Гречаний суп з галушками і ніжною м’якоттю свинини – одне з ситних і поживних страв, рекомендованих в будь-який сезон. Сподіваємося, він стане фаворитом у вашій рецептурної книзі.
Яка б заметіль ні ревіла за вікном, розмітити пластівці снігу в різні боки, на кухні завжди затишно і тепло! Особливо якщо з каструлі, стояти не плиті, доноситься тонкий аромат супу. Їм так приємно і апетитно зігрітися. До того ж, суп з маленькими гречаними галушками – ситний і разом з тим легкий і простий у приготуванні. Відмінний варіант різноманітності зимового меню. Зігріваємося зсередини!
Складові:
- м’якоть свинини – 300 г
- ріпчаста цибуля великий – 1 шт. (Близько 120 г)
- морква середнього розміру – 2 шт. (Близько 80 г)
- картопля великий – 2 штуки (близько 220 г)
- масло рослинне – 5 ст. л.
- вода кип’ячена – близько 2,5 л
- чорний мелений перець – за смаком
- сіль за смаком
для галушок:
- гречані пластівці швидкого приготування – 70 г
- вода (окріп) – 100 мл
- борошно пшеничне – 2 ст. л.
- яйце куряче – 2 шт.
а також:
- друшляк (або шумівка)
приготування:
- М’якоть свинини помити, нарізати на обробній дошці на невеликі шматочки.
- Ріпчасту цибулю намочити холодною водою, що допоможе без проблем його очистити. Очистивши цибулю, сполосніть його в холодній воді, а потім дрібно наріжте.
- Морква очистити, наприклад, за допомогою Овочечистка, помити, натерти на крупній тертці.
- Картоплю почистити, помити і нарізати невеликими брусочками або як Ви бажаєте, але головне, не дуже крупно.
- У каструлю, обсягом близько 3-х літрів, де буде готуватися суп, налити близько 3-х столових ложок рослинного масла, яке необхідно нагріти на середньому вогні. Коли рослинне масло розігріється, додати в каструлю нарізане шматочками м’ясо, яке обсмажити, постійно помішуючи, щоб уникнути підгоряння, близько 10 хвилин. Потім в каструлю з обсмаженою м’ясом додати дрібно нарізану цибулю, моркву, натерту на крупній тертці, влити масло, що залишилося, приправити чорним меленим перцем за смаком, перемішати. Продовжити тепер обсмажування м’ясо разом з овочами протягом 6-7 хвилин, постійно помішуючи.
- У каструлю з обсмаженою м’ясом і овочами (цибулею і морквою) додати картоплю, нарізану невеликими брусочками, залити водою і варити на середньому вогні до готовності картоплі, але, намагаючись уникнути його розварювання.
- Гречані пластівці насипати в глибоку чашку і залити необхідною кількістю гарячої води, перемішати і залишити для набухання на 5 хвилин.
- У чашку з набряклими гречаними пластівцями додати борошно і яйце, добре перемішати до отримання однорідної маси. Тісто для галушок має вийти не густе, стікати і падати шматочками. Якщо тісто вийшло густим, додати пару ложок води.
- Коли картопля в супі вже буде готовий, над каструлею встановити друшляк (шумовку) з великими дірками, вилити тісто, приготоване для галушок, і дерев’яною ложкою протерти його. З друшляка (шумівки) будуть стікати «краплі», які при попаданні в гарячий суп, утворюють маленькі гречані галушки.
- Довести суп до кипіння, посолити за смаком і варити до спливання галушок на поверхню. Як тільки галушки спливли, вимкнути вогонь, накрити каструлю кришкою і залишити на 5-10 хвилин. За цей час суп повинен настоятися.
- Приготований суп з маленькими гречаними галушками розлити по тарілках. Рекомендується додати дрібно порізану зелену цибулю і сметану. Смачного!
Господині на замітку:
- Якщо немає гречаних пластівців швидкого приготування, замініть їх просто на відварну гречку.
- Замість свинини в суп можна покласти телятину або курятину.
- Розсольник зі свининою і гречкою – спробуйте і таке перше блюдо.
Це цікаво:
- Днями зустріла цікавий спосіб уникнути сліз при різанні цибулі – розмовляти або читати напам’ять вірші. При розмові створюється рух повітря, і пари цибулі не застоювалася біля очей і носа. Використовуйте його при нарізці лука, щоб не обливатися сльозами. І почитайте про інші способи не плакати при різанні цибулі.