Блюдо з красивим і ніжним назвою жюльєн з курки з грибами вже досить давно прийшло у вітчизняну кулінарію. Воно має французьке походження, проте на батьківщині його величають зовсім по-іншому, а саме, «кокот» (французькою «півень»). Готується це блюдо з грибів і морепродуктів або з грибів з курячим м’ясом. Для заправки використовують французький соус бешамель, в якому запікаються інгредієнти під сирною скоринкою. У нас жюльєн готують з різними продуктами, наприклад, з картоплею, гарбузом або рисом, з рибою, зі свининою, яловичиною або кроликом, з печінкою або шинкою.
Але які б інгредієнти не включав в себе наш вітчизняний жюльєн, кожен варіант чудовий по-своєму, наприклад, цей чудовий жюльєн з курки з грибами. Сьогодні рецепт з фото чекає на вашу увагу.
У французькій кухні жюльєн означає спосіб тонкої нарізки літніх молодих овочів для соусів і супів. Кулінарний термін «жюльєн» (в перекладі «липневий») ввів шеф-кухар Франсуа Массіало. Французи називають Жульєном овочеві салати і супи з овочами, нарізані особливим способом.
Чому французьке блюдо кокот у нас перетворилося в жюльєн, так досі і не зрозуміло. Можливо тому, що продукти для нього теж нарізаються тонкими смужками.
Особливості приготування і подачі жульєну
Жюльєн готують в спеціальних порційних формочках – кокотницах, зроблених з металу або кераміки. Однак якщо такого посуду немає, можна використовувати звичайні горщики або навіть пісочний тарталетки, в яких жульєн буде виглядати дуже естетично, ефектно і апетитно.
Слід зазначити, що жюльєн – блюдо досить калорійне і ситне, тому великі порції не рекомендується готувати, тому що подужати їх буде вкрай проблематично. Ще одна важлива умова: жюльєн їсть тільки гарячим, тому запікають його безпосередньо перед подачею на стіл.
Для великої компанії гостей жюльєн можна приготувати в одній великій формі, в гарячому вигляді швидко розкласти його в глибокі порційні тарілки і відразу ж подати на стіл. Але на наступний день залишати жюльєн не слід, інакше він втратить свої неперевершені смакові якості.
Жюльєн з грибів і курки
Якість страви багато в чому визначається соусом, який використовується для його заправки. У російській кухні жюльєн часто заправляють вершками, жирної сметаною або навіть майонезом, проте класичний рецепт жульєну передбачає наявність спеціального соусу бешамель, який відрізняється надзвичайною ніжним смаком і чудовим ароматом. Для його приготування не потрібні якісь особливі продукти і значні фінансові витрати, зате він стане гарантією того, що жюльєн з курки з грибами вдасться на 100%.
Складові:
-
- філе куряче (без шкірки) – 300 г;
- печериці або білі гриби – 300 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт .;
- борошно – 1 стіл. ложка;
- вершкове масло – 20 г;
- вершки рідкі (20%) – 200 мл;
- сир твердий – 100 г;
- мускатний горіх – 0,5 чайн. ложки;
- чорний перець;
- сіль;
- рослинне масло – 100 г;
- зелень для прикраси.
Жюльєн готується досить швидко, головне – відразу підготувати всі необхідні продукти і посуд.
Начинку приготувати так:
-
- Куряче філе нарізати великими тонкими пластами. Взагалі в жюльєн кладуть невеликі шматочки філе, однак дрібно рубати його перед обжаркой не рекомендується, щоб з м’яса не випарувався сік.
- Гриби помити, обсушити і нарізати тонкими смужками.
- Лук також нарізати тонкими півкільцями.
- На добре прогріту сковорідку налити частину рослинного масла і обсмажити в ньому до золотистої скоринки пласти курячого філе. М’ясо смажиться на середньому вогні приблизно по 2 хвилини з кожного боку. У процесі приготування його необхідно підсолити.
- Філе викласти на тарілку, а на сковорідку висипати цибулю і, систематично помішуючи, на повільному вогні обсмажити його до золотисто-прозорого кольору.
- Готовий лук вибрати в глибоку тарілку, а в сковорідку додати масла і обсмажити гриби на максимальному вогні. Щоб шматочки грибів не пустили сік і швидко обзавелися рум’яною скоринкою, обсмажувати їх потрібно невеликими порціями на добре розпеченій сковороді.
