Морепродукти, це особливий інгредієнт будь-якої страви, що надає йому дивний смак і просто казковий аромат. Грецький салат з соняшниковою олією – саме в ньому дари моря розкриваються по-особливому. Вони не просто доповнюють його, а дають нове життя, привносять свіжу нотку в настільки яскраве блюдо. Як робити салат «Грецький» з різноманітними дарами моря, ми сьогодні розповімо вам в статті.
Рецепт – грецький салат з мідіями
Невід’ємна частина грецького салату в цьому рецепті – мідії. Цей салатик виглядає по-справжньому святковим, адже в ньому є мідії. При цьому салат не можна назвати дорогим, адже мідії є далеко не найдорожчим морепродуктів. Смакові ж якості цієї страви настільки яскраві та запам’ятовуються, що можна бути абсолютно впевнений – гості ще дуже довго будуть ним захоплюватися.
Будуть потрібні:
- 3 томата;
- сир на грецький салат – Фета – 150 гр;
- 200 гр. мідій;
- 1 зубок часнику;
- 80 гр. маслин;
- 150 гр. салатних листочків;
- 1 ч. Л. орегано;
- 3 ст. л. масла оливок;
- половина лимона.
Етапи готування:
- Мідії слід завчасно розморозити. Причому процес цей повинен проходити природно, лише у виняткових випадках допускається використання з цією метою мікрохвильовій печі.
- Виключно в розморожених вигляді мідії переміщаються на повноцінно розігріту, абсолютно без жиру сковорідку, в якій тужать буквально парочку-трієчку хвилин. За цей короткий проміжок часу вони повноцінно прожаряться. Якщо ж час упустити і пережарити їх, то вони стануть непридатними для прийому в їжу, їх просто неможливо буде жувати.
- Томати в обов’язковому порядку промиваються, протираються рушником з паперу та подрібнюються на вельми великі кубики.
- За аналогією з томатами, подрібнюється і сир. При цьому кубики повинні бути зі сторонами, приблизно в сантиметр.
- Маслини витягуються з баночки, просушуються на рушник з паперу, після чого подрібнюються на тоненькі колечка.
- Салатні листочки обов’язково промиваються і лише потім вже просушиваются і рвуться на кілька частин, але не дуже дрібненько.
- Всі подрібнені продукти перекладаються в одну ємність, туди ж поміщаються і вже остиглі мідії.
- Тепер належить приготувати і заправку. З цією метою масло змішується з вичавленим з половинки лимона соком, сіллю, орегано і перчиком. На завершення в соус викладається подрібнений пресом часник. Всі компоненти інтенсивно перемішуються.
- На завершальному етапі салат заправляється тільки що приготованим соусом, всі продукти перемішуються, і він відразу ж подається до столу.
Ми також хотіли б вам запропонувати і інші цікаві і смачні рецепти страв з морепродуктами, такі як, олів’є або цезар з креветками.
Грецький салат з креветками – рецепт
Креветки самі по собі дивно смачні і ароматні. Додавання їх в «Грецький» салат – це хитрий хід. Адже і без того насичене смаками блюдо набуває зовсім нову, дивовижну забарвлення.
Будуть потрібні:
- 400 гр. креветок вже очищених;
- 300 гр. томатів;
- сир для салату грецький – Фета – 150 гр;
- 200 гр. огірків;
- пара зубків часнику;
- 100 гр. маслин (без кісточок);
- 150 гр. салатних листочків;
- 1 цибулина;
- пара ст. л. масла оливок;
- 1 ч. Л. орегано;
- половина ч. л. солі;
- половина ч. л. перчика меленого;
- пара ст. л. соку лимона.
Салат грецький з креветками:
- Зубчики часнику очищаються від властивої для них лушпиння, після чого вони нарізаються дуже великими шматочками.
- На розігріту сковороду виливається зовсім незначна кількість масла і висипається часник, після чого парочку хвилин прожарівается, після закінчення яких він витягується.
- У сковороду, на якій вже немає часнику, переміщаються креветки і прожарюються близько восьми хвилиночок.
- Відразу після закінчення такого нетривалого проміжку часу креветки переміщаються на рушник з паперу, щоб надлишки жиру самостійно стекли.
- Помідори промиваються в звичайній воді, після чого відразу ж ріжуться у вигляді часточок.
- Природно огірки теж промиваються, після чого з них зрізаються і хвостики, і шкірка. Самі ж вони нарізаються великими брусочками.
- Сир за допомогою звичайної вилки розділяється на хоча б приблизні шматочки.
- З баночки з маслин зливається вся рідина і при бажанні вони нарізаються, але цілком допустимо залишити їх в первісному вигляді. Тут вже кому як більше до душі.
- Салатні листочки промиваються і на короткий проміжок часу замочують у ледве теплій воді. За рахунок цього можна позбутися від дрібного сміття і пилу. По завершенню цієї маніпуляції вони просушуються і нарізаються досить крупно.
- Лук звільняється від тієї лушпиння, яка йому властива і гарненько промивається. Потім вже він подрібнюється на якомога більш тонкі половинки кілець.
- Масло, орегано, перчик сіль і лимонний сік якісно розмішуються виделкою. Таким чином готується заправка для майбутнього страви.
- Всі вже підготовлені продукти переміщаються в одну ємність, після чого заливаються зовсім недавно приготованим соусом і перемішуються.
Спеціально для наших постійних читачів, ми зібрали і інші рецепти салатів, такі як, наприклад, салат з крабовими паличками і картоплею або цезар з морепродуктами.
