Солона форель у домашніх умовах – це одна з найбільш затребуваних і смачних закусок. Її можна приготувати без приводу і не соромно на святкове застілля дорогим гостям подати. Ми розкриємо вам секрети приготування незрівнянної солоної форелі, кожен рецепт ви самі зможете реалізувати у себе на кухні. А вибирати є з чого і щоразу ви будете отримувати оригінальний ні на що не схожий смак червоної риби.
Як засолити форель шматочками в домашніх умовах
Як засолити форель шматочками в домашніх умовах швидко і, щоб потім можна було варіативно її використовувати, описано в цьому рецепті. Після засолювання ви одразу можете використовувати солону рибку в приготуванні бутербродів чи салатів, вона вже нарізана порційними шматочками.
Інгредієнти
- Лавровий лист 3 шт.
- Оцет яблучний 6% 1 ст.л.
- Сіль 3 ст.л.
- Перець чорний горошок 10 шт.
- Лимон 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Форель 1 кг
- Олія рослинна 3 ст.л.
- Вода 500 мл.
Приготування
-
Як швидко та смачно засолити форель у домашніх умовах? Тушку форелі обробіть, відокремте філе від кісток і шкіри.
-
Наріжте філе невеликими шматочками, полийте їх лимонним соком. Сік можна попередньо видавити з лимона або зробити це безпосередньо над шматочками риби.
-
Складайте філе форелі в місткість шарами, просипаючи сіллю і прокладаючи його лавровим листом, горошинами перцю і кільцями цибулі. Змішайте воду, оцет, лимонний сік, що залишився. Отриманою сумішшю залийте рибу і встановіть зверху гніт.
-
Залиште рибу при кімнатній температурі на 2 години.
-
Ось так просто і швидко у вас на столі з’явиться смачна слабосолона форель. Смачного!
Слабосолона форель цілком у домашніх умовах
Слабосолона форель цілком у домашніх умовах вийде з першого разу. Це зовсім не складне завдання, а щоб рибне філе добре просолилося і не перетворилося на кашу, форель має бути свіжою і не перемороженою. Зберігати таку рибу можна не більше 2-3 днів у холодильнику.
Час готування: 2 дні.
Час приготування: 40-50 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Форель – 1,5 кг.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Перець духмяний мелений – за смаком.
- Сіль – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку форелі необхідно випатрати і відрізати голову. Ретельно вимийте рибку всередині та зовні.

Крок 2. Далі відріжте хвіст і виріжте хребет. У вас вийде два великих філе на шкірі.

Крок 3. Натріть рибу сіллю і цукром із внутрішнього боку.

Крок 4. Також ретельно натріть сіллю і цукром рибу з верхнього боку.

Крок 5. Далі покладіть кожну половину на лист пергаменту, посипте форель меленим духмяним перцем.

Крок 6. Загорніть рибу в пергамент.

Крок 7. Упакуйте форель у пакети та залиште за кімнатної температури на 8 годин. Після цього злийте сік, який утворився, перекладіть рибу в зручну ємність і залиште в холодильнику на 2 дні.

Крок 8. Після цього слабосолону форель можна їсти і використовувати в приготуванні інших страв. Смачного!

Як швидко та смачно засолити форель із сіллю та цукром
Як швидко і смачно засолити форель із сіллю і цукром спеціально для свята або просто, коли захотілося солоненького. Якщо у вас виникло таке питання, то ми можемо допомогти. Усього через кілька днів ви зможете пригоститися смачною червоною рибою.
Час готування: 2 дні.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4-6.
Інгредієнти:
- Форель – 1 шт.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Сіль велика – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Обполосніть тушку форелі холодною водою, відріжте голову, плавники та хвіст. Розріжте рибу навпіл, видаліть хребет і кістки. Кожну частину розріжте навпіл ще раз.

Крок 2. У невеликій мисці змішайте сіль і цукор.

Крок 3. Кожен шматок філе форелі натріть сумішшю солі та цукру.

Крок 4. На аркуш пергаменту насипте трохи посолювальної суміші, покладіть на нього шматок риби шкірою вниз. Зверху покладіть другий шматок філе до філе. Загорніть рибу в пергамент. Згорток приберіть у контейнер і помістіть його в прохолодне місце на 2 дні. Так само зробіть з іншою половиною форелі.

Крок 5. Через 48 годин дістаньте форель із контейнера і зніміть пробу.

Крок 6. Солона форель підходить для приготування закусок і різноманітних бутербродів. Смачного!

