Мій листковий салат з сьомгою саме в цьому виконанні не залишив ще байдужим нікого. Як і багато салати, зібрала я його випадково в один прекрасний день з того, що стояло у нас вдома в холодильнику і салат виявився незрівнянним! Після чого акуратно записала складу в свій кулінарний блокнот, щоб не забути. Не можу сказати напевно, чи існував такий рецепт раніше, але тепер він точно отримав право на життя в моєму кулінарному блозі. Ну а якщо ви вже готуєте такий салат, значить, ми схожі з вами як мінімум в одному – ми любимо морепродукти і сьомгу.
Можна навіть назвати це страва не салатом, а рисом з морепродуктами. У моєму розумінні салат – це все ж щось дрібно нарубані, потім ретельно перемішане в великому тазу, (радянське дитинство глибоко пустило своє коріння) – від душі заправлене майонезом і акуратно перекладене в важку кришталеву салатницю. Пік такого святкового пишноти обов’язково прикрашав квітка з вареного буряка-моркви-огірків та інших овочів з листям з петрушки і стеблами із зеленої цибулі. Схили салатної гори рівним шаром вкривав килим з дрібно натертих жовтків і завершував картину. Важливим дорученням для дитини було віднести салатницю, яка вже потроїла свою вагу, в напівтемряві під блиск гірлянди і свічок на стіл і красиво її там розмістити, розсуваючи посуд, келихи і столові прибори. Мої батьки і бабусі в той час і мріяти не могли про каракатиці і восьминогів на новорічному столі. І адже хочеться донині бабусиної оселедця під шубою і салату «Мімоза». Цей смак – він запам’ятався назавжди. А ще мені завжди було страшно упустити салатницю собі на великий палець ноги =) Ось така ностальгія.
Салат з солоною сьомгою – інгредієнти на 4 добрі порції:
- Салат дуболістная червоний – 1 горщик
- Суміш рису – 200 гр
- Оливки або маслини – 200 гр
- Сьомга слабосолона – 200 гр
- Морський коктейль – 100 гр
- Червона ікра – 50 гр
- Оливкова олія – 1 ст / л
- Сік 1 лайма
- Мелений перець – за смаком
- Сіль – не потрібна
Я люблю використовувати рисову суміш «4 рису» для подібних салатів. Рис можна використовувати будь-який – звичайний білий, тільки дикий або тільки червоний. Морський коктейль купую не в маслі, а в розсолі. Склад морського коктейлю: відварне м’ясо креветок, мідій, кальмарів, восьминогів, каракатиці. Оливкової олії потрібно приблизно столову ложку або можна не використовувати взагалі – риба досить жирна. Ну а червоною ікрою можна не тільки прикрасити, а й щедро приправити салат. Приготувати такий салат можна з фореллю або сьомгою, а замість лайма використовувати звичайний лимон.
Салат з солоною сьомгою – рецепт приготування:
Рис відварюємо до готовності рис в несолоної воді. Солі вистачить в рибі і морепродуктах.
Ось моя улюблена рисова суміш.
На блюдо викладаємо листя салату.
Шар відвареного рису розкладаємо на листя салату, скропити оливковою олією.
Оливки розрізаємо вздовж і викладаємо на рис.
Рибне філе нарізаємо кубиками, викладаємо на оливки, перчимо і скроплюємо соком лайма.
На рибу викладаємо ще шар рису, скропити оливковою олією.
З морського коктейлю зливаємо розсіл. Викладаємо вміст на рисову гірку.
Прикрашаємо червоною ікрою.
Можна ще трохи скропити соком лайма вся споруда, включаючи листя салату.
Заправляти це салат майонезом або іншими соусами я не рекомендую: майонез тут зіпсує все.
Податьть такий салат можна порційно на невеликих тарілках. У креманках виглядає не дуже ошатно.
На фотографії по сусідству з салатом бутерброди з червоною ікрою, сьомгою і рікоттою.
Секрет цього салату полягає в двох речах. Перший – це сік лайма.
А другий секрет – готувати салат потрібно з любов’ю =) Красиво, правда?
Калорійність салату з сьомгою на 100 грам = 152 ккал
- Білки – 8,3 гр
- Жири – 7,4 гр
- Вуглеводи – 12,7 гр
Хороших вам свят і райдужного настрою!
А нижче – форма підписки на мої нові рецепти. Не пропустіть нове і цікаве, смачне і незвичайне або звичайне, але найсмачніше!
З повагою, Наталі