Буглама – це популярне блюдо азербайджанської кухні, що складається з м’яса і безлічі різноманітних овочів. При цьому є перелік обов’язкових овочів, і список інгредієнтів, які ви можете додати за своїм бажанням. Це дуже зручно, додаємо в бугламу овочі, доступні на даний момент. Блюдо дуже смачне, соковите і поживне. Готується буглама на мінімальному вогні. М’ясо виходить ніжне і просочене соком овочів і ароматами спецій.
Складові:
- яловичина або баранина – 1 кг
- ріпчаста цибуля (середніх розмірів) – 2 шт.
- помідори (середні) – 2-3 шт.
- солодкі перці – 2 шт.
- картопля (середнього розміру) – 5 шт.
- пучок петрушки (невеликий) – 1 шт.
- сіль, червоний мелений перець (солодкий і гострий).
ще можна додати:
- баклажани (теж середні) – 2 шт.
- айва (невелика) – 1 шт.
- стручкова квасоля
- капуста
- головка часнику – 1 шт.
- гострий перчик – 1 шт.
- зіра (якщо готуємо з бараниною).
Час приготування – 85 хвилин, кількість порцій – 6 шт.
Спосіб приготування
М’ясо – я взяла яловичину – вимити, зачистити від плівок і порізати порційними шматками середніх розмірів. Укласти шматочки м’яса у жароміцних форму (звичайно, для приготування буглама краще використовувати чавунну каструлю, як це роблять в Азербайджані). М’ясо посолити і посипати червоним меленим перцем.
Ріпчасту цибулю очистити від шкірки і дрібно порізати. Нарізаною цибулею зверху засипати м’ясо.
Помідори вимити, обдати окропом, що б легше було видалити шкірку. Ось докладна кулінарна інструкція – як очистити помідори. Томати без шкурки нарізати довільно – кубиками, великими шматками і т.п. Викласти порубані помідори третім шаром у жароміцних форму.
Солодкі перці перерізати навпіл і видалити насіння. А самі перчин нарізати півкільцями. Розкласти перець поверх шару помідорів.
Картоплю треба очистити, вимити і порізати середніми шматками. Викласти картоплю до решти інгредієнтів. Якщо використовуєте айву і баклажани, то їх слід так само очистити і порізати, потім викласти поверх шару солодкого перцю. Якщо додаєте в бугламу часник, то з головки часнику потрібно зняти верхній шар лушпиння і помістити часникову голівку цілком в центр буглама, трохи вдавивши.
Петрушку добре вимити, обтрусити від води і порубати. Викласти порізану зелень останнім шаром буглама. Тепер залишилося долити у жароміцних форму 50 мл води (не лякайтеся, що води мало і страва не приготується, адже в процесі приготування овочі виділять свій сік, якого вистачить, що б всі інгредієнти дійшли до потрібного стану). Коли вода закипить, вогонь варто зменшити до мінімуму і готувати страву під кришкою 45-60 хвилин. Якщо багато соковитих овочів, то воду зовсім модно не доливати, так як овочі виділять достатньо соку. Якщо готуєте з капустою, то закрийте вміст каструлі листами капусти, перш ніж закривати кришкою, щоб соки важче виходили назовні.
- Подавати бугламу до столу слід, як тільки вона приготується, гарячої. Викладайте по тарілках м’ясо і овочі, обов’язково поливайте соком, він найсмачніший в цій страві. Смачного!