Хто не любить ароматні, дихають жаром пиріжки? Особливо якщо всередині у них надзвичайно смачна начинка. Ми приготуємо справжні українські дріжджові пиріжки з горохової начинкою всередині, які по праву можна назвати одним з найсмачніших страв. Такі пиріжки можуть бути самостійною стравою або доповненням до салатів, супів, борщів, других страв.
Складові:
- вода – 1 стакан
- цукор – 1 ст.л.
- сухі дріжджі – 1 ст.л.
- борошно – 2 -3 склянки
- сіль за смаком
- яйце – 1 шт.
- горох – 1 склянка
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- рослинна олія.
Спосіб приготування
- Нагріваємо в каструльці або мисці воду, проте не доводимо до кипіння, а робимо її ледь теплою. Можна для цих цілей використовувати звичайний чайник. Розчиняємо у воді сухі дріжджі, після чого додаємо трохи борошна з цукром. На початковому етапі її варто взяти буквально пару столових ложок. Перемішуємо всі інгредієнти і даємо тесту постояти хвилин тридцять. Повинна з’явитися пухнаста дріжджова шапочка, це означає, що дріжджі почали діяти.
- Через півгодини борошно просіваємо через сито в миску. Туди ж додаємо сіль і яйце, вливаємо опару (дріжджі з водою).
- Після цього всі інгредієнти ретельно перемішуємо. Тепер час замісити тісто. Краще робити це довше, щоб воно як слід, наситилося киснем і піднялося. На виході ми отримуємо м’яке і еластичне тісто.
- Прибираємо його години на два в яке-небудь тепле і затишне місце, прикриваємо зверху рушником і залишаємо на деякий час у спокої. За дві години дріжджі повинні збільшити його приблизно в два рази. Поки наше тісто відпочиває, можемо трохи поворожити над горохом. Ми використовуємо суху речовину, тому варто врахувати, що варитися він може дуже довго. Однак на початку горошини слід ретельно промити. Для цього прополіскують боби до тих пір, поки вода, в якій тільки що знаходився продукт, який не буде прозорою. Після цього ставимо горох на вогонь і варимо до повної готовності. Горошини повинні стати дуже м’якими і легко м’ятися. Коли горох зварився, за допомогою ступки або міксера виготовляємо з нього пюре. Білий ріпчаста цибуля моєму, очищаємо від лушпиння та дрібно нарізаємо. Обсмажуємо його на соняшниковій олії до красивого золотистого кольору, після чого з’єднуємо горох з цибулею. Горох повинен гарненько охолонути.
- Тісто вже досить підійшло. Починаємо формувати пиріжки.
- Від тесту відокремлюємо невеликі грудочки і за допомогою качалки розгортаємо їх у вигляді невеликих млинців. На середину викладаємо горохову начинку (приблизно 2 столові ложки).
- Ретельно закріплюємо краю пиріжків, щоб горох не вивалилися. Тепер можна приступати до смаження.
- Розігріваємо сковороду, обсмажуємо кожен пиріжок з двох сторін на соняшниковій олії. Масло має бути багато в сковороді, приблизно 200-300мл. Смажити пиріжки з горохом потрібно на середньому вогні.
- Викладаємо пиріжки на паперову серветку, яка вбере зайвий жир. Тепер пиріжки можна подавати на стіл! Смачного.
- Додатково до пиріжків можна приготувати часниковий соус. Видавити 3-4 зубчики часнику в миску, додати туди ж 150 мл холодної кип’яченої води, посолити за смаком і додати 2 ст.л. соняшникової олії. Ретельно перемішуємо і соус готовий. Бажано, щоб він хвилин 5 -10 настоявся. З цим соусом горохові пиріжки особливо смачні й ароматні.
Господині на замітку:
- Сухий горох звариться набагато швидше, якщо його попередньо замочити на кілька годин у воді.
- Подібне дріжджове тісто підійде і для пиріжків з іншою начинкою: м’ясний, капустяної і т.д.
- Також у нас є рецепт пиріжків з горохом в духовці з часниковою заправкою.
Приготування і фото: Старинська Леся.