Кава і какао, додані в тісто при замісі закусочного хліба, додадуть випічці особливу пікантність і приємний аромат, однак без претензій на смакову домінанту. В якості альтернативи з такого тесту можна зробити рогалики.
Хліб на стіл – і стіл престол; Хліба ні шматка – і стіл дошка.
Домашній свіжоспечений житній хліб з какао? «Це вищий пілотаж, щось з області ідеальних господинь!» – скажете ви. А ось і ні. Піч домашній хліб дуже просто, навіть набагато простіше, ніж ви думаєте. Просто треба зважитися і спробувати, я впевнена, у вас все вийде. Це невимовне задоволення при роботі з тестом, яке дихає як жива, ворушиться, грає з вами: натискаєш його з одного боку, а воно вилазить вже з іншого, але потім слухняно відгукується на кожен рух ваших рук. А запах, який вже починає проникати з духовки при випічці, все сильніше і сильніше наповнюючи кімнату, і досягає апогею, коли ви берете буханку свіжоспеченого хліба в руки. Запах, який просто зводить з розуму. А смак! Наприклад, у закусочного хліба Стейкхаус: солодкість житнього борошна з легким ароматом какао і зерен кави, одягнена в ніжний, повітряний м’якуш … Печіть домашній хліб в духовці! Даний рецепт тесту можна використовувати для випічки рогаликів.
Складові:
для опари:
- борошно житнє обдирне – 120 г
- міцну каву – 300 мл
- дріжджі сухі активні – 1½ ч. л.
- мед натуральний – 2 ст. л.
- цукор-пісок – 1 ст. л.
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 60 г
- борошно пшеничне 1 сорту – 120 г
- борошно пшеничне 2 сорту – 180 г
- какао-порошок – 2 ст. л.
- сіль – 1,5 ч. л.
- масло рослинне – 60 мл
для посипання:
- борошно кукурудзяне – 2 ст. л.
приготування:
- У глибоку чашку налити тепле міцне кави, додати мед, цукор – пісок, сухі активні дріжджі і ретельно розмішати, потім просіяти житнє борошно і добре вимішати, щоб не було грудочок, маса була однорідної консистенції. Чашку накрити кришкою і залишити для підйому в теплому місці на 2 години. Через цей час опара добре підніметься, утворюють на поверхні величезні бульбашки.
- В іншу чисту чашку відповідного обсягу просіяти борошно 3-х сортів: вищого, першого і другого, додати сіль, какао – порошок, перемішати.
- У піднялася опару влити необхідну кількість рослинного масла і влити в борошняну суміш, перемішати дерев’яною ложкою до тих пір, поки це буде можливо. Потім борошняну суміш викласти на обробну дошку, добре припорошену борошном, і чистими руками замісити еластичне, злегка липнуче до рук тісто.
- Тісто злегка змастити олією, надати форму кулі і помістити в чашку, накривши її харчовою плівкою. Чашку з тістом поставити при кімнатній температурі на 1,5 години. Через цей час піднялося тісто добре обмять і знову залишити для підйому на 1,5 години.
- Після закінчення 3-х годин викласти тісто на обробну дошку, припудрену борошном, добре обмять і розділити на 3 частини: 2 частини по близько 320 грам – для хліба і близько 220 грам – для рогаликів.
- З кожної частини тесту, призначеного для хліба, сформувати кулю і помістити в круглу форму для випічки хліба. Вгору сформованого круглого хліба рясно посипати кукурудзяним борошном і за допомогою дуже гострого ножа зробити неглибокий спіралевидні надріз.
- Форми для випічки з формованим хлібом накрити чистою серветкою і залишити для вистоювання на 1 годину. За цей час тісто підніметься і спіралевидні наріз краще розкриється.
- Випікати хліб в розігрітій до 180 градусів духовці близько 25 хвилин, до готовності.
- Готовий хліб Стейкхаус вийняти з духовки, звільнити від форми для випічки і остудити на решітці.
- Тісто, призначене для рогаликів, розкачати на припорошений борошном обробній дошці в круглий пласт діаметром 20 сантиметрів, товщиною близько 5 міліметрів.
- Розкатаний круглий пласт тесту розрізати на 8 рівних частин – трикутників.
- Кожен трикутний шар тіста згорнути рогалик.
- Утворені вироби посипати кукурудзяним борошном і укласти у форму для випічки на деякій відстані один від одного.
- Випікати в духовці при 180 градусів близько 20 хвилин, до готовності.
- Готові рогалики вийняти з духовки і остудити. Смачного!
Господині на замітку:
- Як рослинного масла рекомендую по можливості використовувати мигдальне масло або масло волоського горіха.
- При бажанні можна сформувати велику буханку хліба або з усього отримав тесту напекти рогалики.
- Можна замісити тісто ввечері, на ніч поставити його на холод, а вранці вже спекти хліб і рогалики.
- Можна вживати в пост.