Опівдні літнє сонце припікає особливо жарко. Коли виходиш з прохолодного будинку, потрапляєш в теплу м’яку вату літньої спеки. Вона, як ковдру, огортає тебе з ніг до голови, і ти немов утопаєш в цій в’язкою спекотної павутині. Тільки бабками все дарма – вони як заведені літають над дикорослими квітами і водою в пошуках здобичі.
Літо прекрасно своєї спекою, пляжем, морем, свіжими фруктами і ягодами, кришталевим гірським повітрям, офігенний ароматом лісової хвої, теплим піском під босими ногами, зеленої соковитою травою і нескінченним пишнотою своїх проявів.
Вже встигли солодкі пахучі абрикоси і білий налив. Зовсім скоро дозріють медово-бурштинові сливи, а кущі чорної смородини схиляються під вагою великих запашних ягід.
У нашому підвалі красивими рядами стоять всілякі заготовки. Сливовий компот та інші баночки блищать скляними боками і чекають свого зимового години.
Сливовий, асорті і будь-який інший компот на зиму ми закочує з найрізноманітніших фруктів і ягід. А рецепт завжди один. Прошу =)
На одну трилітрову банку сливового компоту або компоту асорті я беру:
- Ягоди або інші фрукти – 300-400 г
- Цукор – 1 стакан
- Вода – близько 2,5 літрів
Заготівля компотів на зиму
1. Зливи, ягоди або фрукти ретельно вимити і розкласти по стерильним банкам, наповнюючи їх приблизно на 1/3.
2. Закип’ятити воду, залити окропом і залишити приблизно на 20 хвилин.
3. Зливаємо воду з банок в каструлю і додаємо необхідну кількість цукру.
4. Ставимо сироп на вогонь. Коли закипить, киплячим сиропом заливаємо вишні в банках і закочує.
5. Перевертаємо на чистий рушник до повного охолодження і прибираємо в підвал.
* Якщо ви хочете закатати компот з груш, то знайте, що груші потрібно заливати окропом двічі, а вже втретє киплячим сиропом. Інакше банки можуть вибухнути – з особистого досвіду.
Калорійність фруктового компоту в 100 мл = близько 50 ккал
Час приготування: 2-3 години
На цьому все =)
Не забудьте підписатися на оновлення, і отримувати нові рецепти на свою пошту!
З повагою, Наталі
Рейтинг 5.0 3 відкликання