- Гриби викласти зі сковороди в тарілку з обсмаженою цибулею.
- Пласти курячого філе нарізати тонкими смужками і додати до грибів і цибулі.
Приготування соусу бешамель:
-
- Чистий і сухий сотейник трохи прогрівають на вогні. Потім в нього насипають борошно і обсмажують її без масла до ніжно-кремового кольору, постійно помішуючи (борошно не повинна бути пересмажена, інакше жульєн буде гірчити).
- До підготовленої борошна додати вершкове масло, швидко і ретельно перемішуючи інгредієнти, щоб вийшла однорідна маса без грудочок.
Продовжуючи помішувати маслянисто-борошняну суміш, в неї вливають вершки, додають сіль, перець і мускатний горіх. Соус готують на повільному вогні до загусання.
Фінальний етап:
-
- У гарячий соус додати начинку з грибів і курячого філе і добре змішати всі компоненти. Через кілька хвилин необхідно спробувати напівготовий жюльєн і, при необхідності, додати сіль і / або перець.
- Поставити духовку для нагрівання при температурі 1800С.
На великій тертці натерти сир. - Майбутній жюльєн розкласти по кокотницах або пересипати в більшу форму і зверху посипати натертим сиром.
- Завантажити кокотніци в розігріту духову шафу на 15-20 хвилин.
Святковий жульен з куркою і грибами в булочках
Цей жульен Ви приготуєте досить швидко, але вийде дуже смачно. На святковому столі така закуска розлетиться вмить! Готувати потрібно в маленьких наслідках булочках для гамбургерів. Одна булочка – одна порція.
Для 10 порцій знадобиться:
-
- булочки – 10 шт.
- печериці – 500 гр.
- куряче філе (можна філе іншої птиці) – 500 гр.
- твердий сир – 300 гр.
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- молоко – 300 мл
- борошно – 1 ст. л.
- вершкове масло – 35 гр.
- рослинне масло – 2 ст. л.
- мускатний горіх, сіль
Спосіб приготування:
-
- У булочок зріжте верхівку. Вийміть за допомогою ложки серединку. Виходити їстівні горщики, в яких і буде подаватися жульен. Булочки відправте підсушуватися в духовку, розігріту до 200 градусів. На це знадобиться близько 15 хвилин.
- Поки булочки «загоряють», готуємо начинку. Цибулину дрібно поріжте, підсмажте на олії до прозорості (близько 2 хвилин). Куряче філе порізати на шматочки і додайте до цибулі. Все посоліть і перемішайте. Смажте курку разом з цибулею, періодично помішуючи.
- Печериці помийте і почистіть. Поріжте невеликим кубиком. Коли курка буде майже готова, додайте до неї гриби, перемішайте. Готуйте на середньому вогні, поки волога з грибів не випарується. У підсмажену суміш додаємо вершкове масло, перемішуємо.
- Відразу після масла кладемо борошно і знову все перемішуємо. Ще пару хвилин смажте суміш. Покладіть в жульен мускатний горіх і залийте все молоком. Готуйте до загустіння маси, не забуваючи заважати. Вийде жульен з соусом бешамель, тільки прискорений варіант, тому що соус готується не окремо, а відразу з грибами і куркою.
- Через кілька хвилин маса загусне, вимикайте нагрів. Сир натріть на крупній тертці. Половину сиру покладіть до курки з грибами та перемішайте. Сир додасть Жульєна яскраво виражений вершковий смак.
- В булочки викладіть готову начинку, зверху посипте сиром, що залишився. Булочки відправляйте в духовку, розігріту до 200 градусів. Краще ставте на самий верхній рівень, так сир швидше розплавиться. Жульєн готовий, коли сир перетворився в апетитну рум’яну корочку.
Приємного апетиту Вам і Вашим гостям!
Жульєн з куркою і грибами в тарталетках
Жульєн з куркою і грибами в тарталетках – фуршетний варіант. Готується легко, а з’їдається дуже швидко. Така цікава закуска сподобається абсолютно всім.
Для приготування цього жульєну знадобиться:
-
- куряча грудка – 1 шт.
- гриби печериці – 300 гр.
- ріпчаста цибуля – 2 шт.
- твердий сир – 150 гр.
- тарталетки – 20 шт.
