Соте – асорті овочів, яке готується з додаванням спецій, як з оцтом, так і без нього. Ароматна овочева страва підходить для харчування в піст або як гарнір до м’яса, риби чи страв із бобових. Можна вживати і в холодному вигляді, і розігрівати перед подачею.
Дуже смачне соте з баклажанів без стерилізації на зиму
Баклажани з овочами в маринаді – смачна та цікава страва, яку в зимовий час можна подавати не тільки до обіду чи вечері, а й як закуску до святкового столу. Для приготування, краще обирати щільні та стиглі, але не м’яті овочі, щоб шматочки в соте зберігали форму і текстуру.

Інгредієнти
- Баклажан 600 гр.
- Перець болгарський 200 гр.
- Цибуля ріпчаста 120 гр.
- Морква 200 гр.
- Помідор 600 гр.
- Часник 1 шт.
- Зелень ½ пучка
- Лавровий лист 1 шт.
- Сіль 2 ч.л.
- Цукор-пісок 2 ч.л.
- Олія рослинна 100 мл.
- Оцет столовий 9% 40 мл.
- Суміш перців за смаком
Приготування
-
Як заготовити смачне соте з баклажанів на зиму ? Вимиті баклажани нарізаємо брусочками середнього розміру, моркву та ріпчасту цибулю – великою соломкою.
-
У сотейнику з олією підрум’янюємо шматочки баклажанів, а потім готуємо засмажку з цибулі та моркви.
-
Солодкий перець подрібнюємо, щоб вийшла велика соломка, а в помідорів прибираємо плодоніжку і ріжемо їх на часточки.
-
Змішуємо в сотейнику всі підготовлені овочі, присипаємо сіллю і цукровим піском, готуємо під кришкою за мінімального нагрівання 12-15 хвилин. За хвилину до завершення готування, в соте кладемо нарубані зелень і часник, додаємо оцет.
-
Гаряче соте розкладаємо по стерилізованих баночках і щільно закриваємо. Після повного охолодження, заготовки можна перенести в місце, де зберігається прохолода, і не проникають прямі сонячні промені.
Соте з баклажанів без оцту в банках на зиму
Заготовки на зиму можна готувати і без оцту, але тоді замість нього потрібно додавати інгредієнти, що містять натуральні речовини, які запобігають розмноженню бактерій, – наприклад, часник або гострий перець, а також проводити ретельну термічну обробку всіх продуктів.
Час готування: 1 година 15 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 кг
- Перець солодкий – 6 шт.
- Морква – 6 шт.
- Помідор – 1 кг
- Перець гострий – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1/3 ст.
- Сіль – 2,5 ст.л.
- Петрушка – 1 пучок.
- Олія рослинна – 1 ст.
- Часник – 5 зубців.
Процес приготування:
1. Баклажани добре вимийте і зніміть шкірку, а після наріжте брусочками невеликого розміру.

2. Решту овочів можна подрібнити соломкою або кубиком, гострий перець і петрушку порубати ножем.

3. Нарізані помідори помістити в окремий посуд, присипати сіллю і цукром і дати настоятися 10 хвилин.

4. У глибоку жароміцну посудину налити олію, перекласти томати, що пустили сік, інші овочі, гострий перець і зелень. Тушкувати соте під кришкою близько 45 хвилин, а за 5 хвилин до того, як страва буде готовою, покласти розчавленого часнику.

5. Соте гарячим скласти у відповідні за розміром стерилізовані баночки та закупорити. Зберігати заготовку можна в холоді до року.

Як приготувати соте з баклажанів на зиму по-грузинськи
Баклажани – популярний інгредієнт грузинських страв, і в овочеве соте жителі Грузії обов’язково додають кінзу, часник і пекучий перець, молоді баклажани і кабачки та щільні, м’ясисті томати.
Час готування: 1 година 35 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Баклажани – 1 кг
- Кабачок – 1 шт.
- Перець солодкий – 5 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Часник – 8 зубків.
- Помідор – 1 кг
- Перець гострий – 1 шт.
- Олія рослинна – 150 мл
- Зелень (кріп, петрушка, кінза) – 1 пучок.
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор-пісок – 70 гр.
- Паприка мелена – 1 ч. л.л.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Базилік сушений – 1 ч.л.
Процес приготування:
1. З баклажанів видалити шкірку, нарізати брусками і, пересипавши сіллю, залишити для видалення гіркоти на 15 хвилин, а після обсмажити до золотистого відтінку невеликими порціями і викласти в іншу ємність на паперові серветки, щоб прибрати зайвий жир.

2. Молоді кабачки можна нарізати разом зі шкіркою невеликими кубиками і також обсмажити, а потім перекласти до баклажанів.

3. Солодкий перець, краще кількох кольорів, але обов’язково яскравого забарвлення, позбутися насіння і внутрішніх перегородок і нарізати півкільцями. Далі знову обсмажити в олії, як це відбувалося з баклажанами та кабачками.

4. Цибулю з морквою нарізати так, щоб вийшли невеликі кубики і пасерувати в олії.

