Я завжди думала, що знаю, як зберігати сир правильно. Виявляється, є маса різних нюансів, завдяки яким можна продовжити термін зберігання сирів.
Сир – продукт, який по праву вважається одним з найпопулярніших у всьому світі. Його подають в чистому вигляді як вишукану закуску. З сиром готують всілякі страви – від супів до десертів і випічки. А так як різноманітність в сімействі сирів просто неймовірне, то кожен обов’язково зможе підібрати найулюбленіший сорт.
Будь-який з видів цього натурального молочного продукту дуже корисний – не дарма все сири називають «живими». Збалансований склад містить не тільки вітаміни, мікро- і макроелементи, а й мікроорганізми, благотворно впливають на роботу всіх органів людини. Саме тому правила зберігання сирів так важливо дотримуватися. Причому, основну роль грає не тільки температура, але і вологість в приміщенні.
Зберігаємо сир правильно в холодильнику
Саме відповідне місце для зберігання будь-якого сиру – холодильник. Причому, що не полку на дверцятах, яку зазвичай рекомендують виробники побутових приладів, а відсік для фруктів і овочів. Справа в тому, що сири не люблять частих температурних перепадів – температура повинна бути постійною, не нижче 0 градусів, але і не вище 10.
Вологість в ідеалі повинна бути високою – до 90%. Але так як в сучасних холодильниках вона дуже низька, особливу увагу слід приділити упаковці сиру. Основна мета – домогтися герметичності, тому підійде будь-яка ємність з кришкою, фольга (в ній потрібно голкою зробити кілька отворів) або в самому крайньому випадку звичайний пакет.
Взагалі, сири можуть зберігатися дуже довго – деякі сорти до 10 місяців! Але в домашніх умовах через порушення цілісності шматочка фахівці не радять тримати сир в холодильнику довше 10 днів, а м’які сири і зовсім – 2-3.
До речі, не завадить покласти разом з сиром шматочок цукру, який буде вбирати зайву вологу. Так сир не запліснявіє і не зіпсується завчасно.
Не радять фахівці зберігати нарізаний сир або натертий – так цей продукт швидше приходить в непридатність. Винятком може бути знаменитий пармезан. Для зберігання цього подрібненого сиру навіть придумали спеціальні ємності – пармезанніци.
В ідеалі сири краще купувати невеликими шматочками, щоб з’їдати за кілька днів. Якщо ж ви бачите, що кількість купленого занадто велике, то краще надлишок заморозити.
Чи підходить для зберігання морозилка
Завдяки морозильній камері термін зберігання сиру можна істотно продовжити. Але це стосується не всіх сортів. Наприклад, вишукані сири з пліснявою так не зберігають – вони повністю втрачають свої корисні якості і в подальшому використовувати їх в їжу не бажано.
Після заморожування взагалі практично всі сири втрачають корисні властивості, але для приготування страв, де передбачена термічна обробка, вони цілком годяться.
Правильно заморожувати сири краще за такою схемою:
- видаляємо упаковку;
- нарізаємо невеликими шматочками;
- пакуємо порційно в пакети, які герметично закриваємо;
- укладаємо в морозилку так, щоб заморожування було якомога швидшим.
Потім дуже зручно діставати потрібну кількість і використовувати для приготувати страв. Повністю розморожувати необов’язково – просто слід дати півгодини злегка відтанути.
Термін зберігання сирів в морозилці не повинен перевищувати 6 місяців. Але краще максимально скоротити його.
Правила зберігання різних сортів
Тепер зупинимося на особливостях зберігання сирів, в залежності від сорту.
М’які і ропні сири
М’які сирні і плавлені сири зберігають тільки в тій тарі, в якій купували. У самому крайньому випадку їх поміщають в контейнер з щільно прилягає кришкою. Термін зберігання такого сиру – не більш 3 днів. Особливо радять уважно стежити, коли сир козячий або овечий – якщо він зіпсується, то з’явився огидний запах вивітрюється з холодильника дуже довго.
Фета, бринза, сулугуні та інші види сирів розсолів довше залишатимуться свіжими за умови зберігання в розсолі. Якщо ж ви купили їх без рідини, то сольовий розчин можна приготувати самостійно. Найпростіший варіант – розчинити в 1 л кип’яченої води 200 г солі. До речі, так можна навіть відкоригувати смак м’якого сиру – посилити або ж зменшити концентрацію солі, в залежності від ваших власних уподобань. Тільки пам’ятайте, що чим більше солі, тим довше буде зберігатися сир.
Можна також зробити смак сиру ніжнішим і вершковим, замочивши попередньо в жирному молоці на 2-3 дня. Потім цей шматочок теж зберігайте в розсолі.
Сири з пліснявою
Вишукані сири з пліснявою прийнято зберігати недовго – в ідеалі купують на 1-2 рази. У них дуже специфічний аромат, який можуть вбирати і є сусідами продукти, тому герметичності упаковки краще приділити особливу увагу. Наприклад, у знаменитого Рокфора з блакитною пліснявою яскравий грибний кисло-пряний аромат, який неймовірно складно заглушити навіть при приготуванні страв з термічною обробкою.
Якщо плануєте зберігати такі сорти сиру кілька днів, то фахівці радять раз на добу давати делікатесу «подихати», відкривши пакет або посуд на 1,5-2 години.
тверді сорти
Тверді і напівтверді сорти зберігаються простіше і довше за інших. У холодильнику при сприятливих умовах якісний свіжий сир може не втрачати свої якості до 3 тижнів! В середньому ж цей термін становить близько 10 днів. Обов’язково перевіряйте, чи не з’явилася цвіль – якщо плямочка свіже, то його можна вирізати. Сир, що можна їсти, але краще в термічно оброблених стравах.
Якщо раптом ви забули щільно упакувати сир і він підсох, помістіть шматочок в молоко на кілька годин – цей спосіб «реанімації» відмінно повертає свіжість.
Є дуже цікавий спосіб зберігання – в оливковій олії зі спеціями. Нарізану великими кубиками сир заливається сумішшю масла і спецій, щільно накривається кришкою і настоюється деякий час. Маринований таким чином адигейський сир або моцарелла будуть готові через добу, тверді сорти – через 2 доби. Зберігається такі ласощі кілька тижнів. Причому, смачним виходить не тільки сир, а й масло, яке потім можна використовувати в салати. Наприклад, грецький від такого інгредієнта стане ще смачніше!
тофу
Окремо потрібно зупинитися на такому цікавому сирі як тофу. Хоч він і відноситься до великої групи молочних продуктів, з молоком нічого спільного не має – виготовляють тофу з сої.
Буває кілька різновидів такого сиру – і м’яких, і твердих, але всі вони не менш смачні і корисні, ніж сири з молока. Зберігається такий делікатес непогано навіть просто в холодильнику. Якщо періодично обполіскувати його звичайною водою і тримати в щільно закритому посуді при температурі близько 5-6 градусів, то тофу залишається свіжим до 2 тижнів!
Наостанок пропоную подивитися відео з рекомендаціями досвідчених кулінарів: