Чи знаєте ви східноєвропейського людини, якій невідомо, що таке «Сало з часником» та ні не пробував цю легендарну закуску? Швидше за все, відповідь буде негативною. Цю традиційну українську пасту з подрібненого свіжого сала готують з давніх часів, але вона не стає все менш популярною. Меню жодного національного ресторану або кафе не обходиться без цієї бутербродної закуски. Сало з часником обов’язково присутній в переліку страв, які супроводжують міцні алкогольні напої поряд з оселедцем, маринованими огірочками, квашеною капустою. Неможливо уявити без сала з часником і ароматний, наваристий борщ. Приготувати таку закуску можна дуже легко і швидко, а вже готова паста без проблем зберігається в морозильній камері. Також в пасту допускається додавання трав і різноманітних спецій. Найчастіше із зелені використовують кріп, а набір спецій – дуже широкий. Головний секрет в приготуванні такої намазки – придбати якісне сало. Найкраще підходить сало без м’ясних прошарків або з їх мінімальним вмістом.
Кухня: Українська.
Час приготування: 20 хвилин.
Інгредієнти на 250 грам пасти:
- 300-350 г свіжого свинячого сала
- 3 зубчики часнику (з розрахунку 1 зубчик на 100 грам сала)
- чорний перець
- морська сіль.
приготування
- Відокремте сало від шкірки. Шкурки в приготуванні не знадобляться.
- Сало наріжте на невеликі кубики.
- Очистіть від лушпиння часник.
- Пропустіть сало і часник разом через м’ясорубку через велику або середню грати. Потім замініть стандартну решітку м’ясорубки на найдрібнішу і пропустіть всю масу ще раз. Також можна подрібнити масу в блендері.
- Щоб маса була кремовою і дуже ніжною, необхідно протерти її через сито, щоб всі залишки жилок не були в готову страву.
- У результаті повинна вийти гладка м’яка паста.
- Посоліть і поперчіть отримати пасту з сала і часнику. Можна використовувати і звичайну сіль, але морська містить кристалики різного розміру: маленькі розчиняться і Просолов пасту, а великі додадуть пікантності.
- Гарненько розітріть пасту, щоб спеції розподілилися рівномірно.
- Викладіть пасту з часнику з салом в невеликі форми.
- Подавати таку закуску з сала з часником можна відразу, але вона стане лише смачніше, якщо ви дасте їй настоятися в холодильнику пару годин: сіль розійдеться, а часниковий аромат оживляти масу. Смачного!