Американський хліб Дакота, приготований в домашніх умовах, сподобається незвичайним смаком, яскравим зовнішнім виглядом. Він довго зберігає свіжість, кілька днів залишається м’яким і не пліснявіє.
Ви все ще купуєте хліб в магазині? А даремно! Я ще раз хочу довести, що піч домашній хліб зовсім не складно. Зате скільки відкривається можливостей, вас не буде обмежувати вибір лише наявного в продажу хліба, ви зможете спекти хліб на свій смак і колір. Хлібопекарська будинку – гарантія ситного і корисного хліба. Ви не будете розчаровані його смаком і будете впевнені, що він не покриється густою чорною пліснявою через день. Печіть хліб удома, як це роблю я. Думаю, ви вже заінтриговані, рецептом якого хліба я поділюся в цей раз. Увага! Це хліб, створений спеціально до дня святкування 100-річчя Північної Дакоти, що символізує багатство штату. Правда ж, смачний спосіб, щоб святкувати, та ще й такий корисний, навіть мульти корисний. Пластівці семи злаків, насіння соняшнику і гарбуза, мед, борошно і вже через час це перетворюється в рум’яний свіжоспечений хліб з дивовижним запахом і апетитним, немов з розсипом коштовних каменів, верхом. Хіба ви проти такого запашного хліба на своєму столі – вперед піч!
Складові:
для опари:
- суміш пластівців «7 злаків» – 65 г
- дріжджі сухі активні – 1,5 ч. л.
- вода тепла – 240 мл
- мед натуральний – 1,5 ст. л.
- рослинне масло – 1 ст. л.
для тесту:
- борошно пшеничне 1 сорту – 300 г
- сіль – 1 ч. л.
- гарбузове насіння (очищені) – 2 ст. л.
- насіння соняшнику (очищені) – 4 ст. л.
для обмазки:
- жовток – 1 шт.
- молоко – 1 ст. л.
для посипання:
- мак кондитерський – 1 ч. л.
- кунжут білий – 1 ч. л.
- гарбузове насіння (очищені) – 1 ст. л.
- насіння соняшнику (очищені) – 1 ст. л.
приготування:
- Приготувати опару. Для цього в чашку насипати необхідну кількість суміші пластівців «7 злаків», додати сухі активні дріжджі, мед, влити рослинне масло і теплу воду і добре перемішати. Чашку накрити кришкою і залишити в теплому місці на 40 хвилин. За цей час дріжджі активуються, покривши поверхню пінної «шапочкою», а пластівці розм’якшуватися.
- В іншу глибоку чашку просіяти борошно, додати сіль, гарбузове насіння і насіння соняшнику, добре перемішати.
- В борошняну суміш додати приготовлену опару, перемішуючи дерев’яною ложкою до тих пір, поки це буде можливо. Потім борошняну масу викласти на пріпиленний борошном обробну дошку і замісити еластичне тісто, що не липнуче до рук.
- Тесту надати форму кулі і укласти в чисту глибоку чашку, накривши її щільно харчовою плівкою. Чашку залишити в теплі на 90 хвилин. За цей час тісто збільшитися в 2-2,5 рази.
- Що піднялося тісто добре обмять на обробній дошці і розділити на 2 рівні частини.
- Кожній частині тесту сформувати круглий хліб, який укласти на деко, застелене пергаментом для випічки.
- Деко з формованим хлібом накрити чистим рушником і залишити для вистоювання в теплі на 60 хвилин.
- Жовток злегка збити з молоком.
- Після вистоювання сформований хліб добре змастити за допомогою кондитерської пензлика збитим з молоком жовтком.
- Верх рівномірно посипати маком, білим кунжутом, насінням соняшника та гарбуза.
- Випікати хліб в розігрітій до 180 градусів духовці близько 25 хвилин, до готовності і зарумянивания.
- Дістати з духовки і остудити на решітці.
- Остиглий хліб нарізати. Смачного!
Господині на замітку:
- Суміш пластівців «7 злаків» – це вівсяні, пшоняні, ячмінні, рисові, гречані, пшеничні і житні пластівці.
- Якщо тесту при замісі липне до рук, додайте ще борошна.
- Замість 2-х невеликих буханок можна спекти 1 велику.
- Для нарізки краще використовувати хлібний ніж, довге тонке лезо якого і спеціальні зубчики дозволяють акуратно відрізати шматочки найсвіжішого і м’якого хліба.