5. Усі термічно оброблені інгредієнти скласти в один жароміцний посуд, додати туди ж дрібно нарізаний гострий перець, з якого заздалегідь потрібно видалити насіння, щоб гострота страви не була надмірною.

6. Помідори, подрібнені за допомогою блендера або на м’ясорубці, викласти в сотейник, приправити посіченою зеленню, спеціями, цукром і травами, прогріти 7-10 хвилин, а потім вилити томатну масу, що вийшла, до овочевого соте. Готувати ще близько 40 хвилин, кілька разів помішуючи.

7. За 5 хвилин до того, як страва буде повністю готова, додати до овочів подрібнений часник.

8. Перекласти соте в стерилізовані баночки й закупорити їх гарячими. Смачного!

Неймовірно смачне соте з баклажанів із томатною пастою на зиму
Помідори в цьому рецепті замінюються готовою пастою з помідорів, яка вже містить консервувальні інгредієнти та приправи, що додає соте смаку та насиченості.
Час готування: 1 година 35 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 кг
- Паста томатна – 0,5 л
- Перець солодкий – 1 кг
- Морква – 3 шт.
- Часник – 5 зубців.
- Петрушка – 1 пучок.
- Олія рослинна – 200 мл
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Сіль – 2 ст. л.л.
Процес приготування:
1. Вимиті баклажани нарізаємо вздовж, доволі тонкими пластинами і кладемо в підсолену воду, щоб прибралася гіркота, на 30 хвилин.

2. Перець нарізаємо кубиками, моркву дрібно натираємо.

3. Складаємо овочі в сотейник або інший жароміцний посуд, додаємо потрібну кількість солі та цукру, а також томатну пасту і тушкуємо, кілька разів помішуючи, щоб маса не підгоріла, близько 40 хвилин.

4. За 5 хвилин до того, як готування завершиться, у соте потрібно покласти дрібно нарубані часник і петрушку.

5. Розкласти соте по стерилізованих баночках і закупорити. Насолоджуйтеся!

Простий і смачний рецепт соте з баклажанів з оцтом
Класичний рецепт соте з баклажанами на зиму, у процесі приготування якого використовується оцет. Овочі просочуються маринадом, залишаються ніжними та хрусткими і дуже добре зберігаються в прохолодному місці.
Час готування: 1 година 35 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Баклажани – 1,5 кг
- Помідор – 1 кг
- Перець солодкий – 0,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 0,5 кг
- Морква – 250 гр.
- Перець гострий – 1 шт.
- Часник – 1 головка.
- Олія рослинна – 1 ст. л.
- Вода – 1 ст.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Оцет столовий 9% – 7 ст. л.л.
- Сіль – 1,5 ст.л.
Процес приготування:
1. Баклажани, промиті й обсушені, наріжте великими кубиками.

2. Цибулю і моркву почистіть, наріжте невеликими за розміром кубиками і додайте в каструлю, куди вже помістили баклажани.

3. Перець позбавляємо насіння і внутрішніх перегородок, шаткуємо середнім кубиком і поміщаємо в ємність з іншими підготовленими овочами. Те саме робимо і з помідорами.

4. З гострого перцю видаляємо насіння, щоб заготівля не вийшла занадто пекучою, а потім рубаємо дуже дрібно. Часник давимо, пропускаючи через прес, або ріжемо на дрібні шматочки.

5. До овочів додаємо воду, олію, оцет, цукор і сіль, перемішуємо вміст каструлі та готуємо за середнього нагрівання приблизно 40 хвилин. Після цього розкладаємо по стерилізованих баночках і щільно закриваємо. Соте готове!

Як заготовити соте з баклажанів на зиму за допомогою мультиварки
Дуже легкий рецепт, у якому мультиварка виконує всю основну роботу за кулінара. Для цього рецепта важливо нарізати всі інгредієнти шматочками одного розміру, щоб овочі рівномірно приготувалися.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 3.
Інгредієнти:
- Баклажани – 3 шт.
- Кабачок – 3 шт.
- Перець солодкий – 3 шт.
- Помідор – 6 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Оцет столовий 9% – 2 ст. л.л.
- Цукор-пісок – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Олія рослинна – для смаження.
- Часник – 3 зуб.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Помідори подрібнити в блендері або кухонному комбайні, перекласти томатну масу в мультиварку з рослинною олією і готувати в режимі «Тушкування» 10 хвилин.

2. Баклажани очистити від шкірки, нарізати кубиками і покласти до томатного соусу після закінчення 10 хвилин.

3. Туди ж додати нарізані кубиками того ж розміру кабачки, з яких попередньо знімається шкірка, перець і цибулю.

4. Овочі перемішати, приправити за смаком і продовжувати готувати в режимі «Тушкування» ще 40 хвилин. За 10 хвилин до того, як процес готування буде закінчено, додати в чашу оцет і ще раз коригуємо смак страви.

5. Наприкінці приготування потрібно покласти в соте розчавленого або дрібно нарізаного часнику, перемішати та розкласти заготівлю гарячою по стерилізованих баночках, щільно закупорити та зберігати в холоді.