Слабосолона форель у розсолі
Слабосолона форель у розсолі – це досить популярний і простий рецепт для постійного застосування. Рибу краще вибирати охолоджену, яка не піддавалася сильному заморожуванню, інакше вона може вийти пересоленою. В іншому, рецепт дуже простий і зрозумілий.
Час готування: 24 год.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Лист лавровий – 3 шт.
- Вода – 500 мл.
- Філе форелі – 400 гр.
- Оцет 6 % – 1 ч. л.л.
- Сіль – 1,5 ст.л.
- Перець духмяний горошком – 10 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Філе форелі розріжте на кілька великих шматків, щоб зручно було закладати їх у ємність. Відокремте філе від шкіри та видаліть великі кісточки.

Крок 2. У каструлю всипте сіль, перець горошком і покладіть лавровий лист. За бажанням можете додати інші спеції.

Крок 3. Влийте в каструлю гарячу воду, помістіть ємність на вогонь і доведіть маринад до кипіння. Вимкніть плиту, влийте в маринад оцет і залиште його на 30-40 хвилин, щоб рідина охолола.

Крок 4. Складіть підготовлене філе форелі в скляну банку або іншу ємність для харчових продуктів. Залийте рибу маринадом. Закрийте ємність кришкою і приберіть у холодильник на добу.

Крок 5. Через добу спробуйте форель на смак. Якщо вона здалася вам не надто солоною, то можна ще трохи дати їй просолитися.

Крок 6. Засолену форель у маринаді можна подавати як нарізку або використовувати її в приготуванні різноманітних закусок. Смачного!

Слабосолона форель із лимоном
Слабосолона форель із лимоном виходить дуже смачною. Лимон дуже освіжає і гармонійно доповнює і без того приємний рибний смак. Всього через добу ви отримаєте слабосолону форель, філе якої можна використовувати в приготуванні різноманітних домашніх закусок.
Час готування: 24 год.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4-6.
Інгредієнти:
- Лимон – 0,5 шт.
- Перець горошком – 12 шт.
- Форель – 500 гр.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Сіль – 2 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Форель випатрайте, очистіть від луски та ретельно вимийте.

Крок 2. Ту частину, яку ви збираєтеся солити, розріжте уздовж навпіл і видаліть хребет із великими кістками, також зріжте плавники.

Крок 3. Покладіть форель у ємність для харчових продуктів шкірою вниз.

Крок 4. Посипте рибу сіллю.

Крок 5. Потім додайте необхідну кількість цукру.

Крок 6. Всипте в контейнер до риби горошини перцю.

Крок 7. Половинку лимона наріжте тонкими кільцями і розкладіть їх зверху на форель.

Крок 8. Закрийте контейнер кришкою і приберіть у холодильник на добу.

Крок 9. Слабосолона форель із лимоном виходить дуже смачною, її можна просто так із хлібом їсти або в салати додавати. Смачного!

Як засолити форель із коньяком
Як засолити форель із коньяком ви дізнаєтеся з цього докладного рецепта. Коньяк тут виступає не тільки підсилювачем смаку, а й додатковим антисептиком. Цей рецепт є універсальним і згодом, ви легко можете застосувати отримані навички до інших видів риби.
Час готування: 12 год.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Коньяк – 2 ч.л.
- Перець чорний мелений – 10 гр.
- Цукор-пісок – 20 гр.
- Форель – 1 кг.
- Сіль – 60 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Що менші шматочки філе форелі, то швидше вони засоляться. Філе відразу відокремте від шкіри та наріжте шматочками.

Крок 2. У мисці змішайте сіль, цукор, чорний перець і коньяк.

Крок 3. Натріть шматочки форелі отриманою сумішшю і складіть у контейнер.

Крок 4. Спочатку залиште рибу при кімнатній температурі на 2-3 години. Потім приберіть у холодильник на 8-12 годин.

Крок 5. Якщо поставити рибу в холодильник увечері, то вже на сніданок ви можете подати круасани з вершковим сиром і слабосоленою фореллю. Смачного!

Домашня слабосолона форель із рослинною олією
Домашня слабосолона форель з рослинною олією – це чудова закуска для буднів і свят. Філе виходить не пересоленим і з натуральним рибним смаком. Вона відмінно зберігається в холодильнику і може бути використана в приготуванні салатів, брускетт і тарталеток.
Час готування: 12 год.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 15.
Інгредієнти:
- Форель – 1 кг.
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
- Олія рослинна – за смаком.
- Сіль – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відокремте філе форелі від кісток і шкіри.

Крок 2. Наріжте його тонкими смужками.

Крок 3. Сіль змішайте з цукром у невеликій ємності. Укладайте шарами шматочки форелі в контейнер, прокидайте їх соляною сумішшю і змащуйте олією. Шматочки з черевця кладіть зверху і рослинною олією їх не промащуйте.

Крок 4. Залиште форель на одну годину при кімнатній температурі. Потім закрийте ємність кришкою і приберіть у холодильник.

Крок 5. Через 12 годин слабосолона форель буде готова, можна сміливо використовувати її в домашній кулінарії. Смачного!

Як смачно засолити форель з апельсином
Як смачно засолити форель з апельсином, щоб пригостити гостей оригінальною закускою під час святкового застілля, ми розповіли в рецепті. Цей рецепт по-новому розкриє для вас смак давно знайомих продуктів. Крім апельсинів вам знадобляться деякі спеції.
Час готування: 2 дні.
Час приготування: 20-30 хв.
Порцій – 14.
Інгредієнти:
- Перець чорний горошком – 2 ч.л.
- Апельсини – 3 шт.
- Перець рожевий горошком – 1 ч.л.
- Філе форелі – 800 гр.
- Цукор-пісок – 6 ст.л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Сіль морська – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. З філе форелі видаліть усі кісточки.

Крок 2. Апельсини помийте гарячою водою і наріжте кружальцями.

Крок 3. Перець горошком перетріть у ступці. Лавровий лист розімніть руками. У мисці змішайте сіль, цукор і спеції.

Крок 4. Викладіть філе форелі в контейнер або іншу скляну ємність. Натріть філе з усіх боків сумішшю спецій.

Крок 5. Розкладіть на філе кружки апельсина.

Крок 6. Закрийте контейнер кришкою або затягніть харчовою плівкою. Приберіть ємність із фореллю на 48 годин у холодильник.

Крок 7. Перед тим, як подати слабосолону форель на стіл, наріжте її тонкими скибочками. Смачного!

Слабосолона форель із горілкою
Слабосолона форель з горілкою виходить не тільки смачною, а й відмінно зберігає свій природний яскравий колір. До речі, замість горілки в рецепті може бути використаний розведений з водою до 40 % етиловий спирт. І не варто боятися, жодного грама алкоголю разом із рибою у ваш організм не потрапить.
Час готування: 12 год.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Горілка – 1 ст.л.
- Апельсин/лимон – 1 шт.
- Кріп – 1 пучок
- Сіль – 1 ст.л.
- Форель – 500 гр.
- Цукор-пісок – 0,5 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Кріп помийте і дрібно порубайте ножем. З добре вимитого апельсина або лимона дрібною теркою зніміть цедру. Змішайте в мисці кріп, цедру, сіль, цукор і горілку.

Крок 2. Обмийте і промокніть філе форелі паперовими рушниками.

Крок 3. На дно ємності, де буде солитися форель, рівним шаром всипте половину пряної суміші. Покладіть на неї шматок філе шкірою вниз. Суміш, що залишилася для засолювання, розподіліть по філе.

Крок 4. Укрийте форель харчовою плівкою і встановіть зверху вантаж. Приберіть рибу в холодильник на 12 годин.

Крок 5. Через 12 годин промийте форель холодною водою і просушіть паперовими рушниками.

Крок 6. Їсти слабосолону форель можна одразу ж, наприклад із хлібом та овочами. Смачного!

Посол форелі сухим способом у домашніх умовах
Посол форелі сухим способом у домашніх умовах користується у господинь особливою популярністю. Вам всього-то потрібно взяти свіжу форель, вимити і висушити її, потім натерти спеціями і дати час для набуття легкого солоного смаку. Для більш яскравого смаку до риби можна додати кілька гілочок кропу або лимонну цедру.
Час готування: 24 год.
Час приготування: 10-15 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Цукор-пісок – 1 ст.л.
- Лимон – 1 шт.
- Філе форелі – 1 кг.
- Сіль – 2 ст.л.
- Кріп – 4-5 гілок.
Процес приготування:
Крок 1. Якщо у вас тушка форелі, то обробіть її та відокремте філе від хребта. Розріжте філе впоперек навпіл.

Крок 2. Вимийте лимон гарячою водою і зніміть з нього цедру дрібною теркою. У мисці змішайте цедру з цукром і сіллю.

Крок 3. На дно форми, в якій ви будете солити форель, покладіть третину соляної суміші та кілька гілочок кропу.

Крок 4. Одну частину філе покладіть шкірою вниз.

Крок 5. На філе розподіліть ще одну третину суміші лимона, солі та цукру, покладіть кілька гілочок кропу. Зверху покладіть другу частину філейної частини вниз. Зверху розподіліть суміш, що залишилася, і кріп. Ємність затягніть харчовою плівкою і приберіть у холодильник на добу. За цей час один раз переверніть рибу.

Крок 6. Після засолювання злийте з ємності сік, що утворився, і приберіть кріп. Форель промокніть паперовими рушниками.

Крок 7. Слабосолону форель можна відразу вживати в їжу, а також зберігати в холодильнику протягом 3-4 днів. Смачного!
