Хороша господиня завжди намагається смачно нагодувати свою сім’ю і прагне надати стравам апетитний зовнішній вигляд. Булочки на ряжанка з моцарелою і томатами – це гармонійне поєднання смаку та естетики.
Повірте мені спочатку на слово, а потім перевірте, але дріжджове тісто на ряжанка – це щось дивовижне. Випічка з нього виходить шалено смачна, повітряна, пишна. А якщо ще пофантазувати в плані формування, то можна отримати гарне кулінарне творіння. Закусочні булочки на ряжанка з моцарелою і томатами не тільки гарні на смак, але і ефектно виглядають. Томат, як полум’я виривається з жерла вулкана, а сир, немов розпечена лава, стікає вниз … Цікавий варіант закусочних булочок на свято, але і в будні на сніданок в самий раз. Ідеально підійдуть для частування на фуршеті.
Складові:
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 230 г
- ряжанка – 120 мл
- яйце куряче – 1 шт.
- дріжджі сухі активні – ½ ч. л.
- сіль – ½ ч. л.
- цукор – пісок – 1 ст. л.
- вершкове масло – 20 г
для начинки:
- сир моцарелла – 360 г
- помідори – черрі – 12 шт.
- морська сіль – за смаком
- рослинне масло – 1 ст. л.
а також:
- форми для випічки маленьких кексів
приготування:
- Ряжанку налити в невеликий сотейник, який поставити на повільний вогонь. Нагріти злегка.
- Додати сухі активні дріжджі і цукровий пісок, добре перемішати і залишити в теплому місці на 30 хвилин. За цей час дріжджі активуються, на поверхні з’являться бульбашки. Значить, дріжджі активні, придатні для замісу тіста.
- Необхідна кількість борошна просіяти в глибоку чашку, додати сіль, вершкове масло, яке можна попередньо розтопити, і вбити яйце, перемішати.
- У борошняної суміші зробити поглиблення, в яке влити ряжанку з активованими дріжджами. Спочатку перемішувати дерев’яною ложкою, а коли це робити стане важко, викласти борошняну масу на обробний стіл, припудрений борошном, і замісити еластичне тісто, що не липнуче до рук.
- Тесту надати форму кулі, уклавши в глибоку чисту чашку, залишити для підйому в теплому місці на 1,5 години. Тісто збільшиться в об’ємі в 2-2,5 рази.
- Що піднялося тісто добре обмять на обробній дошці і розділити на 12 рівних частин, близько 40 грам кожна.
- Кожну частину розкачати в круглий пласт невеликого діаметра, близько 6-7 сантиметрів і укласти в форми для випічки кексів, формуючи бортики.
- Сир моцарела розділити також на 12 рівних частин, по 30 грам. Порцію сиру укласти в форму на тісто, в поглиблення.
- Поверх сиру укласти невеликий помідор черрі, який злегка змастити олією і посипати рясно морською сіллю.
- Сформовані булочки залишити на расстойку на 30 хвилин в теплому місці.
- Випікати булочки в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин, до готовності і зарумянивания тесту.
- Готові булочки на ряжанка з моцарелою і томатами вийняти з формочок, остудити на решітці. Смачного!
Господині на замітку:
- При бажанні сир моцарелла можна замінити на будь-який твердий сир.