцет

    Змішуємо в сотейнику всі підготовлені овочі, присипаємо сіллю і цукровим піском, готуємо під кришкою за мінімального нагрівання 12-15 хвилин. За хвилину до завершення готування, в соте кладемо нарубані зелень і часник, додаємо оцет.

  5. Гаряче соте розкладаємо по стерилізованих баночках і щільно закриваємо. Після повного охолодження, заготовки можна перенести в місце, де зберігається прохолода і не проникають прямі сонячні промені

    Гаряче соте розкладаємо по стерилізованих баночках і щільно закриваємо. Після повного охолодження, заготовки можна перенести в місце, де зберігається прохолода, і не проникають прямі сонячні промені.

Соте з баклажанів без оцту в банках на зиму

Заготовки на зиму можна готувати і без оцту, але тоді замість нього потрібно додавати інгредієнти, що містять натуральні речовини, які запобігають розмноженню бактерій, – наприклад, часник або гострий перець, а також проводити ретельну термічну обробку всіх продуктів.

Час готування: 1 година 15 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 кг
  • Перець солодкий – 6 шт.
  • Морква – 6 шт.
  • Помідор – 1 кг
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1/3 ст.
  • Сіль – 2,5 ст.л.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Олія рослинна – 1 ст.
  • Часник – 5 зубців.

Процес приготування:

1. Баклажани добре вимийте і зніміть шкірку, а після наріжте брусочками невеликого розміру.

Соте з баклажанів на зиму

2. Решту овочів можна подрібнити соломкою або кубиком, гострий перець і петрушку порубати ножем.

Соте з баклажанів на зиму

3. Нарізані помідори помістити в окремий посуд, присипати сіллю і цукром і дати настоятися 10 хвилин.

Соте з баклажанів на зиму

4. У глибоку жароміцну посудину налити олію, перекласти томати, що пустили сік, інші овочі, гострий перець і зелень. Тушкувати соте під кришкою близько 45 хвилин, а за 5 хвилин до того, як страва буде готовою, покласти розчавленого часнику.

Соте з баклажанів на зиму

5. Соте гарячим скласти у відповідні за розміром стерилізовані баночки та закупорити. Зберігати заготовку можна в холоді до року.

Соте з баклажанів на зиму

Як приготувати соте з баклажанів на зиму по-грузинськи

Баклажани – популярний інгредієнт грузинських страв, і в овочеве соте жителі Грузії обов’язково додають кінзу, часник і пекучий перець, молоді баклажани і кабачки та щільні, м’ясисті томати.

Час готування: 1 година 35 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 кг
  • Кабачок – 1 шт.
  • Перець солодкий – 5 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Часник – 8 зубків.
  • Помідор – 1 кг
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Олія рослинна – 150 мл
  • Зелень (кріп, петрушка, кінза) – 1 пучок.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Цукор-пісок – 70 гр.
  • Паприка мелена – 1 ч. л.л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч.л.
  • Базилік сушений – 1 ч.л.

Процес приготування:

1. З баклажанів видалити шкірку, нарізати брусками і, пересипавши сіллю, залишити для видалення гіркоти на 15 хвилин, а після обсмажити до золотистого відтінку невеликими порціями і викласти в іншу ємність на паперові серветки, щоб прибрати зайвий жир.

Соте з баклажанів на зиму

2. Молоді кабачки можна нарізати разом зі шкіркою невеликими кубиками і також обсмажити, а потім перекласти до баклажанів.

Соте з баклажанів на зиму

3. Солодкий перець, краще кількох кольорів, але обов’язково яскравого забарвлення, позбутися насіння і внутрішніх перегородок і нарізати півкільцями. Далі знову обсмажити в олії, як це відбувалося з баклажанами та кабачками.

Соте з баклажанів на зиму

4. Цибулю з морквою нарізати так, щоб вийшли невеликі кубики і пасерувати в олії.

Соте з баклажанів на зиму

5. Усі термічно оброблені інгредієнти скласти в один жароміцний посуд, додати туди ж дрібно нарізаний гострий перець, з якого заздалегідь потрібно видалити насіння, щоб гострота страви не була надмірною.

Соте з баклажанів на зиму

6. Помідори, подрібнені за допомогою блендера або на м’ясорубці, викласти в сотейник, приправити посіченою зеленню, спеціями, цукром і травами, прогріти 7-10 хвилин, а потім вилити томатну масу, що вийшла, до овочевого соте. Готувати ще близько 40 хвилин, кілька разів помішуючи.

Соте з баклажанів на зиму

7. За 5 хвилин до того, як страва буде повністю готова, додати до овочів подрібнений часник.

Соте з баклажанів на зиму

8. Перекласти соте в стерилізовані баночки й закупорити їх гарячими. Смачного!

Соте з баклажанів на зиму

Неймовірно смачне соте з баклажанів із томатною пастою на зиму

Помідори в цьому рецепті замінюються готовою пастою з помідорів, яка вже містить консервувальні інгредієнти та приправи, що додає соте смаку та насиченості.