Грецький салат з рибою
Сьомга є не тільки смачним, але і корисним продуктом. Її включення до складу настільки відомого страви не є чимось незвичайним, адже немає нічого дивного в об’єднанні в одній страві декількох, що володіють корисними властивостями компонентів. Тим більше, що це неймовірно смачно.
Будуть потрібні:
- 100 гр. сьомги;
- 4 томата;
- пара огірків;
- 1 солоденька перчинка;
- 1 цибулина;
- 15 маслин;
- половина лимона;
- 150 гр. сиру Фета;
- 6 ст. л. масла оливок;
- чверть ч. л. солі;
- чверть ч. л. перчика меленого;
- половина ч. л. орегано;
- 25 гр. зелені.
Грецький салат з сьомгою – рецепт:
- З сьомги счищается шкірка і видаляються всі без винятку кісточки. Тільки після здійснення цього етапу вона нарізається на мініатюрні шматочки і прожарюються на грилі по трійці хвилиночок кожну сторону.
- Всі без винятку овочі промиваються і просушуються.
- Огірочки необхідно нарізати на дуже великі брусочки.
- Томати нарізаються у вигляді тоненьких часточок.
- Перчик відділяється від усіх насінь, після чого нарізається у вигляді тоненьких смужок.
- Зелень просто робиться ножем.
- Фета подрібнюється на досить великі, але не надто, кубики.
- З соку лимона видавлюється сік.
- Лук акуратно очищається від лушпиння, властивої виключно для нього. Поле цього він відразу і нарізається у вигляді половинок кілець.
- Всі без винятку подрібнені овочі переміщаються в салатник, до них додаються маслини, сіль, перчик, орегано і масло, після чого всі інтенсивно перемішується.
- Салат розкладається по тарілочках. Потрібно враховувати, що риба повинна бути в основі страви.
- Залишається позбав додати сік лимона, який тільки недавно був видавлений.
Побалуйте себе також смачним салатом з крабових паличок і червоної ікри.
Грецький салат з тунцем
Тунець є вельми затребуваною в європейських країнах рибою. Її готують величезною кількістю способів. Але саме в консервованому вигляді в грецькому салаті він просто ідеальний.
Будуть потрібні:
- 1 баночка консервованого тунця;
- пара томатів;
- пара огірків;
- пара яєць;
- 100 гр. салатних листочків;
- 4 ст. л. кукурудзи консервованої;
- 3 скибочки хліба;
- половина лимона;
- 4 ст. л. майонезу;
- чверть ч. л. солі;
- чверть ч. л. перчика меленого.
Етапи готування:
- Завчасно слід приготувати сухарики. З цією метою хліб нарізається на акуратні шматочки і викладається на простий лист і поміщаються в уже добре розігріту духовку, в якій і прожарюються близько чверті години.
- Яйця теж слід завчасно відварити, після чого помістити в холодну воду, де вони і остигають. Лише після охолодження вони очищаються від властивої їм шкаралупи і вельми крупно нарізають.
- Овочі промиваються, просушуються і потім також крупно нарізають.
- Салатні листочки просто слід порвати на кілька частин, після чого відразу ж викладаються в порційні салатниці.
- Вага без винятку овочі перемішуються, до них додається і кукурудза, і яйця, після чого вони вже переміщаються в салатники.
- Тунець витягується з баночки, відділяється від рідини, подрібнюється на акуратні шматочки і викладається поверх овочів.
- Тепер вже готується власне соус. Майонез змішується з сіллю і перчиком, туди ж видавлюється сік з лимона і перемішується.
- На самий верх салату виливається цей соус і салат готовий до подачі.
Салат грецький з кальмарами
Незважаючи на деякі складності в приготуванні морепродуктів, саме така рецептура є найбільш подібна до оригінальної. Смачний, насичений салат стає відмінною прикрасою будь-якого столу.
Будуть потрібні:
- 300 гр. кальмарів;
- 300 гр. мініатюрних восьминогів;
- 3 томата;
- пара огірків;
- 1 цибулина (червона);
- 10 оливок;
- 100 гр. салатних листочків;
- пара гілочок базиліка;
- 4 ст. л. масла оливок;
- пара ст. л. соку лимона;
- 30 гр. зелені.
Етапи готування:
- Кальмари і восьминоги відразу ж чистяться, промиваються і нарізаються.
- Сковорода розігрівається, в неї вливається масло оливок і в ньому вже прожарюються морепродукти. Їх слід помішувати безперервно. Весь цей процес займає не більше п’яти хвилин.
- Салатні листочки обов’язково промиваються, просушуються. Після чого вже розриваються на кілька частин.
- Таким же чином подрібнюється і базилік.
- Томати, втім, як і огірки слід просто подрібнити на кубики.
- Лук обов’язково очищається, після чого нарізається на половинки, тільки дуже тоненькі, кілець.
- Всі підготовлені продукти і маслини, відокремлені від рідини, перекладаються в підходящий посуд.
- Тепер починається приготування заправки. Для цього масло змішується не тільки з лимонним соком, але і спеціями.
- Залишається залити цей соус в готовий салат і перемішати.
- У вигляді прикраси виступає подрібнена зелень.
Морепродукти, додані в салат грецький з сухариками, це не надмірність. Саме завдяки їм він стає просто ідеальним, насиченим, соковитим, яскравим і вишуканим. При приготуванні страви потрібно враховувати, що калорійність грецького салату з оливковою олією нижче, ніж з соняшниковою, тому якщо ви стежите за своєю вагою, то додавайте в грецький салат з креветками і сухариками саме його.