- вершки 20% – 2 ст. л.
- вино сухе біле – 50 мл
- сіль, перець – за смаком
- рослинне масло для смаження
Спосіб приготування:
-
- Цибулю нарізаємо дрібними кубиками. Гриби і сиру курку теж ріжемо невеликим кубиком.
- На рослинному маслі посмажте курку до готовності. В окремій сковороді цибулю спассеруйте до прозорості і налийте в нього сухе біле вино. Гасіть лук з вином, поки вино не випарується.
- Коли цибуля підсушиться, викладіть до нього гриби. Готуйте, поки вода з грибів не випарується. Наступний крок – додавайте курку до грибів. Посоліть, поперчіть і вилийте вершки. Все добре перемішайте. Протушкувати все разом ще пару хвилин.
- Начините тарталетки отриманою масою. Зверху покладіть шматочки сири або сир, натертий на тертці. Надсилайте запікатися в розігріту духовку до 200 градусів на верхній рівень, поки сир не розплавиться (хвилин на 5).
Рецепт жульєну в мультиварці
Чудове поєднання грибів і м’яса зробили жульен таким популярним блюдом. Дану смакота можна отримати декількома способами, в тому числі апетитне ласощі можна приготувати і в мультиварці.
Що нам буде потрібно:
-
- гриби печериці 0,3 кг.
- куряче філе 250 г.
- твердий сир 100 г.
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- борошно 1 ст.л.
- гірчиця 0,5 чайної ложки
- олія рафінована 3 столові ложки
- вершки 200 мл.
- сіль і чорний перець на свій смак.
приготування:
-
- Куряче філе ділимо на середні шматочки.
- Активуємо режим «Випічка» на 50 хвилин.
- Закладаємо курку в чашу пристрою і смажимо приблизно 15 хвилин.
- Дрібніше цибулю і засипаємо до м’яса.
- Промиваємо, нарізаємо дрібно грибочки, відправляємо до загальної маси. Солимо, перчимо, продовжуємо смажити ще пів години.
- Відкриваємо мультиварку і даємо випаруватися рідини в теченіі10-й хвилин.
- До маси додаємо борошно з гірчицею, перемішуємо.
- Розігріваємо вершки, виливаємо.
- Протягом 10-и хвилин тушкуємо жульен.
- Як тільки пристрій повідомить про завершення, прикрасьте блюдо твердим сиром.
- Нагрійте трохи мультиварку, щоб сир розплавився.
Жульєн з куркою і грибами в млинцях
Жульєн в млинцях неодмінно потрібно покуштувати кожному! Ніжна, соковита начинка, красиве оформлення – пальчики оближеш! Просочені соусом і ароматом жульєну, рум’яні млинці буквально тануть у роті. Вдячні домочадці будуть щиро вдячні господині.
Млинці спечемо з:
-
- Двох склянок молока
- Двох курячих яєць
- Півтора склянок борошна
- Однієї столової ложки рослинної олії
- Двох столових ложок цукру
- дрібка солі
- щіпки соди.
Продукти на жульен:
-
- Вісімсот грамів печериць
- П’ять курячих ніжок (або іншого курячого м’яса)
- Двісті п’ятдесят грамів сметани
- Дві столові ложки борошна
- дві цибулини
- 20 грам рослинного масла
- Сіль і перець
- Кріп (можливий сухий).
приготування:
-
- В першу чергу готуємо млинцеву начинку – тобто жульен:
- Відварити м’ясо в підсоленій воді, остудити, порізати невеликими шматочками
- Обсмажити цибулю до м’якого стану і злегка золотистого кольору
- Додати до цибулі дрібно порізані гриби, посолити, поперчити, підсмажити (рідини бути не повинно)
- Під час гасіння грибів слід заготовити соус зі сметани. У борошно додати трохи гарячої (кип’яченою) води для запобігання грудочок, розмішати. Потім додати сметани
- У сковороду з грибами додати порізане м’ясо курки, порізану дрібно зелень кропу, все залити сметанним соусом, прокип’ятити 5 хвилин, зняти з вогню.
- Для швидкого і разом з тим якісного замішування тіста на млинці, добре взяти в помічники міксер, він допоможе уникнути грудочок в тесті, додасть йому легкості. Потрібно тільки змішати яйця з половиною молока, сіллю, цукром, збити міксером. А потім вже розбавити тісто залишилася частиною молока, влити олію, додати соду, погашену оцтом.