Час готування: 1 година 35 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 кг
  • Паста томатна – 0,5 л
  • Перець солодкий – 1 кг
  • Морква – 3 шт.
  • Часник – 5 зубців.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Олія рослинна – 200 мл
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Сіль – 2 ст. л.л.

Процес приготування:

1. Вимиті баклажани нарізаємо вздовж, доволі тонкими пластинами і кладемо в підсолену воду, щоб прибралася гіркота, на 30 хвилин.

Соте з баклажанів на зиму

2. Перець нарізаємо кубиками, моркву дрібно натираємо.

Соте з баклажанів на зиму

3. Складаємо овочі в сотейник або інший жароміцний посуд, додаємо потрібну кількість солі та цукру, а також томатну пасту і тушкуємо, кілька разів помішуючи, щоб маса не підгоріла, близько 40 хвилин.

Соте з баклажанів на зиму

4. За 5 хвилин до того, як готування завершиться, у соте потрібно покласти дрібно нарубані часник і петрушку.

Соте з баклажанів на зиму

5. Розкласти соте по стерилізованих баночках і закупорити. Насолоджуйтеся!

Соте з баклажанів на зиму

Простий і смачний рецепт соте з баклажанів з оцтом

Класичний рецепт соте з баклажанами на зиму, у процесі приготування якого використовується оцет. Овочі просочуються маринадом, залишаються ніжними та хрусткими і дуже добре зберігаються в прохолодному місці.

Час готування: 1 година 35 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1,5 кг
  • Помідор – 1 кг
  • Перець солодкий – 0,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 кг
  • Морква – 250 гр.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Олія рослинна – 1 ст. л.
  • Вода – 1 ст.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Оцет столовий 9% – 7 ст. л.л.
  • Сіль – 1,5 ст.л.

Процес приготування:

1. Баклажани, промиті й обсушені, наріжте великими кубиками.

Соте з баклажанів на зиму

2. Цибулю і моркву почистіть, наріжте невеликими за розміром кубиками і додайте в каструлю, куди вже помістили баклажани.

Соте з баклажанів на зиму

3. Перець позбавляємо насіння і внутрішніх перегородок, шаткуємо середнім кубиком і поміщаємо в ємність з іншими підготовленими овочами. Те саме робимо і з помідорами.

Соте з баклажанів на зиму

4. З гострого перцю видаляємо насіння, щоб заготівля не вийшла занадто пекучою, а потім рубаємо дуже дрібно. Часник давимо, пропускаючи через прес, або ріжемо на дрібні шматочки.

Соте з баклажанів на зиму

5. До овочів додаємо воду, олію, оцет, цукор і сіль, перемішуємо вміст каструлі та готуємо за середнього нагрівання приблизно 40 хвилин. Після цього розкладаємо по стерилізованих баночках і щільно закриваємо. Соте готове!

Соте з баклажанів на зиму

Як заготовити соте з баклажанів на зиму за допомогою мультиварки

Дуже легкий рецепт, у якому мультиварка виконує всю основну роботу за кулінара. Для цього рецепта важливо нарізати всі інгредієнти шматочками одного розміру, щоб овочі рівномірно приготувалися.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 3.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 3 шт.
  • Кабачок – 3 шт.
  • Перець солодкий – 3 шт.
  • Помідор – 6 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст. л.л.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія рослинна – для смаження.
  • Часник – 3 зуб.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Помідори подрібнити в блендері або кухонному комбайні, перекласти томатну масу в мультиварку з рослинною олією і готувати в режимі «Тушкування» 10 хвилин.

Соте з баклажанів на зиму

2. Баклажани очистити від шкірки, нарізати кубиками і покласти до томатного соусу після закінчення 10 хвилин.

Соте з баклажанів на зиму

3. Туди ж додати нарізані кубиками того ж розміру кабачки, з яких попередньо знімається шкірка, перець і цибулю.

Соте з баклажанів на зиму

4. Овочі перемішати, приправити за смаком і продовжувати готувати в режимі «Тушкування» ще 40 хвилин. За 10 хвилин до того, як процес готування буде закінчено, додати в чашу оцет і ще раз коригуємо смак страви.

Соте з баклажанів на зиму

5. Наприкінці приготування потрібно покласти в соте розчавленого або дрібно нарізаного часнику, перемішати та розкласти заготівлю гарячою по стерилізованих баночках, щільно закупорити та зберігати в холоді.

Соте з баклажанів на зиму

Інші рецепти:

Желе з червоної смородини без варіння на зиму

Царське варення з аґрусу смарагдове

Желе з абрикосів на зиму

Желе з аґрусу на зиму

Малосольні огірки в каструлі з гарячим розсолом

Журавлина з цукром на зиму без варіння

  • Previous Як засолити ікру форелі в домашніх умовах швидко і смачно2 місяці ago
  • Next Пишний бісквіт у духовці для торта класичний2 місяці ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Другі страви
  • Заготовки на зиму
  • Закуски
  • Здоров'я
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • М’ясні рецепти
  • Напої
  • Облаштування кухні
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Соуси
  • Страви з курки
  • Суші та роли