Здавалося б, немає страви більш простого в приготуванні, ніж картопляне пюре. Але, щоб воно вийшло ніжним, повітряним і красивим на вигляд, треба знати кілька секретів, про які ви дізнаєтеся нижче. А в даному рецепті пюре чудово гармоніює з золотистим смаженим цибулькою, який надає страві насичений смак і аромат.
Картопляне пюре зі смаженою цибулею можна використовувати не тільки як гарнір, але і як начинку для смажених пиріжків, млинців, вареників, зраз, картопляних паличок з сиром і ковбасою і запіканок.
Подавайте, як гарнір до різних страв з м’яса, наприклад, котлет з плавленим сиром, щучим котлет, котлет в духовці в соусі бешамель, гуляшу, відбивних з грибами і сиром, тушкованого кролика, сосисок.
Інгредієнти для картопляного пюре:
- картопля – 500 г
- молоко 3,2% -ної жирності – 125 мл
- масло вершкове – 25 г
- масло рослинне – 2 ст. л.
- цибуля ріпчаста – 1 велика головка
- перець чорний мелений – за смаком
- сіль за смаком
Господині на замітку:
Щоб пюре вийшло «правильним», вибирайте картопля розсипчастих сортів. Молоді бульби для цієї страви не підходять, так як з них вийде не пюре, а клейка маса з грудочками.
Картопляне пюре зі смаженою цибулею – спосіб приготування
З рецепта ви дізнаєтеся, як приготувати картопляне пюре з усіма його секретами!
Картопля очистіть від шкірки і ретельно промийте. Невеликі бульби залиште цілими, а великі розрізати навпіл або на четвертинки.
Якщо картоплю нарізати занадто дрібними кубиками або тонкими пластинками, то при варінні з нього вийде велика частина смаку. Найкраще, звичайно ж, відварювати картоплю цілком.
Покладіть картоплю в каструлю і залийте холодною водою.
Доведіть до кипіння, посоліть і варіть до готовності картоплі.
Час варіння залежить як від сорту, так і від розмірів бульб і становить приблизно 15-25 хвилин.
І ще дуже важливий момент: картопля варіть неодмінно на помірному вогні, так як при варінні на сильному полум’я він залишиться всередині сирим, а зовні розвариться.
Потім відвар злийте, а каструлю з картоплею 1-2 хвилини тримати на найменшому вогні або в духовці, щоб залишилася вода випарувалася.
Готуємо картопляне пюре зі смаженою цибулею
Гарячий картопля протріть через сито або розімніть Картоплем’ялки. Якщо у вас в господарстві є дерев’яний товкач, можете скористатися ним.
Додайте вершкове масло, за смаком посолити і поперчити.
Помішуючи, влийте гаряче молоко. Причому, додавайте його поступово.
І ні в якому разі не заправляйте пюре холодним молоком, в іншому випадку блюдо придбає сірий колір.
Ніжне картопляне пюре готове. Накрийте каструлю кришкою і відправте її в теплу духовку або «закутайте» в ковдру.
Цибулину почистіть, промийте і дрібно наріжте.
Розігрійте в сковороді рослинне масло і обсмажте на ньому цибулю до приємного золотистого кольору. Можна посмажити і на вершковому – як забажаєте.
Викладіть пюре гіркою на порційні тарілки і посипте смаженою цибулею.
Картопляне пюре зі смаженою цибулею готово!
Скільки калорій в картопляному пюре
У готовому пюре без масла і молока близько 80 ккал в 100 грамах. Решта добавки вам доведеться розраховувати самостійно, виходячи з того кількостей, яке ви використовуєте.
І поділіться з друзями в соціальних мережах рецептом як приготувати картопляне пюре.