Чому саме по-французьки? Історія страви сходить ще до 19 століття. За легендою, до приїзду до Франції фаворита імператриці Катерини князя Орлова приготували гарячу закуску. Називалася вона «Veau Orloff», що перекладається як «Телятина для Орлова».
Так-так, початковий варіант м’яса по-французьки на увазі наявність телятини. Але за минулі століття рецепт сильно змінився і обріс великою кількістю додаткових інгредієнтів.
Зараз м’ясо по-французьки готують з курки, свинини або яловичини. Куряче м’ясо по-французьки запікається в духовці (класичний варіант) або мультиварці (сучасне віяння).
Рецепт курки по-французьки в духовці теж має свої варіанти. Можна приготувати м’ясо з соусом бешамель, майонезом або сиром. Але традиційно в курці по-французьки прийнято використовувати тільки сир.
Через особливості приготування страви – курочка саме гаситься, а не смажиться – воно виходить дуже легким і корисним. До дієтичного курячого м’яса в якості гарніру ідеально підходять овочі.
У цьому рецепті курочка по-французьки запікається в духовці разом з кабачками. Овочі рясно виділяють сік, тому м’ясо виходить дуже ніжним. Смак кабачків НЕ затьмарює основних нот курки, сиру і спецій. Блюдо виходить гармонійним і збалансованим.
Складові:
- 0,5 кг курячого філе
- 1 невеликий кабачок
- 1 червона цибулина
- 1 помідор
- 100 г твердого сиру
- 2 ст.л. майонезу
- сіль, приправи, спеції за смаком
Приготування курки по-французьки з кабачками
Куряче філе очистити від шкіри, помити і нарізати уздовж на невеликі порційні шматки. Обсушити паперовим рушником. Як правило, з філе невеликого розміру виходить два пласта. Дуже великі шматки можна розрізати навіть на три.
Змішати в невелике мисці сіль і спеції. Обваляти в них шматки курки.
Деко змастити олією. Викласти на нього приправлене філе.
Змастити курку майонезом.
Очистити цибулину і порізати її півкільцями. Посипати цибулею кожен шматок філе.
Помідор нарізати кружечками. Покласти по 1-2 шматочки на кожну порцію курки.
Сир натерти на крупній тертці.
Посипати сир зверху на філе.
Нарізати кабачок невеликими кубиками. Посолити, додати приправи і викласти його на деко з куркою.
Розігріти духовку до 190 С. Надіслати лист з куркою і кабачками запікатися на 30 хвилин.
Подавати курку по-французьки з кабачками на порційних тарілках. Можна посипати гарнір свіжої рубаною зеленню, прикрасити листочками чебрецю або базиліка.
З курячим філе і кабачками добре поєднується біле або рожеве сухе вино. Можна подати до страви яблучний або грейпфрутовий сік.
Курка по-французьки з гарніром з тушкованих кабачків прекрасно підійде для святкового застілля. Легкість приготування, яскравий смак, поживність і низькокалорійних роблять це блюдо ідеальним варіантом для торжества!
На святковий стіл рекомендуємо:
- Гранатова настоянка на горілці
- Смажені банани з морозивом
- Салат «Козел в городі» (14 рецептів)
- Закуска з оселедця
- Торт «Рижик» класичний
Смачного!