Великодній кошик, сплетений з тіста, виглядає дуже незвично на святковому столі і особливо подобається дітям. Її можна легко зробити своїми руками.
Великодній кошик є таким же символом святкування світлого Воскресіння, як святкове ялинка – символом Нового року. Її теж збирають, прикрашають, вишивають для неї красиві накидки, а в саме свято з нетерпінням чекають повернення з церкви рідних з освяченою кошиком.
Якщо ви любите процес підготовки до Великодня так само, як і саме свято, спечіть разом з пасками великодній кошик з тіста. Вона не замінить справжню кошик, але стане гарним пасхальним атрибутом, який буде нагадувати всім про настання світлого свята. Особливо дітям подобається діставати з такою кошики всілякі ласощі, а потім відривати від неї по хрусткому шматочку і з’їдати, запиваючи солодким чаєм. А ще такі кошики з пасками, крашанками та солодощами можна дарувати рідним і друзям.
Щоб кошик вийшла міцною, будемо пекти її не з здобного, а зі звичайного дріжджового тіста.
Інгредієнти для тіста:
- вода – 270 мл
- сіль – 1 ч. л.
- цукор – 1 ч. л.
- рослинне масло – 2 ч. л.
- борошно – 450 г
- сухі дріжджі – 1 ч. л.
приготування тесту
- Розчиніть сіль і цукор в трохи теплій воді, додайте рослинне масло і борошно, змішане з дріжджами. Замісити тісто і вимішують його до тих пір, поки воно не почне відлипати від стінок каструлі. Борошно додатково додавати не потрібно. Я ж додала всі інгредієнти в хлібопічку і замісила тісто на спеціальний режим. Техніка здорово виручає.
Залиште тісто підходити під плівкою або рушником, поки воно не збільшиться в об’ємі в 3-4 рази. Тісто буде краще підходити в теплому місці. Можна поставити миску з тестом на каструлю з теплою водою.
Формування кошики.
Готове тісто обомніте, викладіть на добре посипаний борошном стіл, зробіть з нього гладкий «колобок».
Розділіть його на кілька частин.
Третина тесту приберіть під рушник, а з іншого розкачайте довгі смужки товщиною близько сантиметра. Розріжте розкатані смужки на тоненькі смужки, які в подальшому будуть «прутами» кошика. Намагайтеся, щоб смужки виходили рівними і акуратними, однакової ширини, тоді і корзинка вийде більш красивою.
Візьміть підходить за розміром металеву миску (металевий друшляк, каструльку, казан), оберніть її фольгою і покладіть основу кошики з 6-8 смужок тесту, перехрещуються по центру.
Тепер оплете кошик, починаючи від денця до низу (пропускаючи смужку тесту по черзі під кожній другій смужкою основи).
Вільні краї центральних смуг можна обрізати або загорнути.
Центр кошики добре притисніть, щоб він вирівнявся. Можна для цієї мети на початку випікання кошики поставити зверху важку тарілку або широку чашку з водою. Щоб тісто добре підрум’янилося, змастіть всю поверхню солодкою водою. Поставте кошик у гарячу духовку випікатися при 180 градусах С.
Через деякий час випікання кошик досить затвердіє.
Зніміть її з фольги і кілька разів змініть положення в духовці, щоб всі частини подрумянились однаково.
Дістаньте наше виріб з духовки.
Ось як апетитно і красиво воно виглядає. Руки так і тягнуться відламати рум’яний бочок і з’їсти. Але, наберемося терпіння. Нам належить завершальна частина роботи – зробити ручку для кошики, щоб вона набула завершеного вигляду.
З тесту сплетіть дві косички – для краю кошики і для ручки. Одну косичку покладіть по краю кошики, змастіть солодкою водою.
І поставте кошик в духовку тепер уже денцем донизу.
Ось так повинно вийти.
Косичку для ручки покладіть на перевернуту миску, накриту фольгою, теж змастіть за допомогою силіконової пензлика солодкою водою і поставте в духовку.
Коли вона підрум’яниться зверху, змініть положення.
Ручку до готової кошику приєднаєте, приколів зубочистками.
Ось і все – красива і повністю їстівна кошик готова.
- Можна прикрашати її, наповнювати великодніми атрибутами і ставити на чільне місце в будинку.
Господині на замітку:
- Кошик з тіста вийде більш рум’яної і блискучою, якщо змастити її сумішшю яєчного жовтка, води і цукру в пропорції 1: 1: 1.