- У приготовані млинці загорнути остиглий і загуслий жульен. Млинці можна загорнути конвертиком.
Особливий шик – мішечок з млинця, підв’язаний зеленою цибулею. Таке твір мистецтва прикрасить будь-яке свято! Якщо вистачить сили – дайте млинців трохи настоятися
Жульєн з куркою і грибами в картоплі
Блюдо надзвичайно оригінальне і ефектне – жульєн в картоплі! Навіть найдосвідченіші гурмани будуть шоковані. Красиво, оригінально, ситно і виключно смачно.
Картопля виступає в цьому рецепті в ролі посуду, яка наситившись соками жульєну, сама по собі стає неперевершеною за смаковими якостями.
На вісім порцій буде достатньо:
-
- Чотирьох великих картоплин
- Чотирьохсот грамів курячого філе
- Чотирьохсот грамів печериць
- однією цибулини
- Ста грамів вершкового масла
- Половини столової ложки борошна
- Двохсот п’ятдесяти мл жирних (20%) вершків
- Ста грамів твердого сиру
- Сіль перець.
Приготувати унікальне блюдо нескладно:
-
- Картоплю ретельно вимити з шкіркою. Порізати вздовж на навпіл. Зробити з кожної частини човен, вирізавши середину. Борти повинні бути 0,5-0,7 сантиметра товщиною. Заготовки необхідно покласти в воду
- Розтопивши вершкове масло на сковороді, обсмажувати дрібно нарізану цибулю, потім додати печериці, посолити, поперчити, тушкувати до випаровування рідини
- Куряче м’ясо порізати дрібними кубиками, додати до грибів, обсмажити
- Після випаровування всієї рідини додати в сковороду борошно, швидко перемішати для запобігання грудочок
- Гарячі вершки влити в масу, інтенсивно перемішати, згасити хвилини три для загустіння
- Підготувати деко (або інший посуд) для запікання – вона повинна витримувати високу температуру, бути зручною. Деко трохи змастити вершковим маслом;
- Висушені картопляні заготовки розташувати в посуді, покласти в кожну невеликий шматочок масла, посолити, пріперчіть
- Заповнити човники жульєном
- Поставити в гарячу, розігріту до 190 градусів, духовку на п’ятнадцять хвилин.
- Після вказаного часу, картоплини потрібно посипати натертим сиром і допікати ще п’ятнадцять хвилин, до повного пропікання картоплі
- Для поліпшення смаку розтопленим вершковим маслом полити перед подачею, прикрасити зеленню.
Їстівні човники можна також вирізати з кабачків, баклажанів, помідорів. Кожен варіант цікавий і має місце.
Жульєн з куркою і грибами на сковороді
Просто, швидко, але не менш смачно – жульєн на сковороді!
Дуже зручно – використовується всього одна сковорода. Одне тільки умова – можливість розміщення в духовці. Читайте ще рецепти приготування печінкового торта з курячої печінки, морквою, цибулею і грибами.
Знадобляться продукти:
-
- Триста грамів філе (або інший частини курки)
- Триста п’ятдесят грамів печериць, або інших грибів
- дві цибулини
- 150 грамів сиру твердого
- Двісті мл. вершків жирністю 15% – 20%
- Дві столові ложки борошна
- 50 грам вершкового масла
- Щіпка мускатного горіха
- Сіль перець
- зелень.
приготування:
-
- Включити духовку для нагрівання до 200 градусів
- Підготувати продукти: м’ясо, гриби і цибулю – порізати дрібними шматочками
- Натерти сир
- Розтопити на сковороді масло вершкове
- Лук обсмажити до прозорості і м’якості
- Додати до цибулі гриби, посолити, поперчити, тушкувати
- Додати куряче м’ясо до грибів, перемішати, обсмажувати
- У міру випаровування вологи додати борошно, ретельно перемішати і обсмажити протягом хвилини
- Влити гарячі вершки, розмішати, прокип’ятити всю масу до загустіння
- Рясно посипати тертим сиром, поставити в розігріту духовку на 15-20 хвилин.
- Підрум’янена корочка буде свідчити про готовність жульєну!
- Лопаткою розкласти по тарілочках, присипати нарізаною зеленню і все – ласкаво просимо до столу!